Denizin dişleri geri döndü

Tatil sezonunda keyfinizi kaçırmak istemem ama... Eski bir canavar geri döndü! 1975’de çekilen ‘Jaws’ filmiyle en gözde günlerini yaşayan köpekbalıkları yine gündemde. Köpekbalığı saldırılarında büyük bir artış var

Haberin Devamı

Geçen hafta bir İtalyan, bir Avustralyalı, bir Güney Afrikalı ve iki Türk’le bir yemek masasında buluştuk. Biz Türkler, İtalyanla güzel yemekleri, hava ve suyu konuşurken Avustralyalı ve Güney Afrikalı’nın gündeminde daha ciddi bir konu vardı. “Sizde durum nedir?” diye sordu Avustralyalı; “Geçen hafta yine korkunç bir saldırı oldu” diye cevapladı Güney Afrikalı: “Yalnızca 20 yaşındaydı. O kadar kötü durumdaydı ki kurtaramadılar.” Bahsettikleri kurban bir sörfçü; saldırgansa, denizlerin en korkunç katili büyük beyaz köpekbalığıydı...

TADINA BAKIP BIRAKIYORLAR

Köpekbalıkları bu ara okyanus kıyısındaki ülkelerin en çok konuşulan gündem konusu. Zira saldırılarda büyük bir artış var. Geçen yıl gerçekleşen saldırı sayısı 75. Kurbanların 13’ü hayatını kaybetti. Diğerleriyse yaşamlarına kimi uzuvları eksik devam etmek zorunda kaldı.
1993’ten beri ilk defa kurban sayısı bu kadar yüksek. Uluslararası Köpekbalığı Saldırıları Dosyası’na göre 1990’larda ortalama ölüm sayısı yılda 8.2’yken, bu rakam 2000’lerde 16.1’e çıktı. Kurbanların yüzde 60’ı sörfçü. Köpekbalıkları, sörf tahtası üzerinde yüzen insanları favori yemekleri foklarla karıştırıyor. Çoğu zaman bir ısırık aldıktan sonra yaptığı yanlışı anlayıp bırakıyor.

Haberin Devamı

SEBEBİ ARTAN TURİZM

Aslında köpekbalığı saldırısına uğrama olasılığı ölçülemeyecek kadar küçük. Peki bu artışın sebebi ne? Uzmanlara göre cevap; artan turizm faaliyetleri. Geçen yılki saldırıların çoğu, tarih boyunca köpekbalığı-insan karşılaşmalarının çok az olduğu Kosta Rika, Kenya ve Şeyseller gibi ülkelerde gerçekleşti. Turizme açılan ‘el değmemiş’ kıyılar, köpekbalıklarının doğal yaşam alanları. Turistler, köpekbalıklarının restoranı olan sulara girince saldırılar da kaçınılmaz oluyor. Örneğin Brezilya’daki Recife’de saldırılarıdaki artışın sebebi, tatil köylerinin boğa köpekbalıklarının üreme alanına kurulmasıydı...

İNSANLAR DAHA TEHLİKELİ

Saldırıların artmasındaki bir diğer sebep de köpekbalıklarının davet edilmesi! Yeni ekstrem turizm aktivitelerinden biri köpekbalığı beslemek. Verilen yiyeceklerle, köpekbalıkları kıyılara yaklaşmaya alışıyor. Keşif gemileri de köpekbalıklarını davet etme konusunda sorumlu. Araştırmacıların attığı yemlerle köpekbalıkları doğal yiyecek bulma rotalarından sapıyor. Ancak belirtmeliyim ki köpekbalıkları denizin en yırtıcı hayvanı olsa da insanlardan daha tehlikeli değil. Köpekbalıkları yılda ortalama 12 can alırken, tüm dünyada her yıl insanlar tarafından avlanan köpekbalığı sayısı 30-70 milyon.

Haberin Devamı

OLUR DA BİR GÜN...

Neyse ki Türkiye sahillerinde büyük beyaz köpekbalıkları yok. Ama ne olur, ne olmaz; bir gün bir yerde bir köpekbalığıyla karşılaşırsanız diye National Geographic’in rehberi aklınızda bulunsun;
* Balıkçı teknelerinin yakınında yüzmeyin çünkü arkalarında köpekbalıklarını çekecek balık ve kan kalıntıları bırakırlar.
* Bir yeriniz kanıyorsa suya girmeyin. Köpekbalıkları 1.6 kilometre uzaklıktan bile en küçük bir kan damlasının kokusunu alabilir.
* Kalabalık balık, fok veya yunus gruplarından uzak durun. Hepsi köpekbalıklarının favori mönüsünün bir parçası.
* Yüksek kontrastlı renkler giymeyin; parlak mücevherler takmayın. Köpekbalıkları sizi derisi parlayan balıklarla karıştırabilir.
* Köpekbalığı görürseniz sudan sakince çıkın. Aşırı hareketler, hassas köpekbalıklarını rahatsız eder.
* Bir şeyin bacağınızı sıyırdığını hissettiğiniz anda sudan çıkın. Birçok kurban, ısırıldığını hissetmediğini söylüyor.
* Grup halinde yüzün veya sörf yapın.

FETİŞ

Haberin Devamı

Denizde korkutucu,
masa üstünde şahane
Aleksandr Mukomelov tasarımlı
köpekbalığı lambası.
Fiyatı: Henüz belli değil
www.mukomelov.com

Yazarın Tüm Yazıları