Tuz ve şekerle savaşa evet ama yetmez!

Soframızdaki iki ‘zehir’, tuz ve şekerle mücadele eden Giresun Valisi Dursun Şahin’in diğer sorumlulara da ilham vermesini dilerim

Haberin Devamı

Giresun Valiliği’nin telefon santralı bile arayanları “Hayatınızı değil, sigaranızı söndürün” diye karşılıyor. Anlaşılan Vali Şahin, sağlık konusunu da kendine vazife edinmiş. “Sağlığı korumak, hastalıklara yol açan etkenleri ortadan kaldırmak aynen güvenliği korumak gibi valiliğin temel görevlerinden” diyor. Şahin, şimdiye kadar 100’ün üzerinde tiryakiye, yemin ettirerek sigarayı bıraktırmış bile.
Lokantalarda tuzu masalardan kaldıran ve ardından da çayın tek şekerle sunulmasını düzenleyen genelgelerle ‘caydırıcı’ olmayı hedeflediğini anlatıyor. Şahin, “Tuz da şeker de zehir. Zehirin iyisi olmaz. 15 yıldır çayı şekersiz içerim. İki yıldır evimize tuz girmiyor. Maalesef Karadenizliler tuz ve şekere çok düşkün. Sağlıkları için azaltmaları lazım” diyor. Bu yasakların sağlığı korumanın yanında kişi ve devletin sağlık harcamalarını da azaltacağını söylüyor. Vali bardakların elde değil, bulaşık makinelerinde yıkanmasıyla ilgili yeni bir genelge hazırlığı yapıyor. “Böylece hem hijyen daha iyi sağlanacak hem de sudan tasarruf edilecek” diyor.

Haberin Devamı

ÜÇ KAT FAZLA TUZ TÜKETİYORUZ

Peki tuz ve şeker yemezsek ölür müyüz? Hayır, ölmeyiz. Sebze ve meyvelerde vücudumuz için yeterli tuz ve şeker mevcut. Sonradan yiyecek ve içeceklere katılan her türlü tuz ve şeker gereksiz, hatta zararlı. Her ikisinin kullanımı aslında alışkanlık ve sonradan öğrenilen davranışlar. Yavaş yavaş azaltınca damak tadı bir süre sonra alışıyor.
Rakamlara göre Türkiye’de tuz tüketiminde ifrada kaçıyoruz. İhtiyacımızdan kat kat fazla tükettiğimiz için uzmanlar bunu ‘halk sağlığı sorunu’ olarak görüyor. Sağlıklı bir kişinin günde altı gram tuza ihtiyacı var. Hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalarınınsa üç gramda kalması gerekiyor. Ancak ortalama tüketimimiz kişi başına 18 gram. Az tuz böbrek, kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli. Özellikle hipertansiyonla tuz arasındaki ilişki konusunda hiçbir kuşku yok.

ŞEKER BAĞIMLILIK MI YAPIYOR?

Bazı araştırmalar şekerin bağımlılık yaptığına işaret ediyor. Zira şekerli besinlerin beyinde yol açtığı aktivitenin benzeri ilaç bağımlılarında da görülüyor. Şeker, metabolizmada kısırdöngü yaratıyor. Çünkü şeker yedikçe kan şekeri daha çok düşüyor, daha fazla şeker istiyoruz. Çok şeker doğrudan diyabete yol açmıyor. Ama şişmanlatarak zemin hazırlıyor.

Yazarın Tüm Yazıları