Rabia sembolünün anlamı

Mısır’daki direnişin sembolü olan Rabia işareti nedir ve ne anlama geliyor?

Haberin Devamı

Sevgili Güzin Abla, Mısır’da direnişin sembolü olarak gösterilen ve bildiğim kadarıyla ilk kadın evliyalardan biri olarak anılan Rabia hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?
Rabia Hatun ve onu simgeleyen 4 parmak işaretinin gerçek öyküsü nedir? Sanırım bu, biz kadınları yakından ilgilendiren bir konu. Açıklarsanız sevinirim.
Rumuz: Selvi

Rabia’tül Adeviye hakkında ben de çok fazla bilgi sahibi değildim. Onun bir evliya olarak anıldığını biliyordum o kadar.
Ancak gerek sizin mektubunuz, gerekse giderek yaygınlaşan bu işaret hakkında araştırma yaptım.
İşte size ve sizin gibi Rabia Hatun’u tanımak isteyenler için çeşitli kaynaklardan bulduklarımın bir özetini aktarıyorum.
“Sembol haline gelen ve 4 parmakla yapılan Rabia işaretine ve Rabia’tül Adeviye meydanına ismini veren 8. yüzyılda yaşamış bir sufi kadın şair ve kadın evliya ve ‘dişi aslan’ olarak da anılan Rabia, köle olarak başladığı hayatını özgür bitirdiği için o dönemden beri özgürlüğün simgesi olarak da kabul ediliyor.
Kadın evliyalardan biri olarak bilinen Rabia’tül Adeviye bir dönemde kaçıp, bir ihtiyara hizmet etmeye başlamış.
Bir gece; ‘Ya Rabbi, biliyorsun ki benim arzum senin emirlerine uymaktır.
Eğer benim elimde olsa sana ibadetten bir an geri kalmazdım, fakat ihtiyara hizmet ettiğim için sana gereği kadar ibadet edemiyorum’ derken efendisi bunları duydu ve onun nasıl bir insan olduğunu anlayarak azat etti.
Rabia’tül Adeviye böylece onun yanından ayrıldı.
Bundan sonraki ömrünü ilim ve ibadet ile geçirdiği, kefenini de sürekli yanında taşıdığı ve üzerinde namaz kıldığı söylenir.
İlk dönem sufi şairleri arasından en önemli isimlerden biri olan Rabia’nın ilahi aşk öğretisi kendisinden sonraki sufileri de önemli ölçüde etkilemiştir.
Ayrıca zamanın şeyhleri ve mürşitleri Rabia’tül Adeviye’yi ziyaret edip sohbet meclislerinde onun derin bilgisinden ve görüşlerinden yararlanmışlardır.
Rabia yaşadıkları ve yaşadıklarına karşı hak duruşu sebebiyle “dişi aslan” olarak anılır.
Rabia’tül Adeviye tevekkül, sabır ve her türlü güzel ahlaka sahip, Rabbinin rızasından başka bir şey düşünmeyen, gece ve gündüzünü ibadet ve tefekkürle geçiren, hayatı boyunca çok işkence ve eziyet görmesine rağmen sabreden, bir kadın evliyadır.
752’de Kudüs civarında vefat etmiştir.
Rabia işareti ise Mursi yandaşlarının toplandığı Rabiatul Adeviye Meydanı’ndan geliyor.
Rabia, Arapça’da 4’üncü anlamını taşıyor.”

Yazarın Tüm Yazıları