Deve tüyü klima etkisi yaptı

Yılda 650 bin TL’lik uyku seti üreten firmalar, kavurucu sıcaklarda nem yüzünden uyuyamayanlar için bu kez deve tüyünden yastık ve yorgan üretti. 475 TL’den başlayan fiyatlarla satılan bu ürünler, yatakta vücut ısısını dengeleyip terlemeyi azaltarak, klima işlevi görüyor.

Haberin Devamı

Kavurucu sıcaklarda aşırı nem yüzünden uyuma güçlüğü çekenlerin imdadına bu kez, uyku seti üreticileri yetişti. Yıllık hacmi 13 milyar dolara ulaşan ev tekstil pazarından yüzde 5’lik pay alan uyku seti üreticileri, kaz tüyü ve bambu lifli ürünlerin ardından şimdi de Moğalistan’dan ithal ettikleri deve tüylerinden yastık ve yorgan ürettiler. Fiyatların 475 TL’den başladığı deve tüyü uyku setlerine en fazla talep, Rusya ve Ortadoğu ülkelerinden geliyor.
İç piyasanın yanı sıra yurt dışına da pazarlanan deve tüyü yastık ve yorganlar, yatakta vücut ısısını dengeleyip, terlemeyi azaltarak, klima işlevi görüyor. Bu da deve tüylerinin uyku sırasında oluşan ısı ve nem oranını otomatik ayarlayabilme özelliği sayesinde gerçekleşiyor.

Klima işlevi görüyor

Haberin Devamı

Arkadaşımız Seda Akdemir’in araştırmasına göre, sıcak yaz günlerinde sağlıklı ve rahat uyku kavramının büyük önem kazandığı bugünlerde, ürün yelpazelerini sürekli genişleten uyku seti üreticilerinin yeni gözdesi, deve tüyleri oldu. Gündüz emdiği ısıyı gece geri vererek doğal iklimlendirme yapan deve tüyleri, toplam üretiminin üçte birini yurt dışında pazarlayan ev tekstil sektörünün yeni ihracat kalemini oluşturuyor.
Yıllık satış hacmi 650 bin doları bulan yastık ve yorganda, firmaların farklı ihtiyaçlara yönelik yenilikçi ve sağlıklı ürünlere ağırlık vermesi, rekabeti de kızıştırıyor. Yazın serin kışın sıcak tutma özelliği bulunan bu yastık ve yorganlarla, hem yumuşak yapıları hem de antibakteriyel özellikleriyle kesintisiz uyku isteyen tüketiciler hedef alınıyor.
İlkbahar aylarında develerin boyun bölgesinden elde edilen bu tüyler, Türkiye’de işlenerek yastık ve yorganlara dönüşüyor. Deve tüyü yastık ve yorganları en fazla talep edenler arasında Rusya ve Ortadoğu ülkeleri başı çekiyor. Avrupa ve Amerika’dan da talep gören deve tüylü ürünler, Türkiye’de de raflarda yerini almaya başladı.
Yılda 17 milyon adet deve tüyü uyku seti üretimi gerçekleştiren Maya Tekstil, ürettiği deve tüylü ürünlerin 12 milyon adedini uluslararası pazarlarda planlamayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Kumaşları da özel

Deve tüyü yastık ve yorganlardaki rekabette, ürünlerin iç dolgu malzemelerinin cinsinden, kullanılan kumaşa kadar birçok faktör etkili oluyor. Ürünlerin etiketlerinde ve ürün kartlarında dolgu malzemesi ve kumaş türü bilgisine de veriliyor. Tüm bunların yanında kullanılan kumaşın türü, kalitesi, üretildiği iplik, tel sayısı ve dikiş tekniği de fiyatlarını etkiliyor. Ürünlerde genellikle tüyün dışarı çıkmasını engelleyen özel kumaşlar kullanılıyor. Bu kumaşlar, tüylerin bakteri oluşmasını da engelliyor.

Fiyatları klimayı aratmıyor

AMERİKAN Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) astronotlar için geliştirdiği bazı teknolojileri, deve tüyü uyku ürünlerinde de kullanma yoluna giden firmalar, bu yolla vücut ısısını dengeleyen, terlemeyi azaltan ve gece boyunca, ısı ve nemin otomatik ve sürekli olarak ayarlanmasını sağlayabiliyor. Bu özellikler sayesinde, uyku sırasında klima işlevi kazanan deve tüyü ürünler, yazın serin, kışın da sıcak ortamlar yaratıyor. Ancak, bu ürünlerin sahip olmak için neredeyse klima kadar bedel ödemek gerekiyor. 473 TL’den başlayan deve tüylü ürünler 600 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Vücudu battaniye gibi sarıyor

DEVE çöl ikliminde gece ve gündüz arasındaki büyük sıcaklık farklarına uyum sağlayabilen bir hayvan. Bunu da doğal kılı sayesinde yapabiliyor. Gündüz sıcaklıkta ısıyı emen deve tüyü, gece soğukta bu ısıyı geri vererek doğal bir iklimlendirme oluşturuyor. Bu yüzden deve tüyü yorgan nefes alabiliyor, terletmiyor bakteri barındırmıyor. Ayrıca vücudu battaniye gibi saran bir yapısı olduğu için Türklerin geleneksel beklentilerini de karşılıyor.

Yılda 24 ton deve tüyü ithal ediliyor

TETSİAD verilerine göre, ev tekstili sektöründe yaklaşık olarak 3 bin üretici faaliyet gösteriyor. Bunların büyük bir bölümü fason üretim gerçekleştirirken, uluslararası alanda markalaşan firmaların sayısı da 20’yi aşıyor. Türkiye’de uyku setlerinde kullanılmak amacıyla yılda 24 ton deve tüyü ihtal ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları