Kriz vurdu, onlar durmadı ‘ekonomide yılın adamı’ oldular

Güncelleme Tarihi:

Kriz vurdu, onlar durmadı ‘ekonomide yılın adamı’ oldular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2001 02:08

Haftalık Ekonomist Dergisi'nin geleneksel olarak her yıl yaptığı anketin sonunda ‘‘yılın adamları’’nı belirledi. Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan buyana en büyük küçülmeyi yaşadığı 2001 kriz yılına dönük olarak yapılan 500 işadamı ve yöneticinin katıldığı anketin sonucunda, Ahmet Nazif Zorlu ‘‘Yılın işadamı’’, Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy ‘‘Yılın profesyoneli’’, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen de ‘‘Yılın bürokratı’’ seçildi.

Yılın girişimcisi bayanlarda Merlin Bilgisayar Genel Müdürü Melek Bar Elmas, erkeklerde ise Bahçıvan Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Bahçıvan oldu. ‘‘Yılın sivil toplum önder’’i ise Eğitim Gönüllüleri Vakfı Başkanı İbrahim Betil seçildi.

Ekonomist Dergisi'nin anketine göre ‘‘Yılın işadamı’’ kategorisinde Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu'yu, Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner ve Sarar Tekstil'in sahibi Cemalettin Sarar izledi. ‘‘Yılın profesyoneli’’ dalında Coşkun Ulusoy'u, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, POAŞ Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer takip etti. ‘‘Yılın bürokratı’’ seçilen Kürşad Tüzmen'in hemen arkasında ise Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Gümrük Müsteşarı Nevzat Saygılıoğlu yer aldı.

Yılın kadın girişimcilerinde ise Melek Bar Elmas'ı, Doğadan Çay'dan Özlem Karpuzcu ve 2003 yılı IPRA Başkanı Ceyda Aydede izledi. Yılın erkek girişimcilerinde ise Erdal Bahçıvanı Logo Yazılım'dan Tuğrul Tekbulut ve Laila'nın işletmecisi Şefik Öztek takip etti.

Zorlu zoru başardı

EKONOMİST'in ‘‘Yılın işadamı’’ sıralamasında son üç yıldır ikinci ve üçüncü olan Ahmet Nazif Zorlu, bu yıl birincilik koltuğuna oturdu. Bugün bünyesinde 46 şirketi barındıran Zorlu Holding'in amiral gemisi olarak adlandırılan Vestel Şirketler Topluluğu, Manisa'da dünya çapında üretim yapan beyaz ve elektronik eşya tesislerine sahip. Zorlu, Vestel'i 1994 yılında bünyesine kattıktan sonra 200 milyon dolarlık yatırım yaptı. Vestel bugün ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Ortadoğu'da önemli pazar payını elinde tutuyor. Zorlu, tekstilde de son 7 yılda 400 milyon dolarlık yatırım yaparak dünyanın üçüncü, Avrupa'nın en büyük ev tekstil grubunu yarattı.

Tüzmen, ihracatın öncü neferi oldu

EKONOMİST Dergisi'nin anketinde ‘‘Yılın bürokratı’’ seçilen Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, 2001 yılında 17 ülkeye giderek Türk ihracatını artırmak için gösterdiği çabalarla dikkati çekti. Tüzmen, yıllardır ihmal edilen komşu ülkeleri, önce iki saatlik, sonra dört saatlik ülkeler diye ayırarak, bunlara ihracat çıkarmaları yaptı ve ticari heyetler götürdü. Böylece bu ülkelerle olan dış ticaret hacmini yüzde 5.5'lardan yüzde 11'lere yükseltti. Tüzmen'in 2001'deki çalışmaları dalgalı kurla birleşince ihracatta 30 milyar dolarlık psikolojik sınır aşıldı.

Ulusoy, Oyak'a damgasını vurdu

‘‘YILIN profesyoneli’’ seçilen Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy'un 2000 yılında genel müdürlüğünü üstlendiği Oyak, otomotiv, çimento, finans, fıda, kimay ve hizmet sektöründeki iştirakleriyle dev bir grup. Kriz yılı olmasına rağmen 2001'de Ulusoy, fırsatları değerlendirerek kuruluşu 600 trilyon lira kára, yüzde 300 gelir artışına kavuşturdu. Oyak, Sümerbank'ı da Ulusoy döneminde bünyesine kattı. Oyakbank ve Sümerbank'ın ocak ayında birleşmesiyle 250 trilyon lira sermayeli bir bankaya sahip olacak olan Oyak'ın hedefleri Ulusoy'la birlikte büyüdü. Oyak, Telekom ve enerjinin yanısıra uluslararası alanlarda da yeni yatırımlar planlıyor.

Melek Hanım Çin'e yazılım satıyor

EKONOMİDE yılın kadın girişimcisi dalında bu yıl Merlin Bilgisayar'ın kurucusu Melek Bar Elmas ipi göğüsledi. 15 yıl profesyonel olarak çalıştıktan sonra kendi firmasını kuran Melek Bar Elmas, Çin'e Çince yazılım geliştirerek satmayı başardı. Elmas'ın Super Miracle ürünü, halen ABD'li bir gıda devi tarafından kullanılıyor.

Peynir altı suyu tozuna imza attı

YILIN girişimcisinde erkekler kategorisinde ise Bahçıvan Gıda'nın Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü ilk sırayı aldı. 2001 yılında Lüleburgaz'daki tesislerine 4 milyon dolarlık yatırım yaparak peynir altı suyu tozu retmeye başlayan Bahçıvan, bu alanda Türkiye'de bir ilke imza attı.

Betil, tam 200 bin çocuğu kucaklıyor

EKONOMİST'in bu yıl ilk kez açtığı ‘‘Ekonomide yılın sivil toplum önderi’’ kategorisinde birinciliğe layık görülen İbrahim Betil, 1995 yılında artık kendi ismiyle özdeşleşen Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nı (TEGV) kurdu. Henüz 6 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen Türkiye'nin en iyi çalışan vakıflarından biri haline geldi. 2001 yılında vakfa 5.5 milyon dolar bağış yapıldı. TEGV'nin 7-16 yaş arasındaki çocuklara yönelik hizmetlerinden şimdilik 200 bin çocuk yararlanıyor. Vakıf önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyon çocuğa ulaşmayı hedefliyor. Yılın sivil önderi kategorisinde İbrahim Betil'i TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı Başkanı Türkan Saylan takip etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!