DEÜ’ye 100 milyon liralık buluş üssü

Güncelleme Tarihi:

DEÜ’ye 100 milyon liralık buluş üssü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2012 00:00

DOKUZ Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın en büyük araştırma merkezini, 2013 sonunda açmaya hazırlandıklarını söyledi.

Haberin Devamı


 Füzün, 21 bin metrekareye kurulan DEÜ İleri Biyomedikal Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin tıpta çığır açacak buluşlara imza atmasını hedeflediklerini belirtti. 100 milyon TL’lik yatırım bütçesi olan dev üstte, planlanan çalışmalarla genetik, kanser, organ nakli gibi alanlarda önemli buluş ve araştırma gerçekleştirileceğini kaydeden Füzün, “Yeni dönemde üzerinde durduğumuz en önemli konu İleri Biyomedikal Ar-Ge Merkezi’miz. Dünya üniversitelerinde öne çıkan en önemli şey bilgi. Türkiye bu konuda çok geride. Biz de önem vermek durumundayız. Benim bu dönem ağırlık vermek istediğim öncelikli konu bu. Temelleri 2006’da atılmış. Göreve geldiğimizde inşaat halindeydi. Projeyi yenilemek zorunda kaldığımız için uzadı. 2013 sonunda hizmete sunmayı planlıyoruz. Biyomedikal alanda Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın en önemli Ar-Ge merkezi olacak” dedi.
Rektör Füzün, merkezde 22-23 ünitenin aynı anda çalışabileceğini ifade ederek, DEÜ’nün araştırma ve bilgi üretmekte dünyada üst seviyelere çıkacağını bildirdi. Füzün, sözlerine şöyle devam etti: “Toplamda 100 milyon liralık yatırım söz konusu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle oldu. 300 bilim insanı çalışacak. Zamanla kendi kendini finanse edip, kar sağlayacak bir merkeze dönüşecek. Burada buluşlar yapılacak, danışmanlık hizmetleri verilecek. Buluşların patent haklarından ve danışmanlık hizmetlerinden de üniversitemize gelir sağlanacak.”

Haberin Devamı

Kampus yapılanıyor teknopark geliyor
Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, 30’uncu yılını kutlamaya hazırlanan üniversitenin bu sene hayata geçecek önemli projelerini de Hürriyet EGE’ye açıkladı. Füzün, şu bilgileri verdi: “Tınaztepe Kampusü 3-4 sene içinde çok gelişecek. Rektörlük binasını oraya taşıyoruz. İzmir’deki 5 bin kişi kapasiteli ikinci amfitiyatroyu kurduk. Hukuk Fakültesi’nin temelini attık. Mühendislik Fakültesi’ni taşımaya başladık. Yabancı Diller Yüksekokulu ve Edebiyat Fakültesi’nin seneye taşınması gündemde. Kampuse bir de AVM düşünüyoruz. Kredi Yurtlar Kurumu yurt yapımına başladı. En büyük sorun su. Gölet projesiyle bu sorunu çözüp kampusü yeşil görünüme kavuşturmayı planlıyoruz. Bu yapılandırmalarla birkaç yıl içinde zirve yapacağız. Taşındıktan sonra Alsancak’taki rektörlük binasını ise kültür ve sanat merkezine dönüştürmek en büyük dileğimiz. Tüm bunların yanında, dört yıldır teknopark kurmaya çalışıyoruz. En büyük engelimiz bürokrasiydi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da çok sıcak bakıyor. Tınaztepe’de 27 dönüm, Tıp Fakültesi’nin olduğu yerde de 10 dönüm yerimiz teknopark olmaya müsait. Araştırıp birine karar vereceğiz.”

Haberin Devamı

DEÜ’ye 100 milyon liralık buluş üssü

300 araştırmacı
Merkez tam kapasiteyle faaliyet gösterdiğinde 250 araştırmacı ve 50 araştırma teknisyeni olmak üzere toplam 300 tam zaman eşdeğer araştırmacıyı ülkeye kazandıracak. Belirlenen hedefler ise şöyle:
Üniversitedeki araştırma altyapısının ve bilgi birikiminin ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlamak. 
Türkiye’nin Ar-Ge potansiyeline ve teknoloji üretebilme yeteneğine destek olmak.
Ülke ve dünya pazarlarına yönelik ileri teknoloji ürün ve hizmet geliştirmek.
Teknoloji transferi için uygun ortam yaratmak. 
Ege Bölgesi’nde biyomedikal alanda sürdürülebilir kalkınmanın unsurlarından biri olmak. 
Tıbbi biyoteknoloji alanında nitelikli işgücünün yetiştirilmesini sağlamak.

Haberin Devamı

DEÜ’ye 100 milyon liralık buluş üssü

11 ana tema
Merkezin görev tanımı, “DEÜ’de ileri sağlık araştırmalarının, üniversitenin tıp fakültesi ile yakın işbirliğiyle yürütüldüğü, araştırmaların katma değeri yüksek, patentlenebilir, ülkemizde sağlık alanında uygulanabilir çıktıları hedeflediği, uluslararası düzeyde tanınan, akredite bir translasyonel araştırma merkezi” olmak olarak berilenmiş. Merkezde hedeflenen çalışma alanları ise şöyle: 1. Hücresel tedaviler 2. Doku mühendisliği 3. Kanser biyolojisi 4. Genetik hastalıkların moleküler biyolojisi 5. Karaciğer transplantasyonu 6. Enfeksiyöz hastalıklar 7. DNA/doku biyobankası 8. Deney hayvanları laboratuvarı 9. Nanobiyoteknoloji 10. Rekombinant proteinlerin üretimi 11. Moleküler sinirbilim.

Haberin Devamı

Bunları sunacak

Ege Bölgesi üniversitelerinin ve kamu hastanelerinin proje çalışmaları kapsamında yararlanacağı bir mükemmeliyet merkezi.
Bölgenin deney hayvanı gereksinimini karşılayacak bir üretim/deney birimi.
Bölgeye hizmet edecek bir doku/hücre/gen biyobankası.
Bölgede özel sektör ve kamuya hizmet verecek cihaz altyapıları.  
İlaç firmaları ile Faz II-IV çalışmaların yapılabileceği altyapı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!