Okula başlama yaşı resmen belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Okula başlama yaşı resmen belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2012 10:38

HÜRRİYET’in 4+4+4 kademeli zorunlu eğitim yasasının TBMM’den geçmesinin ardından 7 Nisan’da, "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okula başlama yaşını 60 aya çeken 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim yasasıyla ilgili, 60-66 ay arası çocukların okula başlamasını velinin isteğine bırakan, 66-72 ay arasını da zorunlu hale getiren bir düzenleme yapıyor" diyerek duyurduğu okula başlama yaşını Milli Eğitim Bakanlığı resmen açıkladı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, henüz yönetmelik yayınlanmadan böyle bir genelgenin yayınlanmasına ihtiyaç duyulması ile ilgili olarak Hürriyet’e, "Haziran ayında okullara kayıtlar başlıyor. Velilerimizin kafası karışıktı. Henüz okula başlama yaşı netleşmemişti. Biz de bilgilendirme amaçlı bir genelge yayınladık. kafalardaki soru işaretleri giderilecek" dedi.

İŞTE GENELGENİN TAMAMI

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de , 2012- 2013 eğitim ve öğretim yılı için, 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemlerinin e-okul sistemi üzerinden merkezi olarak yapılacağını açıkladı.

5 ile 7 yaş aynı anda okula başlayabilecek

"12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar" konulu bir genelge yayınlayan Dinçer, 30 Eylül’de 66 ayını dolduran çocukların otomatik olarak okula kayıtları yapılacağını bildirdi. 60-66 ay arasındaki çocukların ise velisinin yazılı isteği ile gelişim yönünden hazır olduğu anlaşılanların ilkokula devamları sağlanacağını bildiren Dinçer, diğer öğrencilerin okul öncesi eğitime yönlendirileceğini belirtti. Bu uygulama ile birlikte velisinin isteğiyle okula kaydettirilen 5 yaşındaki bir çocukla, zorunlu kayıt kapsamında 7 yaşındaki çocuk aynı sınıfta eğitim alacak.

Haberin Devamı

Okul öncesi 37 ay

Dinçer, okul öncesi eğitim için 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 37-66 ay arasındaki çocukların anaokulunda veya uygulama sınıflarında, 48-66 ay arasındaki çocukların ise anasınıflarında eğitim almalarının sağlanacağını bildirdi. Dinçer, imzasıyla  yayınlanan genelgenin ayrıntıları şöyle:

İlköğretim ve ortaöğretime devam

Zorunlu eğitim 4 yıl süreli ilkokul, 4 yıl süreli ortaokul ve 4 yıl süreli lise eğitimini kapsayacak. Öğrencilerin öğrenim gördüğü birinci 4 yıl (1, 2, 3, 4. sınıflar) ilkokul, ikinci 4 yıl (5, 6, 7, 8. sınıflar) ortaokul ve üçüncü 4 yıl (9, 10, 11, 12. sınıflar) ise lise şeklinde isimlendirilecek. İlkokullar ile ortaokullara ilköğretim veya ilköğretim kurumları, liselere ise ortaöğretim veya ortaöğretim kurumları denilmeye devam edilecek. Veliler, okul yönetimleri ve mülki amirler ilköğretim öğrencilerinde olduğu gibi ortaöğretim öğrencilerinin de okula devamını sağlamakla yükümlü olacaklar. Ayrıca, okul öncesi eğitimde 48-60 ay arası çocuklar için 2013 yılı sonuna kadar belirlenmiş olan yüzde 100 okullaşma hedefi devam edecek.

Haberin Devamı

Tek diploma verilecek

İlköğretimi tamamlayan öğrencilere diploma verilmeyecek ve 12 yıllık zorunlu eğitim sonunda ortaöğretim diploması verilecek. 2011- 2012 eğitim ve öğretim yılında ilköğretim 4. sınıfta okuyan ve bir üst sınıfa geçen öğrencilerin 2012- 2013 eğitim ve öğretim yılında ortaokul 5. sınıfa kayıtları e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Ancak 2012- 2013 eğitim ve öğretim yılında eğitim öğretime başlamış olan imam hatip ortaokullarına devam etmek isteyen 5. sınıf öğrencilerinin kayıtları bu okullara yapılacak.

