İnternetten 1 milyar kişiye ücretsiz eğitim

Güncelleme Tarihi:

İnternetten 1 milyar kişiye ücretsiz eğitim
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 14:12

Tüm dünyaya internet üzerinden ücretsiz ders vermeye başlayan ABD üniversiteleri MIT ve Harvard, projeye 60 milyon dolar ayırdı. Hedef, 1 milyar kişiye ücretsiz eğitim vermek.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralayan URAP Laboratuvarı, MIT ve Harvard'ın elektronik ortamda verilen derslerini dünyaya ücretsiz açmasıyla ilgili bir rapor hazırladı.

Rapora göre, MIT-Harvard'ın ardından ABD'de Stanford, Princeton, Pennsylvania ve Michigan üniversiteleri de elektronik ortamda ücretsiz ders vermeye başladı.

Yeni sistemde katılımcılara normal öğrenci gibi ders verilecek. Derslerde katılımcıların sorulan soruları cevaplama, ödev yapma, sınav alma ve sonuçlarını öğrenme şansı olacak.

MIT ve Harvard başarı sertifikası verecek, ancak öğrenci diploma alamayacak. MIT'nin deneme amacıyla martta verdiği “Devreler ve Elektronik” dersine 120 bin öğrenci katıldı ve 10 bini ara sınavları tamamladı.

Stanford'un açtığı benzeri bir bilgisayar dersini 100 bin öğrenci aldı. Dersin hocası “Benim yılda 400 öğrencim oluyor. Bu sayıya 250 yılda ulaşırdım” şeklinde açıklama yaptı.

MIT, projenin klasik üniversite eğitimine zarar vermeyeceğini, tam tersine yararlı olacağını açıkladı. Projede elde edilen verilerle, öğrenmenin prensiplerini anlayarak, verimli eğitim yöntemleri geliştirileceği, bu bilgilerle kampüs öğrencilerine daha iyi eğitim verileceği vurgulandı.

Türkiye bu modele hazırlıklı olmalı

MIT ve Harvard'ın hedefinde Çin ve Hindistan'daki 2,5 milyar nüfusun içindeki gençler de var. MIT ve Harvard, bu ülkelerdeki başarılı gençlere burs verip kendi üniversitelerine transfer edebilir. Böylece ABD'de okuma olanağı olmayan yetenekli gençlere ulaşma şansları artar. ABD'nin bilim ve teknolojideki başarısında, ABD'de okuyan ve sonra yeşil kart alan yabancı öğrencilerin payı çok.

Raporda Türkiye ile ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yeni modeli uygulamak için dünyanın en iyi üniversiteleri hazırlıklara başladı. Türk üniversiteleri, TÜBA'nın desteklediği 'Açık Ders Malzemeleri Projesi'nde 80 derse ulaştı. Bu tecrübeyle Türk üniversiteleri yeni modele uyum sağlamakta zorluk çekmeyecek. Öğrenciler, ilköğretimden itibaren bilgisayar kullanıyor ve elektronik ortamda bilgiye ulaşıyor. Gönüllü üniversitelerin derslerini yurt içinde ve dışında herkese açması çok yararlı olur. Bu dersleri gelişmekte olan ve öğretim üyesi eksiği olan üniversite öğrencileri de alırsa, kendi üniversitelerindeki sınavlarda daha başarılı olurlar. Ayrıca Türkiye'de çalışmakta olanların bu dersleri alarak yaşam boyu eğitim olanağından yararlanması kolaylaşır. Bu derslere yurt içinden ve dışından kaydolmayı cazip hale getirmek gerekiyor. Böylece Türk üniversiteleri, hem kendi vatandaşlarına hem de yabancı ülkelerin gençlerine daha yararlı olur.”

URAP Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, Türk üniversitelerinin, MIT-Harvard gibi konsorsiyumlar kurmasında yarar olduğunu söyledi.

Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında iyi durumda olduğunu belirten Akbulut, “En iyi 100 üniversite arasında 1, en iyi 500 arasında 6 ve en iyi 2000 arasında 67 üniversitemiz var. Çevremizde bu başarıya sahip başka ülke yok. Derslerin, İngilizce ve Türkçe sunulması yurt içinde ve dışında geniş kitlelere ulaşmayı sağlar” dedi.

Prof. Dr. Akbulut, şöyle devam etti: “Sadece komşu ülkeler değil, Çin, Hindistan, Rusya, Orta Asya ve Afrika'daki gençler de hedeflenmeli. Diğer ülkelerin gençlerini elektronik ortamda eğitip çok başarılı olanların üniversitelerimizde doktora yapmalarına olanak sağlanabilir.
Ülkemizde yabancı öğrenci sayısı son derece düşük. Dünyada 150 milyon üniversite öğrencisi var. Bunların 3,7 milyonu başka ülkelerde okuyor. Dünya ekonomisine yabancı öğrencilerin katkısı 90 milyar dolar. Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısının, dünya ortalamasına göre 60-80 bin olması gerekir. Ancak ülkemizde 26 bin yabancı öğrenci var.”

Kitlesel eğitimin 21. yüzyıl versiyonuyla milyonlarca yabancı öğrencinin MIT ve Harvard'dan ders alacağına işaret eden Akbulut, “Gerekli dersleri tamamlayan öğrenciler bir diploma talep edebilir ancak MIT ve Harvard henüz buna açık değil. Türk üniversiteleri ülkemize yarar sağlayacak olan bu fırsatı kullanmalıdır. MIT-Harvard modeliyle üniversitelerimiz yüzbinlerce yabancı öğrenciye ulaşabilir” ifadelerini kullandı.

“Ortak diploma verilebilir”

Türkiye'de ücretsiz elektronik derslere başlanması ve hedef ülkelerde konuya ilişkin tanıtım yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Akbulut, O ülkelerin üniversiteleriyle protokol yapıp ortak diploma verilebileceğini söyledi.

Yeni modelle diğer ülkelerin gençlerini eğitmenin Türkiye ekonomisi ve dış ilişkilerine de katkı yapacağının altını çizen Akbulut, “Komşu ülkelerde eğitim ve gelir düzeyinin artması, kalıcı barışı sağlar. DPT, TÜBA ve TÜBİTAK'ın bu projeleri desteklemesi başarıyı artırır. Çok mütevazı bütçelerle, yüzbinlerce yabancı öğrenciyi eğitimli Türk dostu yapabiliriz” diye konuştu.

Bu amaçla yapılan harcamaları “masraf” değil “yatırım” olarak değerlendirmek gerektiğini kaydeden Akbulut, Türk üniversitelerinin bu kapasiteye sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!