Maliye Bakanlığı, stopaj iadeleri için neden açıklama yapmıyor?

HANİ, ‘bir çuval inciri berbat etmek’ diye bir laf vardır ya... İşte, Maliye Bakanlığı, bireysel emeklilik sisteminden ayrılanlara ödenecek stopaj iadeleri konusundaki tutumu nedeniyle, bir çuval inciri berbat etmek üzere.

Haberin Devamı

Oysa, yeni yasa ile geçmişte yaşanan aksaklıklar giderilmeye, taşlar da yerine oturmaya başladı. Gerek sistemdeki katılımcılar, gerekse de yeni girecekler vergi avantajından yararlansın diye yüzde 25’lik devlet katkısı getirildi... Uygulama 2013’in başında başlayacak. Sistemden çıkanların anaparaları üzerinden yapılan stopaj kesintisine son verildi. Bu uygulama da ağustos ayında başladı. Maliye Bakanlığı bununla da yetinmedi, geçmişte vergi teşviğinden yararlansın yararlanmasın; sistemden ayrılan herkese, anapara üzerinden yapılan stopaj kesintilerini iade edeceğini açıkladı. Bu konuda da tek şart koydu, açılmış olan davalardan vazgeçilmesi. İadeler için de başvurular 29 Ağustos’ta başladı.

İki ay gibi kısa sürede de 200 bine yakın kişi iade alabilmek için başvuruda bulundu ki, bu sayının 1 milyonu geçmesi bekleniyor. Prosedür gereği de önce istenen evraklar için emeklilik şirketlerine, sonra da vergi dairelerine müracaat edilmesi gerekiyor. Ufak tefek aksaklıklar yaşansa da şirketler, başvuranlara gerekli evrakları verdi. Buraya kadar bir sorun yok.

Haberin Devamı

HAK SAHİPLERİ BEKLİYOR

Ne zaman ki, bu 200 bin kişi, hem evraklarını teslim etmek hem de iadelerini alabilmek için vergi dairelerinin kapısını çaldı; işte o zaman, sorun başladı. Neden mi? Çünkü Maliye Bakanlığı, bugüne kadar, stopaj iadelerinin hak sahiplerine ne zaman ve nasıl ödeneceği konusunda hiçbir açıklama yapmadı... Halen de yapmış değil. Ne zaman yapacak, o da bilinmiyor. Vergi dairelerine verilen belgeler eksik mi, başka belgeler isteniyor mu; bu konularda bile müracaat edenlere bilgi verilmiyor. Anlayacağınız tam bir karmaşa yaşanıyor.

Hal böyle olunca da iki aydır bekleyen, ne kadar daha bekleyeceğini bilemeyen hak sahipleri, isyanda... Kimileri, gecikmeden dolayı bireysel emeklilik şirketlerini suçluyor; kimileri, faiz ödenmesini istiyor... Kimileri, mahkemeden vazgeçtiklerine yanıp, yeniden dava açmayı düşünüyor… Kimileri ise, Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemesine dönmesinden korkuyor... Kimileri, ‘devlet aldığı parayı geri öder mi?’ diyor... Kimileri de bu kadar bütçe açığı varken ödeme yapılamayacağına inanıyor.

Bunları nereden mi biliyorum? İade için iki aydır bekleyen okuyuculardan aldığım sayısız yorum ve şikayetlerden.

Haberin Devamı

TARİH VERMEK ZOR MU?

Yeri gelmişken söyleyeyim... Emeklilik şirketlerinin bu süreçle hiçbir alakası yok. Tek görevleri, vergi dairelerine teslim edilmek üzere gerekli belgeleri hak sahiplerine; kimin, ne kadar iade alacağına ilişkin listeleri de Maliye Bakanlığı’na vermek ki, bu listeler de verildi.

Hayır, neyi merak ediyorum... İadelerin ödenmesini bir kenara bıraktım... Ödeme tarihi hakkında kamuoyuna açıklama yapmak bu kadar mı zor? ‘Bu senenin sonunda ödeyeceğim’ ya da ‘2014’ün ortasında ödeyeceğim’ desen; kim, ne diyecek? Kim, itiraz edecek?

Açıkçası şunu da anlamıyorum... Hazine Müsteşarlığıyla, Maliye Bakanlığıyla tüm ekonomi yönetimi, bireysel emekliliği cazip kılıp, tasarrufların artması adına önemli kararlar alırken... Maliye Bakanlığı, devlet katkısı ve stopaj kesintileri ile bırakın taşı altına elini koymayı, vücudunu koyarken... 300-500 bin, bilemedin 1 milyon kişiyi; alacağı 3 lira, 5 lira için bekletmenin kime, ne faydası olacak? Ya da bu konuda belirsizlik ortamı yaratmanın... Şimdi anladınız mı, bir çuval incir berbat olmak üzere demekle neyi kastettiğimi.

Yazarın Tüm Yazıları