Teksaslı, Türkiye’de petrol ve gaza inandı, 500 milyon doları yatırdı

ABD’nin önde gelen petrol-gaz arama gruplarından TransAtlantic Petroleum’un Teksaslı Başkanı Melone Mitchell III’le Abraaj Capital’in Türkiye, Irak ve Orta Asya Bölgesi Başkanı ve ortağı Selçuk Yorgancıoğlu’nun Beşiktaş’taki ofisinde buluştuk.

Haberin Devamı

Melone Mitchell, grubun petrol-gaz aramaları servis şirketi Viking’in yüzde 50’sini Abraaj Capital’e haziran ayının son günlerinde satmış, Türkiye’yi üs seçip, bölgede büyüme planlarını güçlendirmişti.

Söze ABD’nin 10 aktif sondaj grubu arasında olduklarından girdi:

- Son 10 yılda sondaj ve kuyu tamamlama teknolojileri çok değişti. 2007’den itibaren ABD ve Kanada dışına çıkmaya karar verdik. Bu karar sonrasında Türkiye’ye ilk kez 2008’de geldim.

2008 yılında geldiği güne kadar Türkiye ile ilgili bilgisinin çok yüzeysel olduğunu vurguladı:

- Geldiğimde şimdi bizim Türkiye Genel Müdürümüz olan Selami Uras’la tanıştım. O bana gerçek
Türkiye’yi anlattı. Yatırım ortamının uygunluğunu gördüm.

Zaman zaman dış basında Türkiye ile ilgili olumsuz haberler gördüğünü kaydetti:

- Dış basında kültürel farklılığın yatırımcı açısından olumsuzluk yaratabileceği, rüşvetin yaygın olduğu, yatırım ortamının pek de uygun olmadığı gibi yazılar okumuştum. Oysa Türkiye’de ortam hiç de öyle değildi. O yorumların tümünün haksızlık olduğunu anladım.

Türkiye’de kendileri açısından yatırım ortamının uygunluğuna şu örneği verdi:

- Petrol ve gaz aramaları için ruhsat başvurusunda bulunduğumuzda devlet şirketi TPAO ve Türkiye’de iş yapmaya alışık devlerle yarıştık.

Ruhsatların verilişinde hiçbir şekilde kimseye ayrıcalık yapılmadığını gördük. TPAO başta olmak üzere tüm şirketlerle şansımız eşitti.

- Türkiye’de nerelerde arama ve sondaj çalışması yapıyorsunuz?

- Tekirdağ bölgesinde doğalgaz çıkarıyoruz. Ayrıca Diyarbakır’da sondajlarımız var. Başlangıçta arama-sondaj ekipmanlarının yanısıra teknik eleman da ithal ettik. Yani Türkiye dışından teknik eleman da getirdik. Sonraları Türkiye’deki elemanların eğitimine yöneldik. Böylece Türk personelin farkını, mükemmel iş çıkarmasını gördük.

- Şimdi tümüyle Türk personelle mi çalışıyorsunuz?

- Elbette, kadın-erkek Türk personelle çalışmak bizim için daha iyi oldu. İşe aldığımız Türk personeli gerektiğinde ABD’ye de gönderip eğitiyoruz. Türk personelin kaliteli iş çıkardığını, işine çok bağlı olduğunu gördük.

- Türkiye’ye 2008’den buyana ne kadar yatırım yapmış oldunuz?

- 450-500 milyon doları buldu... Türkiye, artık bizim için bölge üssü konumunda. Buradan gerek Irak’a, gerekse çevredeki diğer ülkelere yönelmemiz söz konusu olacak.

- Hisselerinin yüzde 50’sini Abraaj Capital’e sattığınız Viking hangi işleri yapıyor?

- Viking International, Viking Jeofizik ve Viking Petrol Sahası Arama Hizmetleri şirketlerimiz, petrol şirketlerine hizmet veriyor. Türkiye’de ve bölgede de aynı hizmetlere dönük hedefleri var. Bu şirketleri Viking Services çatısı altında birleştirip Abraaj Capital’e yüzde 50’sini sattık.

- Abraaj’la ortaklıkla birlikte planlarınız nedir?

- Viking’in yüzde 50’sini Abraaj Capital gibi güçlü bir fona satarak, finansal açıdan elimizi daha da güçlendirdik. Viking de hem Türkiye’de, hem bölge ülkelerinde daha da büyüyecek. Viking, sadece TransAtlantic’e değil, bölgedeki tüm petrol şirketlerine hizmet verecek.
Türkiye’de Selçuk Yorgancıoğlu’nun önderliğinde yoluna devam eden Abraaj Capital, Acıbadem’deki hisselerini Malezya-Japon ortaklığına sattıktan sonra bu kez petrol-gaz sektöründe önemli bir atak yapmış oldu...

Abraaj, Türkiye’yi bölge üssü seçen TransAtlantic ve servis şirketi Viking’in daha büyük adımlar atmasının da yolunu açtı...

Haberin Devamı

Türkiye’de gaz ve petrol aramak Ortadoğu’ya değil Kanada ve ABD’ye benziyor

Haberin Devamı

TRANSATLANTIC Petroleum ve Viking’in Başkanı Malone Mitchell III, Türkiye’deki petrol ve gaz aramalarında yıllardır düşülen bir yanılgıya dikkat çekti:

- Türkiye, petrol ve doğalgaz rezervi konusunda Ortadoğu’ya benzemez. Ortadoğu’daki birçok ülkede petrol ve gaz aramalarında daha kolay sonuca ulaşılır. Örneğin Irak’ta petrol bir anlamda çıkarılmayı bekler durumdadır. Dünyanın büyük petrol şirketleri, Türkiye’deki aramalarında da olaya böyle bakmış.

