Dünya, doğal gaz için bir altın çağa girmenin eşiğinde

Güncelleme Tarihi:

Dünya, doğal gaz için bir altın çağa girmenin eşiğinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2011 14:47

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, "Dünya, doğal gaz için bir altın çağa girmenin eşiğinde" dedi.

Haberin Devamı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, yenilenebilir enerji kaynaklarında sübvansiyonun tamamiyle kesilmesi halinde bunun yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceği için son derece ciddi sonuçlar doğurabileceğini bildirdi.
         
IEA tarafından yıllık olarak hazırlanan, TÜSİAD tarafından Türkiye tanıtımı Sabancı Center'da düzenlenen “World Energy Outlook 2011” raporunun Türkiye tanıtımının açılışında konuşan Birol, eğer petrol fiyatları bu seviyede kalırsa alternatif, özellikle de elektrikli ve hibrit araçlara olan ilginin artacağını söyledi.
Birol, dünyanın, doğalgaz için bir altın çağa girmenin eşiğinde olduğunu vurgulayarak, Avustralya'nın 10 yıl içerisinde Katar'ı geçerek dünyanın bir numaralı doğalgaz ihracatçısı olacağını bildirdi. Birol, “Bizim hükümetlere tavsiyemiz; son derece sıkı, son derece iyi şekilde tanımlanmış regülasyonları şirketler için kurulması. Bunlar kurulursa ve şirketler de buna uyarsa sorunlar minimize edilebilir ve doğalgaz için bir altın çağ başlayabilir” dedi.

Doğalgazın bu kadar çok olmasının, fiyatlar açısından, Türkiye gibi ithalatçı olan ülkeler için önemli bir şans olduğunu, Türkiye'nin bu şansı iyi bir şekilde kullandığını belirten Birol, “unutulan yakıt” kömüre değinirken, dünyada son 10 yılda kullanılan enerjinin yarısının kömürden olduğunu bildirdi.
Nükleer enerjinin Türkiye ve dünya için çok önemli opsiyonlardan biri olduğunu düşündüğünü ifade eden Birol, yenilenebilir kaynaklara sağlanan sübvansiyonların toplam değerinin artacağını, şu anda dünya çapında yenilenebilir enerjiye 66 milyar dolar sübvansiyon verildiğini, bunun 38 milyar dolarının Avrupa'da olduğunu, Avrupa'da birçok ülkenin bunu çok ciddi olarak tartıştığını söyledi.

Birol, “Yenilenebilir enerji kaynaklarında eğer sübvansiyon tamamıyla kesilirse bu yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceği için son derece ciddi sonuçlar doğurabilir” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Birçok doğalgaz kaynakları gündeme gelmek üzere

Fatih Birol, yüksek gelir düzeyleri ve nüfus artışının enerji fiyatlarını daha da artıracağını, petrol arzında çeşitlilik azalırken doğal gaz için yeni seçenekler ortaya çıktığını, “Birçok doğalgaz kaynakları gündeme gelmek üzere” dedi.

Rusya'nın, küresel enerji ekonomisinde temel taşı olmaya devam ettiğini, bunun 25-30 yıl süreceğini belirten Birol, dünya ısı artışındaki 6 derecelik artışındaki yörüngeyi takip ettiklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
;
“Her yıl 6 derecelik artış, bizi son derece felakete götürecek bir artış. 6 derecelik artış, dünyayı son derece kötü yerlere götürecek. Bizim yapabileceğimiz şey, dünyadaki ısı artışını 2 derecelik artışla sınırlandırmak. Eğer 2017 yılına kadar ya da 2017 yılında çok büyük dünya çapında yenilenebilir ve temiz enerji teknolojilerinde bir devrim olmazsa, yatırımlar konusunda büyük bir devrim, 2017 yılına kadar 2 dereceye giden yolun kapısı sonsuza kadar kapanmış olacak.
Eğer TÜSİAD beni gelecekte buraya davet ederse şunu görecekler ki, artık 2 dereceye ulaşamayacağımız ihtimali olduğu için acaba ne yapabiliriz? Ona bakmak konusunda bir çalışma yapacağız. 'Olmazsa ne yapacağız'ın tedbirini almamız lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!