Gazın vücuda etkileri

‘Gaz bombası’ ya da ‘göz yaşartıcı bomba’ olarak bilinen ‘gösteri kontrol ajanları’nın 15’in üzerinde türü var. Hepsi deri, göz ve solunum yollarında ciddi düzeyde tahriş ve tahribat yaratıyor.

Haberin Devamı

1-GÖZE ETKİSİ

Gözlerde tahriş, yanma, gözyaşında artma, ağrı, kimyasal nedenli göz kapağı iltihabı, gözde kızarma ve göz kapaklarının istemsiz kasılmasına neden oluyor.
Kornea sorunlarına yol açıyor. Uzun süre göz kuruluÄŸu ÅŸikâyeti devam edebiliyor.Â
Bazı çalışmalar biber gazının gözün çeşitli bölgelerinde hasarlar oluşturduğunu ortaya koyuyor.
Etkiler saniyeler içinde başlayıp bir saate kadar sürebilir. Deriden emilip sinir uçlarında biriktiğinden kişinin maddenin etkisinden kurtulması saatler alabilir.

2-CÄ°LDE ETKÄ°SÄ°

Ciltte yanma, tahriş, kızarıklığa neden oluyor.
Çok yüksek miktarda gazla temas edilmesi halinde deride yanıklar olabiliyor.

3-SOLUNUMA ETKÄ°SÄ°

Göz yaşartıcı gazlar ve biber gazları solunum yollarında ciddi sorunlara yol açabiliyor. Burun ve boğazda yanma, burun akıntısı, aşırı tükürük salgısı, göğüste sıkışıklık hissi, öksürük başlıca etkileri.
Solunum yollarını daraltıyor. Özellikle astım hastalarında solunum yetmezliğine neden olabiliyor.
Gazın solunması,
soluk alamama, kalp atışlarının yavaşlaması,
ana atardamarda kan basıncının bozulması ve basıncın iniş çıkışlarına neden olması, solunum yollarının daralması, solunum hızının aşırı artması, tansiyonun düşmesi gibi etkilere yol açabiliyor.
Biber gazıyla yüksek miktarlarda temas kalp ritmini bozabiliyor.
Hayvan deneylerinde uzun temas sonrası akciğer hasarı nedenli ölümler saptandı.

Haberin Devamı

Limon sıkarak başedemezsiniz

Biber gazının insana ‘tepeden tırnağa’ zararı var. Hatta pekâlâ öldürücü de olabilir. Maruz kalır ve solunum sıkıntısı çekerseniz derhal en yakın hastaneye gidin

Bu satırlar yazılırken Gezi Parkı Direnişi sürüyordu. Siz okurken durum ne olur bilemiyorum ama ister gösterici olun, ister oradan tesadüfen geçen bir vatandaş, kullanımı yasaklanmadığı sürece belli ki daha bol bol biber gazına maruz kalacağız. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ali Özyurt, biber gazının yakın mesafeden, hedeflenerek kullanılması halinde bir ‘silah’ olduğunu hatırlatıyor. Göstericiler arasında başına aldığı darbeden kafası yarılan, yoğun bakımlık olan, gözünü kaybeden insanlar da bunun canlı örnekleri. İşte Dr. Özyurt’tan biber gazıyla baş etme rehberi:
Polis halen iki çeşit gaz kullanıyor. Biber gazı olarak bildiğimiz CS gazı gözleri yakıyor ve soluk almayı zorlaştırıyor. CR gazıysa ciltte yoğun yanma ve kaşıntı hissi meydana getiriyor. Kıyafetinize de bulaşarak ve cildinizi yakmaya devam ediyor. Bu nedenle yanınızda yedek kıyafet bulundurmanız ve gaza maruz kaldıysanız üstünüzü değiştirmeniz gerekiyor.
CR de tıpkı CS gibi o da soluk almayı zorlaştırıyor. Solunum yollarını ve gözleri korumanın en etkili yolu gaz maskesi. Havuz veya deniz gözlükleri de
hiç olmazsa gözlerinizi gazdan koruyabilir. Tanısı konulmuş kalp rahatsızlığı, astım, KOAH benzeri akciğer rahatsızlığınız ve alerjik bünyesiniz varsa
gazlı ortamlarda iki kat tedbirli olmak zorundasınız.Â
CS gazına maruz kaldığınızda gözleriniz yanar ve soluk almakta zorlanırsınız. Paniklemeyin. Talcid gibi bir antiasit katılmış suyla gözlerinizi yıkayın. Rahat soluk almak için mümkünse oturup geriye doğru 45 derece açı verecek şekilde arkaya yaslanın. Başınızı yukarı doğru kaldırarak nefes alıp verin.
CR gazına maruz kaldığınız durumda cildinizde şiddetli yanma olur ve nefes almakta zorlanırsınız. Cildinizi yakan CR gazına karşı su kullanmayın. Daha fazla yanmaya neden olur. Yağlı bir sıvıyla (süt, bebe yağı, normal yağ vs.) bölgeyi yıkadıktan sonra bir bezle silin. İşlemi birkaç kere tekrar edin. Bu uygulamadaki amaç maddeyi çözüp ciltten uzaklaştırmak. Yine rahat soluk almak için mümkünse oturup 45 derece açı verecek şekilde arkaya yaslanın. Başınızı yukarı doğru kaldırarak nefes alıp verin.
Gaz maruziyeti sonrası gözünüze limon sıkmayın. Yararı olmadığı gibi zararı olur. Maruz kalan gözde kontakt lens varsa hemen çıkarın. İki defa temizlenen kontakt lenste bile biber gazı kalıntısı görülebildiği için, bu lensleri tekrar kullanmayın.
Solunum sıkıntısı varsa dikkatli olun. Sıkıntı yoğunsa hastaneye başvurun. Ağrı, şişlik, gözyaşı salgısında artış ve ışığa karşı hassasiyet uzun süreli devam ediyorsa doktora görünün.
Ağrının giderilmesinde de alüminyum hidroksit, magnezyum hidroksit ve simetikon içeren süspansiyonların (bildiğiniz anti-asit mide ilaçları vb.) deriye uygulanmasının, suyla yıkamaya göre daha etkili olduğu saptandı.
Baygınlık geçiren, yüzü solgunlaşıp terleyen, başı dönen kişileri yere sırtüstü yatırıp ayaklarını yerden 30 santim yukarı kaldırın.

Yazarın Tüm Yazıları