Hacı Mustafa Güllü toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Hacı Mustafa Güllü toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 17:34

Güllüoğlu Baklavalarının kurucusu Hacı Mustafa Güllü (86), toprağa verildi.

Haberin Devamı

Hacı Mustafa Güllü için Fatih Camisi'nde ikindi vakti cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı öncesinde taziyeleri Güllü'nün 5 oğlu Nejat, Nadir, Ömer, Faruk ve Prof. Dr. İbrahim Güllü kabul etti.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Karaköy Güllüoğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, bir babadan çok ustalarını kaybettiklerini, baklavacılığın tüm inceliklerini ondan öğrendiklerini kaydetti.

Hacı Mustafa Güllü'nün Güllüoğlu markasını 60 yıl önce kurduğunu dile getiren Nadir Güllü, “Ben onunla daha çok birlikte oldum. 7 yaşından beri birlikteydim. O benim için hem arkadaş, hem babaydı. Bizleri yetiştirirken, aynı meslekte uzmanlaştırdı. Önemli olan babamızın bize bıraktığı bu değeri daha da yükseltmek” diye konuştu.

Nadir Güllü, babasının vefatına ilişkin bir soru üzerine de, 30 yaşında astıma yakalanan babasının bu rahatsızlığı atlattığı ancak yaşlılıkla birlikte belirtilerin tekrar nüksettiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Güllü, “Astım hastalığı nefessiz bıraktı kendisini. Hacettepe Üniversitesi onkoloji profesörü kardeşimiz dahil 2 uzman nezaretinde gerekli tüm tıbbi müdahale yapıldı” dedi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve sanatçı İbrahim Tatlıses'in de çelenk gönderdiği buradaki törenin ardından, Hacı Mustafa Güllü'nün cenazesi Kozlu Mezarlığına defnedildi.

10 YAŞINDA ÇIRAKLIĞA BAŞLADI

Hacı Mustafa Güllü’nün oğlu Hacı Mustafa Güllü 10 yaşlarındayken, tatil zamanlarında Sait ve Hacı Mahmut amcalarının dükkânında çıraklık yapmaya başladı. Baba mirası baklava mesleğiyle ilk kez Hacı Nasır Camii’nin bitişiğindeki babasını kurduğu, fakat babasının ölümünden sonra amcalarının işlettiği dükkânda tanıştı. Hacı Mustafa Güllü, bu dönemde hem eğitimine hem de iş yaşamına devam etti.
 
Yazları çalıştı, kışları da eğitimini sürdürdü. Üniversiteyi kazanan (Tıp Fakültesi) Hacı Mustafa Güllü, babasının “Çocuklarım da benim mesleğimi sürdürsünler” vasiyeti nedeniyle üniversiteye gitmeme kararı aldı ve baklavacılık mesleğini ağabeyi Halit’le birlikte 1948’de Gaziantep’in Suburcu Caddesi’nde kendi dükkânlarında devam ettirdi. Burada ustasına 11 Lira verip, kendisine 10 Lira kalan Hacı Mustafa Güllü, halasının oğlu Tahir Öztemir’in teklifi üzerine Gaziantep’teki dükkânı ağabeyine bırakarak İstanbul’a geldi.
 
Güllüoğlu’nun adı ilk kez 9 Kasım 1949 tarihinde İstanbul Ticaret Odası’nın kayıtlarına Hacı Mustafa Güllü sayesinde geçti. Hacı Mustafa Güllü, baklavayı İstanbulluya tanıtmak ve sevdirmek için Atlas Sineması’nda reklam filmi gösterdi; gazete ve dergilere ilanlar verdi; tünel ve tramvaylara reklam levhaları astırarak baklavayı tanıtmaya çalıştı. Hacı Mustafa Güllü, daha sonra Havyar Han 23 numarada yeni bir dükkân aldı. Ancak ağır koşullardaki çalışma yaşamı, Hacı Mustafa Güllü’yü yordu ve hastalanmasına neden oldu. Güllü, uzun sürecek bir astım hastalığına yakalanmıştı. 1959 yılının 10’uncu ayına kadar hasta hasta çalışmaya devam etti. İstanbul’un havası Hacı Mustafa Güllü’ye iyi gelmiyordu. Mustafa Güllü, İstanbul’daki dükkânı ustalarına teslim ederek Gaziantep’e geri döndü, ancak dükkânın kontrolünü de elden bırakmadı. Bu durum 1969 yılında büyük oğlu Nejat Güllü’yü dükkânın başına geçirene kadar devam etti. Daha sonra sağlığına kavuşan Hacı Mustafa Güllü işine geri döndü, kendisi son ana kadar Karaköy’deki dükkânda çalışmalarına devam etti.
 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!