Kısa boylu tansiyonlu

Güncelleme Tarihi:

Kısa boylu tansiyonlu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2012 00:00

Giresun Yaraş Köyü’nde kısa parmaklı, kısa boylu kişilerdeki yüksek tansiyonla ilgili yapılan bir araştırmayı duyan Alman profesör, ekibiyle köye geldi. Genler incelendi. Tansiyon düşürülmeye çalışıldı. Bu hikâyeyi de ABD’li bir yazar kaleme aldı.

Haberin Devamı

HACETTEPE Üniversitesi’nden Prof. Nihat Bilgunturan, 1970’li yıllarda, Giresun’un Tirebolu Yaraş Köyü’nde kısa boylu ve kısa parmaklı 50 yaş altı kişilerin yüksek tansiyon nedeniyle erken öldüğünü tespit edip bu konuda makale yayınladı. Almanya’daki bir toplantıda konu edilen makale üzerine harekete geçen Prof. Friedrich C. Luft başkanlığındaki Max-Delbrück Merkezi’nden bir ekip Giresun’a gidip köylülerden kan örnekleri aldı. Bu hastalığın sadece Türkiye’de olmadığını belirten ekibin proje sorumlusu Dr. Sylvia Baehring ve Dr. Atakan Aydın, Türkiye’deki ailenin tüm bilgi ve sağlık haritasını çıkarttı.

BERLİN’E DE GİTTİLER

Yaraş Köyü’ne giderek sağlık sorunu olan köylülerin yaşam hikayelerini dinleyen ve araştırma yapan bilim adamlarının çalışmalarına katılan Amerikalı Yazar Russ Hodge, ‘Kısa Parmaklı Şovalye’ adlı kitap yazdı. Tesadüf eseri 150 yıl önce Yaraş Köyü’nde hastalanan ninenin yaşamından başlayarak daha sonra dünyaya gelen yüksek tansiyonlu, kısa boylu ve kısa parmaklı köylülerin yaşam hikâyesi, bilim adamlarının köye giderek yaptıkları araştırma, köylülerin tedavi olmak üzere Berlin’e gelişleri esnasında ilk kez uçağa binme heyecanı ile Berlin izlenimleri kitapta anlatılıyor.

Haberin Devamı

Kromozom 12’ye bakıyoruz

KÖYLÜLERLE Alman meslektaşlarının iyi bir dostluk kurduğunu belirten Dr. Aydın, “Tansiyonun belirli düzeyde kalması için Berlin’den Tirebolu’ya ilaç gönderiyoruz. Giresun’un Tirebolu İlçesi Yaraş Köyü’ndeki 5070 kişiyi mercek altına aldık. Bu otozomal dominant hastalığın kromozom 12’de olduğunu tespit ettik. Hastalığın oluşması için fonksiyonel değişikliğin kromozom 12’deki alanı daha da daraltarak kısa kol loküsünde lokalize edebildik. Şu anda da kısa kolun kromozomal bozukluklarını ve genleri araştırıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!