Sayılarla çalışan kadınlar

Eğer çalışıyor, kendi paranı kazanıyorsan, “Gadın dediğin çalışmaz, evinde oturur, çocuğuna bakar” diyen bir kocan yoksa, “Kız çocukları erkekler gibi kendi kanatlarıyla uçmamalıdır, kötü yola düşer, otursun oturduğu yerde, evlenince kocası baksın” diyen bir ailede yetişmemişsen, sen çok şanslı bir kadınsın, değerini bil derim sevgili ofis insanı Habitus okuru.

Haberin Devamı

Bilir misin ki, Türkiye’de 36 milyonu aşkın kadın yaşıyor. Çalışan kadın sayısı ise sadece 7 milyon kadın ile sınırlı.
Bakınız rakamlara: 1988 yılında kadınların İşgücüne Katılım Oranı yüzde 34 iken, 2011 yılında bu oran yüzde 29’a gerilemiş. ?ehirlerin nüfusu her geçen gün artıyor fakat kadınlar iş gücüne katılmıyor ya da katılmalarına müsaade edilmiyor. “Kadın dediğin çalışmaz, evine bakar, çocuğuna bakar” anlayışı ne yazık ki değişmiyor. ?ehirlerde erkeklerin İşgücüne Katılım Oranı yüzde 71 iken kadınlarda bu oran sadece yüzde 25’te kalıyor...
Eğitim seviyesi düştükçe kadın eve kapanıyor ya da kapatılıyor. Düşük eğitimli erkeklerin, düşük eğitimli kadınlara göre işgücüne katılım oranı bir hayli yüksek.
Türkiye’de lise mezunu erkeklerin yüzde 69’u, kadınların ise sadece yüzde 29’u işgücüne katılıyor. Lise altı eğitimli kadınların istihdam oranı yüzde 25 iken, bu rakam erkeklerde yüzde 70. Bu dengesizlik ancak kadın üniversiteyi bitirebiliyorsa çözülüyor...
Türkiye’de belli meslek ve çalışma alanlarında kadınların oranı, aynı şartları taşıyan erkeklere göre çok düşük. Eminim hayatınızda bir sıhhi tesisatçı Semra usta, elektrikçi bir Melik’aanım, vinç operatörü Umay ya da ne bileyim, inşaat işleri yapan bir Zeynep efendi yoktur. Toplum tarafından “erkek işleri” olarak tanımlanan mesleklerde kadınların varlığı söz konusu bile değil...
“Sanatkârlar ve ilgili işler” ve “tesis ve makine operatörleri ve montajcılar”, “elektrik, gaz, su işleri”, “inşaat ve bayındırlık işleri”, “ulaştırma, haberleşme ve depolama” gibi iş alanlarında kadın temsili çok düşük...

Haberin Devamı

Fikrim artık işim!

Türkiye’de çalışma potansiyeline sahip 29 milyon kadının varlığı göz önüne alınarak, İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu ve Coca-Cola, ortak bir girişim başlattı.
“Fikrim Artık İşim” projesi, kadın girişimci adaylarının iş dünyasına aktif katılımlarına imkan sağlamayı amaçlayan bir kadın girişimciliği eğitimi ve hibe programı.
“Fikrim Artık İşim” programına Zeytinburnu, Ümraniye veya Ataşehir’de ikamet eden, en az lise mezunu, asgari ücret seviyesinde hane gelirleri bulunan ve en az bir yıllık iş tecrübesine sahip kadınlar başvurdu. Program ortakları, kadın adaylarla mülakatlar yaparak eğitim alacak 60 kişiyi belirliyorlar şimdi.
KOSGEB tarafından bir ay süresince verilecek girişimcilik eğitiminin sonunda sertifika alan kadın girişimci adayları arasından en iyi 10 iş fikri sahibi kadın, Fikrim Artık İşim Programı’na hibe başvurusunda bulunma hakkı kazanacak... En iyi projeyi sunan üç kadın girişimci adayına toplam 150 bin TL hibe verilecek.
Bunun yanı sıra seçilen girişimciler, işlerinin başarısı için bir yıl boyunca danışmanlık hizmeti alacaklar.
Coca-Cola yöneticileri, kadın girişimcilere gönüllü koçluk desteğinde bulunacak...
Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Nilüfer Narlı liderliğindeki bir ekip, “Fikrim Artık İşim” programının faaliyetlerini gözlemleyip, işleyişini hikayeleştirecek ve tüm kadınlara ilham verecek bir “Fikrim Artık İşim” Programı Girişimcilik Hikayeleri kitabına dönüştürecek.
Bu girişimden dolayı tüm proje ortaklarını tebrik ediyor, elde edecekleri sonuçları merakla bekliyoruz... Böyle projelerin haberini sık sık almak istiyoruz!

Yazarın Tüm Yazıları