Ağır metal zehirlenmelerine dikkat edin!

Yiyeceklere karışan bazı yabancı maddeler, sağlığımızı son zamanlarda daha fazla tehdit etmeye başladı.

Haberin Devamı

Bu maddelerin başında ağır metaller, özellikle de Kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik ve alüminyum geliyor.

Uzmanlara göre sağlığımıza zarar verebilen ağır metallerin yiyecek ve içeceklerimize karışarak vücudumuza girme ihtimali artıyor. Örneğin cıva ile kirlenmiş denizlerde yaşayan balıkları yerseniz balıktaki cıva size de geçiyor.

Arsenikle kirlenmiş su içerseniz arsenik sizin bedeninize de giriyor. Metalden yapılmış kaplarda pişirdiğiniz yemeklere bakır, alüminyum karışır, bunlar yemeklerle birlikte size de ulaşabiliyor. Özetle bazı metallerin biz farkına varmadan yiyecek içeceklerle vücudumuza girmeleri ve bunların yarattıkları sağlık sorunlarının gözden kaçması önemli bir sorun haline geliyor. Bunlardan beşi çok önemli: Kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik ve alüminyum.

Haberin Devamı

KURŞUN VE KADMİYUM ÖNE ÇIKIYOR

Kurşun zehirlenmesi en sık karşılaşılan ağır metal zehirlenmelerinden biri. Kurşun en çok yapraklara ve meyvelerin yüzeyine yapışıyor, çok az miktarı da bitkilerin kökleri tarafından topraktan alınıyor. Eğer yiyecekleri dikkatle yıkarsanız meyve ve sebzelerdeki kurşunu neredeyse yüzde 70’lere kadar azaltabiliyorsunuz.

Kurşunun hayvansal gıdalara karışma ihtimali de var ama bu oldukça düşük bir olasılık.

Eğer vücudumuza kurşun girecek olursa neredeyse ömür boyu ondan kurtulamıyoruz. Çünkü kurşunun biyolojik yaralanma ömrü yaklaşık 30 yıl civarında.

Bedene giren kurşunun en önemli bölümü kemik ve kemik iliğinde depolanıyor ve kurşun zehirlenmesinden en çok da çocuklar etkileniyor. Kurşunun çocuklarda öğrenmeyi ve gelişimi bozduğu biliniyor.

Son yıllarda yiyecek ve içeceklerle bedenimize girmesi yüksek bir ihtimal haline gelen metallerden biri de kadmiyum. Kadmiyum suya karışabiliyor. Ayrıca toprağa karıştığı zaman bitkiler tarafından da alınıyor. Neticede balıkla ya da bitkisel besinlerle vücuda girmesi mümkün.

Cıva da önemli bir toksik ağır metal. Suya, toprağa her yıl biraz daha fazla cıva karıştığı biliniyor. Organik cıva bağırsaktan kolayca emiliyor ve toksik etkisini özellikle merkezi sinir sisteminde gösteriyor. Cıvanın öncelikle hafıza ve konsantrasyon sorunları yarattığı, duygusal bozukluklara neden olabileceği belirtiliyor.

Arsenik ise özellikle su ile kazanılabilen önemli bir toksik etken. Aşırı arsenik yükünün bazı kanserlerle bağlantısı olduğunu gösteren bulgular var.

Alümin-yuma gelince… Alüminyum yemek kapları, alüminyum folyolar en çok suçlanan kaynaklar. Vücuda fazladan giren alüminyum bellek bozukluğuna yol açabiliyor…

NE YAPMALI?

Haberin Devamı

Ağır metal zehirlen-mesinin “kronik” yapıda olduğunu unutmayınız. Bu maddelerin etkilerinin doğacak çocuklarda ortaya çıkabileceğini hatırlayınız. Eğer herhangi bir nedenle kuşku duyarsanız aile hekiminizle mutlaka görüşün.

Yazarın Tüm Yazıları