‘Dönüşüm’ 43 yıl sonra vurdu!

Güncelleme Tarihi:

‘Dönüşüm’ 43 yıl sonra vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2013 15:39

Kentsel dönüşüm süreci beraberinde ilginç uygulamalara da yol açıyor. İstanbul Gaziosmanpaşa’da 43 yıl önce inşa edilen bir binaya “Kaçak” olduğu gerekçesi ile para cezası kesildi. Bina sahibi 20 bin TL’lik cezayı mahkemeye taşıdı. Belediye tarafı ise, söz konusu binaya ‘kaçak’ olduğu için değil, işyerine çevirme ruhsatı olmadığı için ceza kesildiğini savundu. Son kararı İdare Mahkemesi söyleyecek.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm çalışmalarının en yoğun yürütüldüğü bölgelerin başında İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesi geliyor. İlçe genelindeki 17 mahallenin 14’ü kentsel dönüşüm kapsamında. En son Başbakan Tayyip Erdoğan 6 Nisan’da katıldığı törenle 725 konutun yeniden inşası için çalışmalara başlandı.

İlçe genelindeki 14 mahallenin kentsel dönüşüm kapsamına alınması, tartışmalara yol açan bir takım uygulamalara da yol açıyor.

43 YIL ÖNCE İNŞA ETTİ

Salih Yücel Ocak 1975’te 3 katlı bir yapı inşa etti. 8 yıl kadar sonra imar affından yararlandı. İmar affı için o dönemin parası ile 2 bin lira da para yatırdı; makbuzunu aldı. Sonraki yıllarda emlak vergilerini de ödemeye devam etti.

Yücel’in binası da kentsel yenileme alanında kalıyordu. Yücel çevredeki başka ev sahipleri ile de birlik olarak bir inşaat firması ile anlaştı. Sahibi olduğu binayı da sözleşme yaptığı şirkete kiraladı. Şirket, kiraladığı yeri ofis olarak kullanmak üzere hazırlıklara başladığı bir süreçte belediyeden de ceza geldi.

Haberin Devamı

ÖNCE TUTANAK SONRA CEZA

3 Ocak 2013’te düzenlenen ‘Yapı Tatil Tutanağı’na göre binanın kaçak olduğu yönünde tutanak imzalandı. Söz konusu tutanaktan 1 hafta sonra da Gaziosmanpaşa Belediyesi Encümen Kararı ile bina sahibi Salih Yücel’e 19 bin 997,966 TL ceza kesildi.

‘KASITLI CEZA’ İDDİASI

Salih Yücel’de para cezasını yargıya taşıdı. Avukatı Muhsin Çalışkan aracılığı ile İstanbul İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Başvuru metninde söz konusu yapının 1975’te inşa edildiği, imar affına uğradığı, yıllarca emlak vergisinin ödendiği bilgisi yer aldı. Başvuru dilekçesinde 20 bin TL’yi bulan cezanın kasıtlı olduğu iddia edildi.

İŞYERİNE ÇEVİRME RUHSATI YOKTU CEZA KESİLDİ

Konu ile ilgili Gaziosmanpaşa Belediyesi’den hurriyet.com.tr’ye yapılan açıklamada ise özetle şu bilgilere yer verildi: “Yapılan kontrollerde, konut olarak kullanılan yerin işyerine çevrildiği tespit edildi. Yapının inşaat ruhsatı olmadığı belirlendi. İnşaat, ruhsatsız olduğu için ceza kesildi ve uygulandı. Kasıtlı bir uygulama yok. Tapu sahibi de karara karşı dava açtı. Hukuki süreç devam ediyor.”

Haberin Devamı

‘Dönüşüm’ 43 yıl sonra vurdu

20 bin liralık ceza kesildi, bina mühürlendi, taraflar davalık oldu.

dgokce@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!