Çağlayan’dan Tuzla’da ’dış mihrak mı’ sorusu

Güncelleme Tarihi:

Çağlayan’dan Tuzla’da ’dış mihrak mı’ sorusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 00:00

Türkiye’de tersanelerin ve mega yat üretiminin dünyada ön sıralara çıktığına dikkat çeken Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Tuzla’daki ölümlü iş kazaları acaba dış mihrakların provokasyonu mu" sorusunu ortaya attı.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin tersanecilik sektöründe dünyada 8’inci, mega yat üretiminde de 3’üncü durumda olduğunu, Tuzla’daki ölümlü iş kazalarının Türkiye dışındaki bazı dış mihrakların provokasyonu olabileceğini, bunun nedenlerinin iyi araştırılması gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla geldiği Kocaeli’nde basın mensuplarının Tuzla Tersanelerinin durumu ile ilgili soruları üzerine, bakanlığının tersaneleri sürekli kontrol altında tuttuğunu, iş yeri güvenliğine sadece tek çerçeveden bakmanın hatalı olacağını belirtti.

İşveren önlemi almalı

"27 yıl sanayicilik yapmış yaklaşık 10 yıldan fazla işçilik yapmış biri olarak bunu söylüyorum. İş yeri sahibi firma sahibi mutlaka işçisinin sağlık ve güvenliğiyle ilgili tedbir almak zorundadır" diyen Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kanuni zorunluluğun olması ötesinde vicdanı bir meşguliyettir. Ancak şunu net ifade edeyim benim de sanayicilik yaptığım yıllarda çalışmış olduğum sektör benim fabrikamda tehlike sınıfı yüksek sektörlerden biriydi. İşçilerin de bu konuda mutlaka gönüllü ve alıcı olması lazım. Yani çalışanlarımız da baretini emniyet kemerini donanımlarını iyi bir şekilde önlemini alması lazım. Biz maalesef bugün Türkiye’de tek çerçeveden bakıyoruz. Tabii ki insan hayatı ve değeri insan ölümü kimsenin bilerek yapacağı işler değil kimse kendini öldürmek istemez."

Nedeni iyi araştırılmalı

Türkiye’nin tersanecilik sektöründe önemli bir konumda olduğuna dikkat çeken Zafer Çağlayan, bu noktadan yola çıkarak, olaylara şöyle bir bakış açısı getirdi: "Tersanecilik sektöründe dünyanın 8’inci büyük, mega yat üretiminde de 3’üncü durumdayız. Bir şey söyleyeceğim, ’acaba bizim dünyanın 8’inci sıralamaya gelmemiz veya mega yatta 3’üncü sıraya gelmemizin altında başkaların provokasyonu da var mı’ diye, basın mensuplarına diyorum ki olayın bu boyutuna bakın. Yani bu da son derece önemsenmesi gereken bir boyuttur. Acaba Türk gemi inşa sanayi ve yat sanayi bir noktada dışarısı için söylüyorum, Türkiye için söylemiyorum. Türkiye dışındaki bir takım mihrapların, bir takım kuvvetlerin acaba sanayimizin bu hale gelmesinden duymuş olduğu bir sıkıntı ve mutsuzluk var mı? Bir provokasyon var mı? Bunun da özellikle altının iyi bir şekilde araştırılması ve iyi kontrol edilmesi gerekir."

Tersane kaparatak çözüm üretilemez

SELAH Tersanesi’ne dün yapılan yürüyüşün ardından bir açıklama yapan Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak, dünyada gemi inşa sektöründe Türkiye’nin 23’üncü sıradan 5’inci sıraya yükselmesinin memnuniyet verici olduğunu, bu yükselişin iş kolunda ve tersanelerde istihdam artışı meydana getirdiğini belirten Bayrak, şunları söyledi: "Hedefimiz sektörümüzdeki tüm çalışanların işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitiminden geçirilmesidir. Yaşanan iş kazaları sebebiyle acılarımız tazeliğini korumaktadır. Bu olumsuzluklar sebebiyle tersane kapatmak çözüm değildir. Sektörümüzde tersane kapatarak çözüm üretmek mümkün değildir. Bu sektör, işvereni, işçisi, sendikası ile el ele vererek iş sağlığı ve güvenliğinin tam sağlandığı, iş kazalarının olmadığı, sektörün hak ettiği yeri korumak ve geliştirmek mecburiyetindedir. Tersanelerde kazalar olmasını ve tersanelerin kapatılmasını istemiyoruz. Bu zihniyetle gidilirse o zaman, kara yollarını, hava yollarını, deniz yollarını kaza olmasın diye kapatmak lazım."

Kazanç kapımız ıslah yerine yok edilmemeli

TUZLA’daki Selah Tersanesi’nin faaliyetlerinin durdurulması, bir grup tersane işçisi, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ve Gemi Mühendisleri Odası tarafından protesto edildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Timur, yurtiçi ve yurtdışı kamuoyunda, tersaneler ve sektörün bu denli kötü duruma düşürülmesini kabul edemeyeceklerini belirterek, "Yaşananlar, yalnızca işçilerin eğitimsiz oluşuna yada bu iş kolunda hizmet vermek zorunda bırakılan taşeron işletmelerine bağlanamayacağı gibi tersane yatırımcılarına veya temsilcilerine de yüklenemez" dedi. "Güçlükle meydana getirdiğimiz bu ulusal kazanç kapımızın ıslah edilmek yerine yok olmasına neden olacak tedbirlere yönelinmesi, hiç kimseye yarar sağlamayacaktır"diyen Timur, "Sorun tarafların herhangi birinin tek başına ve kısa sürede çözebileceği bir boyutta değildir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!