Bıçak parası geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Bıçak parası geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2013 12:03

Üniversite hastanelerinde 'hoca' muayenesi ve hoca ameliyatı dönemi yeniden başladı. Hastalar, isterlerse hocalara muayene olabilecek, ameliyatına hocanın girmesini isteyebilecek.

Haberin Devamı

Tabii ki fark ödemek şartıyla. Bıçak parası ücreti 2 bin 42 lirayı geçemeyecek. Muayenelerde ise bu fark ortalama 70 lira olacak.



Sağlıkta Dönüşüm Yasası ile hocaların üçer beşer üniversite hastanelerinden ayrılmasının önüne geçmek için yapılan yasal düzenleme, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle yürürlüğe girdi. Buna göre hastalar, bir üniversitede profesör ya da doçente muayene olmak isterlerse, normal muayene ücretinin bir katına kadar fark ödemeleri gerekecek. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun üniversiteler için ödediği ortalama muayene ücretinin 70 lira olduğu dikkate alındığında; işçi ya da serbest meslek mensubu en fazla 70 lira farkla hocaya muayene olabilecek.

Diğer hizmetlerde ise bu fark yüzde 50'yi geçmeyecek. Ayakta tetkik ve tedaviler ile yataklı tedavide üniversite hastanesi, hoca hastalarından hizmet faturasının yarısına kadar fark alabilecek. Bir başka ifadeyle hastanede 2 gün hocanın hastası olarak kalan bir hastaya çıkan 300 liralık faturayı Sosyal Güvenlik Kurumu, yarısına kadar olan ilave ücreti yani 150 lirayı ise hasta 'hoca farkı' olarak ödeyecek.

AMELİYATTA 2 BİN LİRA SINIRI

Haberin Devamı

Hastalar ayrıca ameliyatlarına da hocaların girmesini isteyebilecek. Ancak bunun için de yine kamuoyunda 'bıçak parası' olarak adlandırılan 'fark ücretini' ödemeleri gerekecek. Bu ücretin sınırı da yasayla çizilmiş bulunuyor. Dolayısıyla ameliyatlar için yatırılacak fark parası da brüt asgari ücretin iki katını geçemeyecek. Yani kalp, beyin, mide gibi bir ameliyata profesörün girmesini isteyen bir hastanın, üniversite hastanesine yatıracağı fark ücreti 2 bin 44 lirayı geçemeyecek. Bu sınır 'tavan' ücreti oluşturuyor. Oysa üniversiteler bulundukları ilin gelir seviyesine göre bunun altında rakamlar da belirleyebilecekler.

'ZORLA' DEĞİL 'İSTEYEREK'

Haberin Devamı

Hasta, fark ödemek istemiyorsa 'hoca' için zorlanmayacak. Üniversite, hastaya o sağlık hizmetini sunmaya yetkili bir uzman, uzman yardımcısı doktor bulundurmakla mükellef olacak.

TÜM FARKI HOCA ALMAYACAK!

Hastalar hocalara muayene olabilmek için muayene ücretinin bir katına, ameliyatlarda brüt asgari ücretin 2 katına kadar fark ödeyebilecekler ancak bu farkın tamamı hocaya gitmeyecek. Hastadan alınacak farkın ne kadarının hocaya ne kadarının üniversiteye kalacağına Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) karar verecek.

KANSER, DOKU VE ORGAN NAKLİNE YOK!

Peki ama muayene ve ameliyatlar için getirilen bu 'hoca farkı' tüm hastalıkları kapsıyor mu? Bu sorunun yanıtı 'hayır'. Çünkü Sağlık Uygulama Tebliği, kanser, organ ve doku nakli, yanık hizmetleri gibi hastalık ve durumlarda ilave ücret alınmayacağına hükmediyor. Dolayısıyla bu bölümlerde çalışan hocaların 'ilave ücret' alması mümkün olmayacak.

Haberin Devamı

Peki ama bu bölümün hocalarına haksızlık değil mi, sorumuza Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, "Onu YÖK düzenleyecek. Üniversitelere, ortak gelir havuzundan bu bölümlere kaynak aktarılması için bir düzenleme yapmasını bekliyoruz" dediler.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!