HTML5 tabanlı en güzel 10 site

Web’in geleceğini bugünden görmek ister misiniz? En son web teknolojilerini kullanan 10 yenilikçi HTML5 sitesini sizler için seçtim.

Haberin Devamı

1- Web’i HTML5 tabanlı kitaptan öğrenin

 

HTML5 tabanlı en güzel 10 site

 


Google’ın “Tarayıcılar ve Web Hakkında Öğrendiğim 20 Şey” projesi (www.20thingsilearned.com) acemileri internetle tanıştırmak için kullanışlı bir yöntem olmuştu. 60 sayfalık online bir kitap olarak sunulan proje, bulut bilişimden web uygulamalarına, tarayıcı eklentilerinden gizliliğe kadar birçok konuya değiniyor. Çekici HTML5 formatı içeriği gezmeyi kolaylaştırıyor ve bu format, birçoğu hareketli olan eğlenceli çizimlerle anlatılıyor. Tek bir düğmeye basarak bölümleri paylaşabiliyor ve yazdırabiliyorsunuz. Ayrıca sonunda 20 önemli noktanın da faydalı bir özeti bulunuyor. Ne yazık ki Türkçesi yok.

 

 

Haberin Devamı

2- Ekranınızı akvaryuma dönüştürün

 

HTML5 tabanlı en güzel 10 site


Microsoft’un FishIE Tank sitesi (http://goo.gl/wld5y), HTML5’in hızlı ve gerçekçi grafikler oluşturmak için donanımsal hızlandırma fonksiyonunu nasıl kullandığına dair iyi bir örnek. Ekranınızda gösterilmek üzere 1 ile 1.000 arasında bir tropik balık sayısı seçtiğinizde monitörünüz, balıkların saniyede 60 kare hızında yüzdüğü hareketli bir akvaryuma dönüşüyor.

 

HTML5 tabanlı en güzel 10 site


Chrome kullanıyorsanız HTML5’i son derece başarılı bir şekilde kullanan WebGL Aquarium’a da (http://goo.gl/rYujH) göz atmalısınız. Burada kendinizi devasa bir su tankının içinde buluyorsunuz ve farklı ışıklandırma düzeneklerini, kamera açılarını ve balon efektlerini deneyebiliyorsunuz. Yüzen balık sayısını da değiştirebiliyor ve ortama birçok köpek balığı katabiliyorsunuz.

 

 

Haberin Devamı

3- Küp küp şehirleri keşfedin

 

 

 

 

 

HTML5 tabanlı en güzel 10 site


Topları bir labirentten geçirip uçtaki deliğe soktuğunuz o eski oyunları hatırlıyor musunuz? Google Maps Cube (www.playmapscube.com) bu eğlenceli ve zorlu uğraşı tarayıcınıza getiriyor. Burada mavi bir misketi New York, Tokyo ve San Francisco gibi şehirlerde yuvarlama fırsatı buluyorsunuz. Ayrıca oyun süresince bir sonraki bölüme (Sekiz bölüm var.) geçmek için bazı mekânları ziyaret etmek ve yoğun trafikten kaçmak gibi çeşitli görevleri yerine getirmeniz gerekiyor.
Küp tabanlı sunum, sokaklardan geçişi oldukça zorlaştırıyor ama oyunun görüntüleri çok hoş ve 3B binaların görüntülenmesinde HTML5’in kullanımı çok akıllıca. Londra aşamasına gelebilirseniz gezmek için metro hattını kullanabiliyorsunuz. Bu da oldukça zekice bir ayrıntı. Oynamak için Chrome’a ihtiyacınız olduğunu ekleyelim.

 

 

Haberin Devamı

4- Solitaire’in HTML5 sürümünü oynayın

 

 

 

HTML5 tabanlı en güzel 10 site

 


Solitairey (www.solitairey.com), Solitaire adlı popüler kart oyununun HTML5’le yapılmış çok güzel bir sürümü. Baker’s Dozen, Freecell ve Pyramid dâhil, oyunun 31 biçiminden birini oynayabiliyor (Hepsinin kuralları anlatılıyor.) ve değişik arka planlar ve Mısır gibi farklı deste stilleri seçebiliyorsunuz.
Hareketli kartlar son derece göz alıcı ve kâğıtların doğru yığınlara taşınışı ve yenilerinin desteden dağıtılışı oyunun oynanış şeklini çok başarılı kılıyor. Eğer bir noktada sıkışırsanız tek düğmeyle oyunu yeniden başlatabilirsiniz.

 

 

5- İklime göre Avrupa şehirlerini gezin

 

 

HTML5 tabanlı en güzel 10 site


Tur operatörü Thomson, belli bir aydaki ortalama hava durumuna göre tatil planı yapmanıza yardımcı olarak İnteraktif Avrupa İklim Haritasını (http://goo.gl/ONPto) çıkardı. Sıcaklık, güneş alınan saat sayısı, nem ve yağmur oranı gibi ayrıntıları görmek için tek yapmanız gereken farenizi bir şehrin üzerine getirmek. Sonuçları filtrelemek için takvimi ve kaydırma çubuğunu kullanabilirsiniz. Keskin açılı sınırlar ve kıyılar biraz garip görünse de HTML5 haritada oldukça rahat geziliyor ve faydalı bilgilere anında ulaşmak çok basit.

