İnönü Stadı'ndan çıkan tarihi eserler parçalandı

Güncelleme Tarihi:

İnönü Stadından çıkan tarihi eserler parçalandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 09:28

İnönü Stadı yıkımında ortaya çıkan tonozlu yapı, iş makineleri tarafından parçalandı. Arkeoloji Müzesi yetkilileri "Yapılan suç, çalışma durdurulmalı" dedi. Yaşananlar 21 Mayıs 1998'de Hürriyet'in sayfalarında yer verdiği "Yeraltında gizli dehliz haberini akıllara getirdi.

Haberin Devamı

Yıkımı devam eden İnönü Stadı tribünlerinin altından tonozlu tarihi eser kalıntıları ortaya çıkınca İstanbul Arkeoloji Müzeleri inceleme yapması için arkeolog görevlendirdi. Ama tarihi eser kalıntıları müze raporu tutulduktan kısa bir süre sonra, dün saat 17.00 civarında iş makineleri tarafından paramparça edildi.

Radikal'den Elif İnce'nin haberine göre, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden uzmanlar ihbar üzerine kalıntının bulunduğu yerde fotoğraf çekerek rapor tuttu. Müze yetkilileri tarihi eserin tahrip edilmesinin suç olduğunu, kazının acilen durdurulması gerektiğini söyledi. Müze raporu hem 3 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na hem de Kültür Bakanlığı Kazılar Daire Başkanlığı’na gönderildi. Kazının durdurulması için 3 No’lu Koruma Kurulu’ndan cevap bekleniyor.

Haberin Devamı

KURUL: KALINTI ÇIKARSA HABER VERİN

İnönü Stadından çıkan tarihi eserler parçalandı

O yapı ‘Gizli dehliz mi’

Dün parçalanan yapı, 21 Mayıs 1998'de, İnönü Stadyumu'nun çimleri yenilenirken yaşanan bir olayı akıllara getirdi. Yenileme sırasında toprak kaldırılınca alttan dev dehlizler çıktı. Hürriyet Gazetesi Muhabiri Hayrettin Karateke o gün stada gitti ve dehlizleri görüntüledi. Tarihi eser olup olmadığı araştırılan o yapı ‘Gizli dehliz’ olabilir mi?

Detayı için tıklayınız

Aynı kurul, 7 Mayıs’ta verdiği kararda stadın altından tarihi eser çıkması durumunda inşaatın durdurulması gerektiğini belirtmiş ve “Uygulama sırasında 2863 sayılı yasa kapsamında değerlendirilebilecek herhangi bir kalıntıya rastlanması durumunda, uygulamanın durdurularak müze müdürlüğü ve kurula bilgi verilmesi” yönünde karar vermişti.

KALINTILAR BİLİNİYORDU

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2012’de hazırlanan bir raporda İnönü Stadı yapılmadan önce aynı alanda saray atlarının bakıldığı İstabl-ı Amire yapısı, Saray Tiyatrosu ve iki gazhane binası bulunduğu, fotoğraflarla belgelenmişti. Aynı raporda stadın altından geçen 6 metre genişliğinde, 3 metre yüksekliğinde tüneller olduğu belirtilmiş, bu tünellerin Taksim, Nişantaşı, Fulya ve Ihlamur’dan gelen suların saraya zarar vermeden tahliye edilip denize ulaşmasını sağladıkları vurgulanmıştı.

"DURDURUN KARARI ÇIKARSA ARKEOLOJİK ÇALIŞMA BAŞLAYACAK"

Bulunan tonozun, İnönü Stadyumu’nun altından geçtiği bilinen su tünellerinden biri olduğunu belirten İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden bir yetkili “Koruma kurulu bulunan tonozun tarihi bir niteliği olup olmadığına karar verecek. Çalışmaların durdurulması kararı çıkarsa, iş makineleri duracak ve orada bir arkeolojik çalışma başlayacak” dedi.

İnönü Stadından çıkan tarihi eserler parçalandı

BAKMADAN GEÇME!