Süt ihracatı patlayacak

Güncelleme Tarihi:

Süt ihracatı patlayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 11:49

Türkiye Süt üreticileri Merkez Birliği (SÜTBİR) Genel Başkanı Ali Koyuncu, Avrupa Birliği'nin (AB) Türk firmalarının süt ve süt ürünleri ihracatına izin vermesine ilişkin, “10 yıl sonra Avrupa'nın et ve süt ihtiyacını Türkiye karşılayacak” dedi. Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı da söz konusu gelişme ile sadece Avrupa pazarının değil, Afrika pazarının da Türkiye'de üretilen süt ve süt ürünlerine açıldığını belirterek, “Türkiye'nin 2012 yılındaki süt ve süt ürünleri ihracatı 250 milyon dolar. İhracat rakamı, 1-2 yıl içinde 4 misline çıkar” diye konuştu.

Haberin Devamı

SÜTBİR Genel Başkanı Koyuncu, bu gelişmenin tarım ve hayvancılık sektörü açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Koyuncu, AB'de yaşlanan nüfusun üretemez hale geldiğini ifade ederek, “Avrupa'da ekonomik kriz gibi süt ve et üretimi konusunda da ciddi kriz yaşanacağını” öne sürdü.

AB ülkelerinde yaşlı çiftlik sahiplerinin hayvanlarını satarak sektörden çıkmaya başladığını ileri süren Koyuncu, “10 yıl sonra Avrupa'nın et ve süt ihtiyacını Türkiye karşılayacak” dedi.

İhracat üreticiyi de koruyacak

Koyuncu, “Orta Doğu ve bazı Afrika ülkelerinin de AB'nin yasağını bahane ederek süt ve süt ürünleri alma konusunda çok istekli olmadıklarını” belirterek, yasağın kalkmasıyla Türkiye'nin dünya pazarındaki ihracatının artacağını vurguladı. Ali Koyuncu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bundan 5 yıl önce Türkiye'de 10 milyon ton olan süt üretimi, bugün yaklaşık 16,5 milyon ton olarak gerçekleşiyor. Üreten bir Türkiye var. Zaman zaman Türkiye'de süt fiyatları arz-talep dengesizliği yüzünden ciddi anlamda düşüyor. Bu istikrarsızlık üreticiyi olumsuz yönde etkiliyor. Sanayiciye 'neden bu fiyatları düşürüyorsunuz' dediğimizde onlar 'arz fazlalığı var, elimizdeki ürünleri satamıyoruz, mecburen süt fiyatlarını düşürüyoruz' diyorlardı. İhracatın artmasıyla üretici fiyatlarındaki bu düşüşler de gerçekleşmeyecektir diye umut ediyorum. Üreticilere '30 milyon ton süt üretin' denilsin. Bizim 30 milyon ton sütü üretebilecek bilgimiz, kapasitemiz ve cesaretimiz var. Yeter ki üreticiler para kazansın, biz tesislerimizi büyütürüz, verimliliğimizi artırırız, hijyenik şartlarda üretim yaparız. Bunun doğruluğunu da AB kanıtladı. Bu karar Türkiye'de artık sütün hijyenik şartlarda üretildiğinin kanıtıdır.”

Koyuncu, SÜTBİR olarak Türkiye'de ulusal süt kayıt sistemi kurduklarına dikkati çekerek, AB uzmanlarının bu sistemi incelediklerini kaydetti.

AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatının sadece 6 firma ile kalmayacağını, bu sayının genişleyeceğini dile getiren Koyuncu, birçok firmanın AB'ye ihracat yapmak için gerekli adımları atmaya başladığını bildirdi.

Haberin Devamı

Koyuncu, kazanımları artırmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'nın önderliğinde kısa, orta ve uzun vadede ihracatla ilgili yol haritası çıkarılması gerektiğini vurguladı.

“Avrupa'da yöresel ürünler pazarı oluşturulabilir”

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı da söz konusu gelişme ile sadece Avrupa pazarının değil, Afrika pazarının da Türkiye'de üretilen süt ve süt ürünlerine açıldığını belirterek, “Türkiye'nin 2012 yılındaki süt ve süt ürünleri ihracatı 250 milyon dolar. İhracat rakamı, 1-2 yıl içinde 4 misline çıkar” diye konuştu.

Çallı, AB'de sütün fiyatının Türkiye'deki fiyatlardan ucuz olduğunu ifade ederek, Avrupa'da yöresel ürünlerin satışının yapılabileceğini, böylelikle butik ürünler pazarının oluşabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, konuya ilişkin düzenlediği basın toplantıda, Avrupa Birliği'nin tüketici sağlığı ile ilgili genel
müdürlüğünün Türkiye firmalarının AB ülkelerine süt ve süt ürünleri satabilecek standartta olduğunu kabul ettiğini belirterek, kararın bugün itibariyle yürürlüğe gireceğini açıklamıştı. Eker, AB'ye ihracatı ilk etapta 6 firmanın gerçekleştirebileceğini ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!