- Farklılıktan kastınız petrol ve gazı çıkarma maliyeti mi?

- Öncelikle yeraltındaki petrol ve gazın bulunduğu konumdan söz ediyorum. Türkiye’de sondaj yaptığımız sahalarda gördük ki, petrol ve gaz toprağın belli noktalarında sıkışmış halde bulunuyor. Yani, bu tür durumlarda daha farklı teknolojiler kullanmak, çaba harcamak gerekiyor.

- Türkiye’nin petrol ve gaz yapısının ABD ve Kanada’ya çok benzediğini savunuluyor.

- ABD ve Kanada’da da gaz ve petrol aramak, çıkarmak Ortadoğu kadar kolay değildir. Teknoloji ve ısrar gerektirir. Türkiye’deki gaz ve petrole ulaşmak için daha fazla arama çalışması yapmak, teknolojiyi kullanmak gerekiyor.

- Türkiye’de petrol ve gaz potansiyeli olduğunu mu düşünüyorsunuz?

- Belirli bir potansiyel var... Ortadoğu’daki gibi kolay olmadığını bilerek arama çalışmaları yapılırsa sonuca ulaşılır... Türkiye’de bugün 20 dolayında kule var... Petrol, gaz kulelerinin sayısı artmalı. Biz hızla arama çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

- Türkiye’de genelde, “Aslında topraklarımızda petrol var ama ABD çıkarılmasına izin vermiyor” şeklinde bir senaryoya inanılır...

- Akla yatkın bir senaryo... Belki 1. Dünya Savaşı’na dönük bazı kayıtlar bu senaryoyu destekliyor olabilir... Ancak, günümüz teknolojisiyle durum değişti.

Melone Mitchell III’le konuştukca ülkemizdeki petrol ve gaz varlığı konusunda umutlanmadım desem yalan olur...

Gelişen teknoloji, Türkiye’nin ulaşılması zor petrol ve gaz varlıklarını ortaya çıkarabilir mi?

TransAtlantic’in Abraaj’la evlenen Viking’in desteğiyle yapacağı çalışmalar bize bu sorunun yanıtını verecek...

Haberin Devamı

5 yılda 10 bin kişiye iş kapısı açabiliriz

TRANSATLANTIC ve Viking’in Başkanı Malone Mitchell III, Türkiye’de taşeronlar dahil toplam 800 kişiye iş kapısı açtıklarını belirtti:

- Hem Türkiye’de, hem de bölgede agresif büyüme planlarımız var. 5 yıl sonra 10 bin kişiye bölgede iş kapısı açabilecek bir büyüklüğe ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

Rakiplerine de çağrı yaptı:

- Türkiye’de rakiplerimizin de çalışmalarını yoğunlaştırmasını bekleriz. Biz ABD’de yoğun rekabete alışkınız. Türkiye’de de böyle bir rekabet
ortamı oluşmasını isterim.

200 milyon dolar ciroya ulaştık, bir yılda 200 milyon dolar yatırırız

MALONE Mitchell III’e Türkiye’de ulaştıkları ciroyu sordum, önce üretim bilgisi verdi:

- Günde 10 bin varil petrole eşdeğer petrol ve gaz üretimi yapıyoruz. Bunun yarısı petrol, yarısı gaz.

Ardından 2011 yılı cirosunu paylaştı:

- 2011 yılında TransAtlantic ve Viking’in toplam cirosu 200 milyon doları aştı.

Sonra da bir yıllık yatırım planını aktardı:

- Bir yıl içerisinde Türkiye ve bölgeye 150-200 milyon dolar daha yatırım yapacağız...

Haberin Devamı

Türkiye’nin enerjisine katkı veren bir insan olarak ölmek isterim

MALONE Mitchell III, 4 yıllık sürede Türkiye’ye aşık olduğunu, kendini Teksaslı olmanın yanısıra bir Türk gibi hissettiğini belirtti:

- Oğlum eşiyle birlikte 2 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Ben de sık sık geliyorum.

Ben ciro ve kârlılık konusuna girince şu mesajı verdi:

- Zengin bir adam olarak değil, Türkiye’nin enerjisine katkıda bulunmuş bir insan olarak ölmek isterim.

Ardından ekledi:

- Bizim güçlü finans yapımız, Türkiye’de de fırsatlar var... Ayrıca, petrol-gaz aramalarında kullandığımız ekipmanların bazılarını Türkiye’den de sağlamaya başladık.

İstanbul’da merkez ofislerinin olduğunu kaydetti:

- Tekirdağ Muratlı, Diyarbakır ve Ankara’da ofislerimiz var.

Haberin Devamı

Hürriyet Daily’nin yatırım kararımda büyük etkisi var

MALONE Mitchell III, Hürriyet Grubu’na bağlı Hürriyet Daily’yi Türkiye’ye ilk gelmeye başladığı günlerden itibaren yakından izlediğini vurguladı:

- Hürriyet’in İngilizce yayınlanan gazetesi Hürriyet Daily’yi okuyorum. Türkiye’yi oradan takip ediyorum. Türkiye’ye yatırım kararımda Hürriyet Daily’nin de büyük etkisi var.

Yazarın Tüm Yazıları