 

 

Haberin Devamı

6- Dünyanın en büyük çizimine katkıda bulunun

 

 

 

HTML5 tabanlı en güzel 10 site


GlobalDoodle (www.globaldoodle.com) sizden dünyanın en büyük ortak sanat girişimine katılmanızı istiyor. 16.000 kilometrekarelik sanal tuval üzerinde size de çizim yapacak bir yer açılıyor. Çizimi renkli kalemler, tükenmezler ve işaret kalemleriyle yapabiliyorsunuz. Haritayı istediğiniz noktada yaklaştırıp her yöne oynatabiliyor ve çiziminizi kaydetmek için bir yer kodu oluşturabiliyorsunuz. Her ne kadar çoğu kullanıcı tuvali bir kişiye veya futbol takımına olan aşkını belli etmek için kullanıyor olsa da, GlobalDoodle, HTML5 olmadan mümkün olamayacak ve takdir edilesi bir girişim.

 

 

7- Dijital sanatın yaratılışını izleyin

Haberin Devamı


Online sanat topluluğu Deviantart yakın zamanda ücretsiz HTML5 çizim yazılımı Muro’yu (muro.deviantart.com/ HYPERLINK "http://muro.deviantart.com/redraw"redraw) Redraw adlı yenilikçi bir özellikle güncelledi. Bu özellik sayesinde bir resmin oluşturulmasında yapılan her fırça darbesi, katman ve hareket kaydediliyor. Böylece süreci adım adım, yavaş çekimde tekrar izleyebiliyorsunuz. Bu sayede farklı sanatçıların tekniklerini inceleyerek kendi tekniğinizi geliştirebiliyor, isterseniz kendi derslerinizi oluşturup paylaşabiliyorsunuz. Muro, kullanımı çok kolay olan bir dizi çizim aracı, efektler ve filtreler sunuyor.

 

 

8- Flickr’ın yeni HTML5 özelliklerini kullanın

 

 

 HTML5 tabanlı en güzel 10 site


Flickr geçtiğimiz aylarda sürükle-bırak yöntemiyle resimlerinizi öncekine göre yüzde 20 ila 30 oranında daha hızlı internete koymanızı sağlayan yeni bir HTML5 yükleme aracı (www.flickr.com/photos/upload/) sunmuştu. Burada, henüz yüklenirken bile resimlerinizi düzenleyip çevirebiliyor ve onlara başlık ve açıklama ekleyebiliyorsunuz.
Diğer bir yeni HTML5 özelliğiyse Aviary adlı fotoğraf düzenleme uygulamasıyla resimlerinizi güzelleştirme imkânı sunuyor. İşe başlamak için Actions menüsünden “Edit photo in Aviary” seçeneğine tıklayın.

 

HTML5 tabanlı en güzel 10 site

 


Alternatif bir HTML5 resim editörü arıyorsanız Picozu’yu (www.picozu.com/editor) deneyebilirsiniz. Bu uygulama; sabit diskinizden resim yükleyip Facebook, Flickr ve Picasa’ya aktarma veya sıfırdan resim oluşturma imkânı veriyor. Burada birçok efekti, filtreyi, dokuyu ve diğer sanatsal araçları resminize uygulayabilir ve sonucu bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

 

 

9- İnteraktif bir hikâyede yer alın

 

HTML5 tabanlı en güzel 10 site


Yaratıcıları arasında yönetmen Edgar Wright’ın (Shaun of the Dead) da bulunduğu Rastgele Brandon Macerası Jeneratörü (www.brandongenerator.com), HTML5’le yapılmış ve size hikâyeyi şekillendirme imkânı veren bir çizgi roman. İlk bölümde Brandon’ın odasını keşfedip dizüstüne mesaj bırakabilir, not defterine bir yaratık çizip telefonuna bırakılan sesli mesajı dinleyebilirsiniz. Siteye Facebook, Twitter veya Windows Live hesabınızla girebilirsiniz. Hiçbir şey sizin izniniz olmadan paylaşılmaz ve diğer kullanıcıların görüşlerini de online galeriden okuyabilirsiniz. Toplam dört bölüm mevcut. Site, Internet Explorer 9’un tanıtımı için tasarlanmış olsa da tüm modern tarayıcılarda çalışıyor.

 

 

10- Çerimdışı Gmail kullanın


Diğer işaretleme dillerinin aksine HTML5, Adobe Flash gibi eklentilere gerek kalmadan web tasarımcılarına video, audio ve canvas gibi etiketleri kullanarak web sitelerine video, müzik ve animasyon ekleme imkânı sunuyor. Teknoloji her platformda çalışıyor ve böylece her PC’de, tablette, akıllı telefonda veya HTML5 kullanan bir tarayıcıya sahip herhangi bir cihazda kullanılabiliyor. HTML5, Gmail Çevrimdışı (http://goo.gl/aG44u) gibi internet bağlantısına ihtiyaç duymayan ve coğrafi konumu kullanarak yerinizi bulabilen uygulamaların yazılmasında da kullanılabiliyor. Teknoloji henüz gelişme aşamasında olduğundan, gelecekte daha da gelişip yeni kullanım alanları sağlamasına kesin gözüyle bakılıyor.

 


 

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter:
https://twitter.com/kaplanseren

 

 

 

Yazarın son yazıları

#28 Nisan 2013 Teknolojinin vicdanı temiz mi?
#24 Nisan 2013 Google’ın yeni icatları neler olacak?
#21 Nisan 2013 Genç ve güzel CEO, Yahoo'yu kurtarabilecek mi?
#17 Nisan 2013 Facebook Home ne anlama geliyor?
#14 Nisan 2013 Bulut bilişim ne kadar veri depoluyor?
#10 Nisan 2013 Yeni neslin adı: “i” Kuşağı




YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları