Operasyonel mekanizmada ilk adım

Güncelleme Tarihi:

Operasyonel mekanizmada ilk adım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2012 13:58

Türkiye ile ABD arasında, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Ağustos ayında gerçekleştirdiği İstanbul ziyaretinde kurulan, Suriye'de işbirliğinde ortak "operasyonel mekanizma" için ilk adım atıldı.

Haberin Devamı

20 kişilik bir Amerikan askeri heyeti, "alan incelemesi" için, olası operasyonlarda "merkezi üs" seçilen Diyarbakır'da incelemelerde bulundu.
 
DİYARBAKIR OLASI HAREKAT İÇİN ANA ÜS
 
ABD ve Türkiye'nin hazırladığı olası harekat planları çerçevesinde, Diyarbakır’daki 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’nın "merkezi üs" olarak kullanılacağı belirtiliyor.

Nitekim gelen yaklaşık 20 kişilik ABD askeri heyetinin de özellikle bu üste incelemelerde bulunduğu kaydediliyor.
Önce Ankara'ya gelerek, temaslarda bulunan Amerikan askeri heyeti, pazartesi günü Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı CASA tipi nakliye uçağıyla Etimesgut’tan, Diyarbakır’da bulunan 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’na getirildi. Amerikan askerleri heyeti, 2 gün süreyle inceleme yaptı. Amerikan heyeti, konum itibarı ile NATO’nun Suriye’ye en yakın hava üssü olarak bilinen Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’nda, Türk komutanlarla bilgi alışverişinde de bulundu.

Haberin Devamı

Diyarbakır'a gelen Amerikan askeri heyetinin ABD'nin Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli oldukları öğrenildi. Ancak temasların içeriği konusunda açıklama yapılmadı.

OPERASYONEL İŞBİRLİĞİ NE DEMEK?

ABD askerlerinin "alan incelemesi" için geldikleri, Türkiye ile ABD arasındaki "operasyonel mekanizma", ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un İstanbul ziyareti sırasında kararlaştırılmıştı. Operasyonel mekanizma konusundaki ilk üst düzey toplantı da Ağıstos ayının son haftasında ABD Dışişleri Bakanlığı Yakındoğu İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Elizabeth Jones başkanlığındaki Amerikan heyeti ile Ankara'da gerçekleştirilmişti.
Dışişleri kaynaklarına göre, ABD ve Türkiye'nin Suriye konusunda oluşturdukları "operasyonel mekanizma" çerçevesinde şu konular masaya yatırılıp, olası harekat planları hazırlanıyor;
*Suriye'ye acil müdahale planları
*Suriye muhalefetine verilecek lojistik desteğe ilişkin eşgüdüm
* Suriye'deki olası kimyasal silahların etkisiz hale getirilmesi
* Suriye'nin İran ve Hizbullah bağlantısının kesilmesi
* Suriye'de yaşanan kaosta, PKK ve El Kaide unsurlarının bu ülkede yuvalanmasının önüne geçilmesi.
Operasyonel mekanizma çerçevesinde, özellikle Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı birliklerin sivillere yönelik katliamları sürdürmeleri, mevcut çatışmaların mezhep savaşına dönüşmesi, çok büyük göç dalgaları gibi olasılıklar için, iki ülke nasıl işbirliği yapacaklarını belirliyorlar. Türkiye'nin isteği üzerine, Suriye'de bir tampon bölge ya da uçuşa yasak alan oluşturulması konusu da teorik olarak görüşülen konular arasında.
Ancak kaynaklar, Başkanlık seçimi arifesindeki Amerikan yönetiminin, teorik olarak bu konularda harekat planlaması yapmakla birlikte, siyasi olarak herhangi bir karar almadığını da vurguluyorlar.

Haberin Devamı

ASKERLER HAREKAT PLANI HAZIRLIYOR, SİVİLLER GEÇİŞ DÖNEMİ PLANLIYOR

ABD ile Türkiye arasındaki "operasyonel mekanizma" çerçevesinde özellikle askeri yetkililer olası senaryolara karşı harekat planları üzerinde çalışırken, sivil yetkililer ise, Esad sonrası "geçiş dönemi" konusunda kafa yoruyorlar. Esad yönetiminin sonlanmasının ardından Suriye'de istikrarlı bir rejimin kurulması konusunda Türk ve ABD yetkilileri arasındaki istihbarat paylaşımı ve görüş alışverişi de sürüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!