Eş ve çocuklar da GSS için başvuru yapacak mı?

SON günlerde Genel Sağlık Sigortası (GSS), o kadar çok yazılıp çiziliyor ki, vatandaşlarımız bildiklerini de “karıştırır” duruma geldiler...

Haberin Devamı

Bize en çok gelen sorularından başında; “ben işçi/memur/esnaf olarak çalışıyorum veya isteğe bağlı sigortaya prim ödüyorum; eşim ve çocuklarım çalışmıyor, onlar yine benim üzerimden sağlık yardımı alacak mı, yoksa başvurup prim mi ödemeliler?” sorusu oluyor.

Eş, her hal ve şartta sağlık yardımı alır!

Sigortalının eşi çalışmadığı/isteğe bağlı prim ödemediği/emekli aylığı almadığı müddetçe, her hal ve şartta eşi üzerinden sağlık yardımı alır. Eşin ayrıca GSS primi ödemesi zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla, ne SGK ne de sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurması gerekmez. Yapması gereken, aktif hale getirilmemiş ise, SGK’ye giderek eşi üzerinden sağlık aktivasyonunu oluşturmaktır.
Örneğin; Ayşe Hanım bir işte sigortalı çalışıyor ve sağlık yardımı için aranan 30 günlük sigorta süresini doldurmuş ise, eşi Ahmet Bey’in yukarıdaki koşullar altında sağlık yardımı alma hakkı vardır. Ayrıca, şu sıralar çok konuşulan “bir ay içinde başvurup gelir testi yaptırarak GSS primi ödeme zorunluluğu” kapsamında değildir.
Eş, çalışıyor veya emekli ise zaten kendi hizmetlerinden dolayı sağlık yardımı alacaktır.
Son olarak; isteğe bağlı sigortaya prim ödeyen kişinin eş ve çocukları da onun üzerinden sağlık yardımı alamaya hak kazanmıştır.

Haberin Devamı

18 yaşından küçük çocuklar için sorun yok

18 yaşından küçük çocuklar her hal ve şartta sağlık yardımı alabiliyor. Anne ve babalarının sağlık güvencesi var ise onların üzerinden, yoksa primleri devlet tarafından ödenerek yine sağlık giderleri karşılanıyor.
Esnaf sigortalılar için 30 gün şartından başka, 60 günden fazla da prim borcunun olmaması şartı aranıyor. Borç var ise, esnaf ve eşi sağlık yardımı alamıyor, ama borcu olsa da 18 yaşından küçük çocukları yine sağlık yardımı alabiliyor...

Eğitimini sürdüren çocuklar

Evli olmayan çocuklar 18, lise eğitimi alıyorlar ise 20, yüksek öğrenime devam ediyorlar ise 25 yaşına kadar anne veya babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar.
Üniversite öğrencisinin alttan ders alması ve eğitiminin devam etmesi sonucu değiştirmiyor, 25 yaşını doldurunca anne/baba üzerinden sağlık hakkı sona eriyor...

Erkek çocuk şanssız

Haberin Devamı

Erkek çocuklar eğitim durumlarına göre 20/25 yaşını doldurunca, sağlık hak sahiplikleri sona eriyor. O tarihten sonra başvurup GSS primi ödeme zorunlulukları başlıyor.
20/25 yaşını dolduran erkek çocuk sadece bir durumda anne/babası üzerinden sağlık yardımı almaya devam edebiliyor. O da bir başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malül/özürlü olduğuna dair sağlık raporunun varlığı halinde...

Eğitimi sona eren kız çocuk

Kız çocuklar 20/25 yaşını doldursalar bile sağlık yardımı almaya devam edebiliyorlar. Çalıştıklarında veya evlendiklerinde bu hakları sona eriyor.
Ancak; tam da bu noktada iki durum ile karşı karşıyayız:
* Birincisi; 1 Ekim 2008’den önce anne veya babası üzerinden sağlık hakkı olan kız çocuklar. Bunlar, 20/25 yaşını doldursalar bile sağlık yardımı alırken, evlenince/çalışmaya başlayınca sağlık hakları kesintiye uğramakta. Fakat, evlilik sona erince veya işten ayrıldıklarında başvururla ise yine anne/babaları üzerinden sağlık yardımı alabiliyorlar.
* İkincisi; 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa anne/babaları üzerinden
sağlık yardımı alan kız çocuklar. Bunlar da 20/25 yaşını doldursalar bile sağlık yardımı almaya devam ediyorlar. Ancak, evlenince/çalışınca kesintiye uğrayan bu hak, boşanma/işten çıkma halinde arık yeniden kazanılamıyor! İşte bunların gidip gelir testi yaptırıp
GSS primi ödeme zorunlulukları var...

Haberin Devamı

Eski memurların çocuklarının özel durumu

1 Ekim 2008’den önce devlet memuru olan kimselerin, eğitimlerine devam etmeyen çocukları da kız/erkek ayrımı olmaksızın 25 yaşını dolduruncaya kadar anne/babaları üzerinden
sağlık yardımı alabilmektedirler. Bunların sağlık yardımı hak sahiplikleri, aile yardımı ödeneğine müstehak olmaları ölçütü dikkate alınarak oluşturulmuştur.

Yazarın Tüm Yazıları