Bu gülüşe can feda

Güncelleme Tarihi:

Bu gülüşe can feda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2013 00:00

FURKAN Kayman... Heniz 17 aylık... Dünya tıp literatüründe 150 binde bir yaşanan genetik bir bozukluk olan “alegille sendromu” nedeniyle karaciğer nakline ihtiyaç duydu.

Haberin Devamı

 Başta kalp ve karaciğer olmak üzere diğer organları etkileyen bu hastalığın Furkan’a annesinden mi yoksa babasından mı geçtiği hayati önem taşıyordu.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi’nde Prof. Dr. Sema Aydoğdu ve ekibinin yaptığı titiz araştırmalar sonucunda alegilleli ebeveynin anne Ergül Kayman olduğu anlaşıldı. Baba Sadettin Kayman’dan, Furkan’a karaciğer nakli başarıyla gerçekleştirildi. Bu aynı zamanda Türkiye’de alegille sendromuna sahip bir bebeğe yapıldığı bilinen ilk karaciğer nakli oldu. Kısa sürede rengi düzelmeye başlayan ve hastaneden taburcu edilen Furkan şimdi hayata ağız dolusu gülerken, oğluna canından parça veren babası “Şu gülüşü hepsine değdi” dedi.

Bu gülüşe can feda

Haberin Devamı

45 günlükken çıktı

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Orkan Ergün, Furkan’ın henüz 45 günlükken ortaya çıkan hastalığını şu sözlerle anlattı: “Alagille sendromu, genetik bir karaciğer hastalığı. Karaciğer, böbrek, kalp, göz ve iskelet sisteminde bozukluklara neden olur. Alagille geni baskındır. Yani bu sendroma sahip çocuğun anne veya babasından biri de alagille sendromludur. Ancak her alagille sendromluda karaciğer hastalığı olmaz. Sarılık, ciddi kaşıntı, kolesterol yüksekliği ve açık renkli dışkılamayla tanınırlar.”
Prof. Dr. Sema Aydoğdu ise dünyada 150 binde bir görülen bu rahatsızlığın akraba evliliklerinin yaygın olduğu Türkiye’de daha yüksek olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Furkan’ın durumunda da öncelikle anne veya babanın hangisinin alagille sendromuna sahip olduğunu tespit etmek zorundaydık. Çünkü karaciğeri hasta olan çocukların ebeveynleri kalp yönünden değerlendirilmelidir. Furkan’ın şansı, anne ve babasının kan gruplarının nakle uygun olmasıydı. Ancak alagilleli ebeveynden nakil yapmış olsaydık vericiye de zarar verebilirdik. Biz anneyi tespit ettik. Karaciğer problemi yok ancak sendrom için tipik diyebileceğimiz geniş alın, küçük ve üçgen çene, çukurlaşmış gözler hem Furkan’da hem anne de söz konusu.”

Haberin Devamı

Literatüre geçecek

Bu gelişmeler üzerine babanın donör olmasıyla birlikte tüm tetkikleri yaptıklarını, nakil öncesi biyopsi yapılarak problem olmadığını ortaya koyduklarını dile getiren Prof. Dr. Aydoğdu, operasyonun da başarıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu sendromun nadir görüldüğünü, karaciğere zarar vermesi halinde çocuğun enfarktüs bile geçirebileceğini bildiren Prof. Dr. Aydoğdu, “Zamanlama çok önemliydi. Şimdi nakil sonrası haftalık ve aylık kontrollerini yapacağız” dedi. Prof. Dr. Aydoğdu, soru üzerine, Türkiye’de şu ana kadar bilinen bir alegille sendromluya karaciğer nakli olmadığına da işaret ederek bu vakanın Türkiye literatürü için orijinal olabileceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

ŞU GÜLÜŞÜ HEPSİNE DEĞDİ

Baba Sadettin Kayman, “Furkan 45 günlükken hastalığını öğrendik. Şimdi sağlığına kavuştu. İnsanın evladına can verebilmesi çok güzel bir duygu. Çok mutluyuz. Yüzü sarıydı şimdi daha güzel oldu. Zor bir dönem geçirdik ama şu gülüşü hepsine değdi” dedi. Anne Ergül Kayman da yaklaşık 1.5 yıldır hastanede zor günler geçirdiklerini belirterek, duygularını şöyle paylaştı: “Simav’dan İzmir’e taşındık. Ev ortamını, Furkan’ın abisiyle ilgilenmeyi unuttuk. Ancak hepsi geride kaldı. Artık Furkan’ın geleceği için çok güzel hayaller kuruyoruz. Okumasını, başarılı olmasını istiyoruz. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyoruz.”


Bu gülüşe can feda

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!