Emlakçı ‘yer gösterme formu’na dikkat ediniz

Bir gayrimenkul almak üzere Ankara’nın bir semtinde araştırma yaparken orada bir sitenin kapı önündeki ilan panosundaki emlakçıları aradım ve satılık gayrimenkul olup olmadığını sordum.

Haberin Devamı

‘Tellallık’ sahtekarlığı

 Emlak aradığım haberi hızla yayıldı ve o semtteki emlakçılar beni telefonla aramaya başladılar. Yine telefonla arayan bir emlakçı daire göstermek istediğini söyledi, randevulaştık ve ben daireyi gördüm. Emlakçıya “dairenin sahibinin temsilcisi misiniz?” diye sordum. Dairedeki kiracının arkadaşı olduğunu ve anahtarı ondan alıp gösterdiğini söyledi ve bana yer gösterme formunu imzalattı. Ben de üzerinde ‘Satılık/Kiralık Yer Görme Formu’ yazdığından ve emlakçının kendileri için kullanacaklarını rutin bir form olduğunu belirtmesi üzerine boş olarak imzaladım. Sonradan, aynı daireyi sahibi ve başka bir emlakçı ile görüşerek satın aldım. Görme Formu’nu imzaladığım emlakçı gösterdiği daireyi satın almam üzerine sahibi ile ve benimle önceden yasal olarak yapılmış herhangi bir alım-satım ve tellallık sözleşmesi olmamasına karşın yer gösterme formunun boş yerlerini doldurup, üzerine de gayrimenkulün fiyatını yüksekçe yazarak benden yüklüce bir komisyon talep etti. Bu yazıyı gayrimenkul alacakların emlakçılarla ilişkilerinde dikkatli olmaları ve yer gösterme formunu ve hiçbir matbu belgeyi Borçlar Yasası 404. Madde hükmüne göre sözleşme yapmadan imzalamamaları için uyarmak amacıyla yazıyorum. Emlakçılar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Emlakçı Standartları Tebliği’ne ve kendi meslek derneklerinin yayımladığı zorunlu formlara uymayan formları emlak arayanlara hiçbir uyarıda bulunmadan imzalatıp sonradan bu formu sözleşme yapmış gibi doldurup komisyon almaya çalışmakta icrada hukuki takibat yaparak haksız ve dayanaksızca para almaktadır.
Söz konusu formun alt kısmında sekiz 8 punto ile yazılmış çok küçük yazılarda ‘sözleşme’ hükümleri saklıdır. Emlakçı hiçbir bilgi vermediği halde bu hükümlere dayanarak sizi kandırıp oracıkta ayaküstüh imzalattığı forma yasal sözleşme statüsü kazandırmakta ve hemen komisyon elde etmeye yönelmektedir.
Hukuki ve idari merciler de ‘baksaydın’, ‘okusaydın’, ‘imzalamasaydın’ gibi gerekçelerle bu yer gösterme formu dolandırıcılığını görmezden gelmektedir. Oysa dönmekte olan tezgahın herkes farkındadır. Devlet, İcra mahkemelerini gereksiz biçimde meşgul eden bu sahtekarlığı engelleyebilir. Çünkü emlakçı her formu dürüstçe müşterisine anlatıp asıl tarafların özgür iradelerine dayanan genel iş sözleşmesi yaptıktan sonra yaptığı işin her aşamasına göre düzenlenmiş formları kullanmalı, aracılık işini tapuda tamamlayarak faturalandırmalıdır.
Gayrimenkul almak isteyenler yolunacak kaz gibi görülmemelidir.
Abdullah ŞEVKİ

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

Haberin Devamı

Ankara Milletvekili Levent Gök’ün Başbakanın yanıtlaması istemiyle; “Ankara’nın birçok caddesinde uygulanan park yasağının birden bire kaldırılması ve caddelerin bazı yerlerinde paralı otoparkların hizmet vermeye başlamasıyla birlikte şikâyetler de yoğunlaşmaya başlamıştır. Her saat için ayrı makbuz kesen park görevlileri araç sahiplerine rahatsızlık vermektedirler. Bu bağlamda; Ankara Caddelerini otopark olarak kiralamanın yasal dayanağı nedir? Bu konuda herhangi bir ihale yapıldı mı? Yapıldıysa ne zaman, hangi koşullarda, hangi usulde yapıldı” diye sorduğunu...

KISA... KISA...

- Dil Derneği ile İsveç Atatürkçü Düşünce Derneği’nin, 5 Aralık 2006’da yitirilen yazar, şair, gazeteci Gürhan Uçkan adına düzenlediği ‘Dil Derneği Gürhan Uçkan Kısa Öykü Yarışması’ ödül töreni yarın 16.00’da, Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde yapılacak. (Cumhuriyet gazetesi, Ahmet Rasim Sok. No. 14-Çankaya)
- ‘TOPLUMCU Belediyecilik Ulusal Forumu’ yarın ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisi’nde yapılacak.

Yazarın Tüm Yazıları