Bizi boşuna oyalamayın

YARGITAY’dan bankalara, faiz oranlarının düşmesiyle birlikte yeniden yapılandırılacak kredilere, “İkinci kez masraf adı altında ücret yansıtamazsınız” uyarısı geldi. Yargıtay 13’ncü Hukuk Dairesi üyelerinden Candaş İlgün bankalara “Bu uygulamalarda bulunarak, mahkemeleri boşu boşuna oyalamayın” dedi.

Haberin Devamı

BANKALARIN konut kredilerinde aylık faiz oranlarını konut kredilerinde yüzde 0.78’e, tüketici kredilerinde de yüzde 0.99’a kadar çekmesi, daha önce kullanılan kredilerde yeniden yapılandırma furyasını da beraberinde getirdi. Bir yandan tüketiciler, daha önce kullandıkları krediyi yeniden yapılandırarak, sağlayacakları faiz avantajının hesabını yaparken, bankalar da bunu “çifte masraf” uygulamasıyla kendi lehlerine çevirmenin planlarını yapıyor. Ancak, bankaların bu planı, daha uygulamaya koyulmadan, Yargıtay’ın engeline takıldı.

ERKEN KAPATMA CEZASI

Yargıtay 13’ncü Hukuk Dairesi üyelerinden Candaş İlgün, Yargıtay’ın daha önce aldığı kararları örnek göstererek, bankalara “faiz oranlarının düşmesiyle birlikte yeniden yapılandırılacak kredilere, dosya, sigorta, ekspertiz masrafı adı altında ikinci kez yeniden ücret yansıtamazsınız” uyarısında bulundu. İlgün ayrıca, bankaların konut kredisini yeniden yapılandıran müşterilerine yüzde 2’lik erken kapatma cezasını da yansıtma haklarının bulunmadığını söyledi.

ALMA HAKI YOK

Haberin Devamı

Candaş İlgün, faizlerdeki düşüşle birlikte gündeme gelen kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili akıllarda oluşan sorulara açıklık getirdi. İlgün, bankaların kredi yapılandırmalarında dosya, sigorta, ekspertiz masrafı adı altında müşterilere ikinci kez ücret yansıtma yoluna gittiğine dikkat çekerek, “Tüketiciler daha önce kullandıkları krediyi yapılandırırken, şayet başka bankadan yeni bir kredi çekip, eski borcunu kapatırsa, o taktirde yeni kredi kullanmış sayılabilir. Oysa bazı bankalar bunu kendilerinin yapılandırdığı kredilerde de uyguluyor. Aynı banka üzerinden gerçekleştirilen yapılandırmalarda, kredi kapatma söz konusu değil. Mevcut kredi yeni faiz oranlarına göre yeniden düzenleniyor. Bu nedenle, bankaların müşterilerine ikinci kez bu masrafları yansıtma hakkı bulunmuyor” dedi.

KAPATMA CEZASINI KAPSAMIYOR

Yargıtay 13’ncü Hukuk Dairesi’nin daha önce aldığı kararlarda da bu tip uygulamaları haksız bularak, tüketicilerin lehinde verdiği kararları tek tek örnekler vererek anlatan İlgün, bankaların yüzde 2’lik erken kapatma cezasını yansıtma konusuna da açıklık getirdi. İlgün, “Yine aynı banka üzerinden yapılan yapılandırmalar, mortgage kredilerinde, kredinin erken kapatılmasında uygulanan yüzde 2 oranındaki cezayı da içermiyor. Bu nedenle, yeniden yapılandırılan konut kredilerinde yüzde 2 oranında ceza uygulanamaz. Bulunulması, mahkemelerin gereksiz yere oyalanmasından öteye gitmez. Bankaların bu uygulamadan vazgeçmeleri gerekir” dedi.

Haberin Devamı

250 TL’lik ekspertiz ücreti 1000 TL oluyor

BANKALAR dosya masrafı adı altında müşterilerine yansıttıkları ücretleri de belgelemek zorunda olduğuna değinen Candaş İlgün, “bankalar, dosya masrafı adı altında aldıkları ücretlerin nelerden oluştuğunu açıklanmak durumunda. Ayrıca bunları tek tek belgelemeleri de gerekiyor. Bu belgeler incelendiğinde 250 TL olan bir ekspertiz ücretinin müşterilere 1000 TL olarak yansıtıldığı görülüyor. Bankanın böyle uygulamalarda bulunma hakkları yok” dedi.

Bankalar ipotek fek ücreti alamaz

YARGITAY 13. Hukuk Dairesi üyelerinden Candaş İlgün, taksit ödemeleri tamamlanan konut kredilerinde tapu kayıtlarına koyulan ipotek kaydının kaldırılması için bankaların müşterilerinden talep ettiği 200 TL ile 500 TL arasında değişen ipotek fek işlem ücretlerine de açıklık getirdi. İlgün, “İpotek fek ücreti talep etmekten vazgeçin. Gereksiz yere mahkemeleri meşgul etmeyin” uyarısını yaptı.

Yazarın Tüm Yazıları