Kırmızı et damar tıkanıklığına neden oluyor

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı et damar tıkanıklığına neden oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2013 00:00

Bilim adamları, kırmızı ette bulunan kimyasal bir maddenin kalp hastalıklarına yol açtığını buldu.

Haberin Devamı

"Nature Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kırmızı ette bulunan karnitin maddesinin bağırsaklardaki bakteriler tarafından parçalanması, kolesterol düzeyinin yükselmesine neden olan zincirleme tepkiye yol açıyor.

 

TMAO DAMAR TIKANIKLIĞINA NEDEN OLUYOR


Araştırmayı yöneten Cleveland Klinik'ten Stanley Hazen, parçalanan karnitin maddesinin karaciğerde TMAO adı verilen kimyasal bir maddeye dönüştürüldüğünü, kana karışan TMAO maddesinin ise damar tıkanıklığına neden olduğunu söyledi.


Araştırmaya katılanlardan kırmızı et tükettikten sonra kan örneği vermeleri istendiğini belirten Hazen, bu kişilerde kırmızı et yedikten sonra TMAO düzeyinin yükseldiğine dikkati çekti.

 

Haberin Devamı

HAYVANSAL GIDA TÜKETMEYENLERDE TMAO DÜŞÜK


Hazen, vejetaryenlerin bağırsaklarında karnitini parçalayan bakterilere daha az rastlandığını, hayvansal gıda tüketmeyen bu kişilerde TMAO düzeyinin de son derece düşük olduğunu ifade etti.


Araştırmaya aralarında vejetaryenlerin de bulunduğu 2 bin 595 kişi katıldı. Her gün düzenli olarak kırmızı et tüketenlerde, kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranının yüzde 13 oranında daha fazla olduğu belirlendi.


Karnitini parçalayan bakteri sayısını azaltmanın TMAO'nun zararlı etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğuna işaret eden Hazen, bağırsaklardaki bakteri dengesini değiştirmek için sık sık probiyotik yoğurt tüketilmesi gerektiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!