Ortaokullar yatılı

2011- 2012 eğitim ve öğretim yılında 8. sınıfta okuyan öğrencilerden Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarına göre öğrenci alan ortaöğretim kurumlarından herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ile bu sınava katılmayan öğrencilerin tamamının tercihleri doğrultusunda ortaöğretim kurumlarına kayıt yapmaları sağlanacak. Yatılı ilköğretim bölge okullarının yatılı kısımlarında sadece ortaokul (5, 6, 7 ve 8. sınıf) öğrencileri yatılı olarak kalacak. İlkokul öğrencilerinin ise köy okullarında veya taşımalı olarak diğer ilkokullar ile yatılı ilköğretim bölge okullarında gündüzlü olarak öğrenimlerine devam etmeleri için gerekli tedbirler alınacak.

Haberin Devamı

İmam Hatipler bağımsız

Genelgeye göre okullarla ilgili gerekli planlamalar acilen yapılacak ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için bazı tedbirler alınacak. Bu kapsamda fiziki şartların uygun olduğu durumlarda ilkokul, ortaokul ve lisenin bağımsız olarak düzenlenmesine öncelik verilecek. Aynı bina içerisinde ilkokul ile ortaokulun veya ortaokul ile lisenin birlikte bulunması durumunda, okul giriş çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak imkanlar dahilinde düzenlenmesi sağlanacak. İmam- hatip ortaokullarının bağımsız ortaokul olarak kurulmasına öncelik verilecek, bunun mümkün olmadığı durumlarda imam- hatip liseleri ile birlikte kurulabilecekler. Ancak bu durumda imam hatip ortaokulu öğrencileri ile imam hatip lisesi öğrencilerinin okul giriş çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak imkanlar dahilinde düzenlenmesi sağlanacak.

Haberin Devamı

Ortaokulu sabahçı, ilkokul öğlenci

Şartların uygun olmaması durumunda aynı binada bulunan ilkokul ve ortaokul için ikili öğretim uygulaması yapılabilecek. İkili öğretim yapan okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar ise öğlenci olarak eğitim öğretim faaliyetlerini yürütecekler. Çeşitli sebeplerle kapalı bulunan okulların ihtiyaç halinde yeniden kullanıma açılması için gerekli tedbirler alınacak.

Tek müdür uygulaması

Ortaokulların ilkokul veya liselerle birlikte aynı binada kurulması halinde okulun bir müdürü bulunacak. Bunun için binada daha önce görev yapan okul müdürü yeni uygulamaya göre iş ve işlemleri yürütecek. Örneğin ilkokul ve ortaokulun aynı binada bulunması durumunda mevcut okul müdürü ilkokul ve ortaokulun yönetiminden sorumlu olacak. Ortaokulun lise ile birlikte kurulması durumunda ise lise müdürü ortaokulun iş ve işlemlerini de yürütecek.

Haberin Devamı

Taşımalı sisteme ayar

Birleştirilmiş sınıf uygulamaları 1, 2, 3 ve 4. sınıfları kapsayacak şekilde uygulanacak. Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği kapsamında taşınan ilköğretim çağı öğrencileri için söz konusu Yönetmeliğin 9. maddesinin (c) bendinde belirtilen; "1-3. sınıf öğrenci sayısının 10’un altında olması" ifadesi, "1-4. sınıf öğrenci sayısının 10’un altında olması", (d) bendindeki "4-8. sınıflar" ifadesi ise "ortaokul 5-8. sınıflar" şeklinde dikkate alınarak uygulanacaktır. Taşıma merkezi olan okullarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmayacak ve yapılan taşıma planlamaları bu doğrultuda yeniden düzenlenerek ihalelerin zamanında bitirilmesi sağlanacak. 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren zorunlu eğitim kapsamındaki ortaöğretim (lise) öğrencilerinin taşınmasına yönelik planlamaların, Taşımalı İlköğretim Uygulaması ile uygulama birliği sağlanması bakımından, ilköğretim ile eş zamanlı olarak tamamlanması sağlanacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!