Yunan ve Rum mutfağının en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Yunan ve Rum mutfağının en iyi 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2011 00:00

Şu sıralar başı fena halde dertte olsa da, Yunanistan yiyip içmekten de kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Üstelik bu komşumuzun yemek kültürü de eğlence kültürü de bizleri epey etkiledi. Hala pek çok restoranda bile onların meze ve yemek pişirme yöntemlerine sıkça rastlıyoruz. Yunan ve Rum lezzetlerini mönüsünde en iyi değerlendiren restoran ve meyhaneleri yazarlara, gurmelere ve bu kültüre aşina isimlere sorduk.

EN İYİ 10

1- Eleos/İSTANBUL
2- Maria’nın Bahçesi/İSTANBUL
3- Kalamata Meyhane/İSTANBUL
4- Lipsos Ata’nın Yeri/İZMİR
5- Sakız Restaurant/İZMİR
6- Garaj Restaurant/İSTANBUL
7- Swissotel Grand Efes Akvaryum Restoran/İZMİR
8- Zarifi’s Restaurant/İSTANBUL
9- İmroz/İSTANBUL
10- Agapia Meyhane/İSTANBUL

Kız Kulesi’ne karşı
ELEOS


Eleos Beyoğlu, dört yıl önce Yeşilköy’de kurulan Eleos’un şubesi olarak Aralık 2010’da açıldı. Alex Karaköse, Ercan Erdoğan, Evren User tarafından işletilen mekân Haydarpaşa’dan Boğaziçi’ne, Kız Kulesi’nden Selimiye’ye uzanan manzarasıyla dikkat çekiyor. Rum meyhane kültürünü Ege sahillerinin deniz ve ot ürünleriyle süslüyor. Ayvalık usulü dereotlu kabak kızartma başlangıçta geliyor ve özel sosuyla ikram ediliyor. Yunanistan’da ‘saganiki’ adıyla sunulan sahanda midye kavurma, peynir ve soslarla sunuluyor. Istakoz kavurmaysa özel sosu ve sunumuyla favorilerden. Öğlen 12.00’de servisini başlatan mekanda içki dahil kişi başı ortalama 80 lira hesap ödeniyor. (212) 244 90 90

450 kişiye hizmet veriyor
MARIA’NIN BAHÇESİ

2004’te Maria Ekmekçioğlu ve eşi Haşmet Türközü tarafından İstanbul Küçükyalı’da kuruldu. Bahçesinde 150, kapalı alanda yaklaşık 300 kişi ağırlanabiliyor. Çeşme Alaçatı’da şubesi bulunan Maria’nın Bahçesi’nde Selanik tarzı karides, midye salması, midye sahanaki ve levrek pirzola dikkat çekiyor. Mönünün vazgeçilmezleriyse kabak çiçeği dolması ve kırlangıç buğulama. İçki dahil 55-80 lira arasında hesap ödeyeceğiniz mekanda cuma ve cumartesi akşamları akordeon eşliğinde Yunan ve Türk ezgileri var. Her gün 10.00-00.30 arası açık. (216) 519 98 19.

Canlı Rum müziği eşliğinde
KALAMATA MEYHANE

2009’dan bu yana İstanbul Akaretler Sıraevler’de hizmet veren Kalamata Meyhane; Rum, Ermeni, Arnavut, Çerkez ve Osmanlı mezelerinden örnekler sunuyor. Mezelerden feta sahanaki, caciki, midye salma, Kalamata salatası ve tarama dikkat çekiyor. Mönünün vazgeçilmezleri arasında işkembe mezesi, tahinli köz biber ve arnavut ciğeri var. 15 çeşit soğuk meze, üç çeşit sıcak meze, bir ana yemek (balık ızgara), dondurmalı tatlı, meyve ve limitsiz yerli içki hafta arası kişi başı 95, hafta sonu 110 lira. Salı, perşembe, cuma ve cumartesileri Arnavutköylü Kosta ve 15 yıllık partneri Tuba sahne alıyor. (212) 258 87 88

Kendi salaş, yemeği kral
LİPSOS ATA’NIN YERİ


Karaburun’daki Lipsos Küçük Otel Ata’nın Yeri, Ata Soyak tarafından 2006’da açıldı. Deniz kıyısındaki dokuz odalı otel bünyesinde, 40’ar kişilik kapalı ve açık alanda, deniz ürünleri ve Ege mutfağı restoranı. Sebze ve meyveler kendi bahçelerinden. Ege otları olarak turpotu, radika, arapsaçı, şevketibostan tadılabilir. Zeytinyağlı sarma, Karaburun Yarımadası’na özgü kekikli kopanisti peyniri, Lipsos buğulama, barbun tava, tereyağlı karides, kalamar dolma, deniz ürünlü pazı sarma, lor köftesi ve yeşil domates mücveri dikkat çekiyor. Zeytinyağlılar 6-10, deniz ürünleri 20 lira. Bir kişi, içki dahil 45-75 lira ödüyor. (232) 735 43 64

Her gün 35 çeşit
SAKIZ RESTAURANT


1993’te vejetaryen restoran olarak kurulan Sakız Restaurant, İzmir’de Ege’ye hitap edecek bir mutfağın olmadığını düşünen Halil Hikmet Alpay ve eşi Justine tarafından Ege, Akdeniz ve Girit mutfağından örnekler bulunan bir mönüye sahip oldu. Her gün ortalama 35 çeşit yemeğin yer aldığı mönüde Arapsaçlı kuru fasulye, ekşili Girit tabağı, kabak pabucaki, uskumru turşu, Cunda cacık, karidesli Ege otlu börek, ekşili balık, viskiyle tütsülenmiş ahtapot ve peynir sosunda sakızlı dil balığı dikkat çekiyor. Her çarşamba, cuma ve cumartesi canlı müzik olan mekan 8.00-00.30 arası hizmet veriyor. (232) 464 11 03

Sanatçıların tercihi
GARAJ RESTAURANT


Dört ayrı salonu ve 400 kişilik terasıyla hizmet veren İstanbul Tarabya’daki Garaj Restaurant, deniz manzarasıyla dikkat çekiyor. Deniz ürünleri ve özel otlarla hazırladığı mönüsünden beyaz soslu levrek buğulama, levrek dolma, ıstakoz alamarke, patlıcan içinde deniz mahsulleri seçilmeli. Her gün 11.30-01.00 arasında hizmet veren mekanı daha çok sanatçılar ve işadamları tercih ediyor. (212) 262 04 74

Türk-Yunan mutfağı sentezi
SWISSOTEL GRAND EFES AKVARYUM RESTAURANT


Aquarium Restaurant, Swissotel Grand Efes İzmir’le aynı tarihte, 2008 Mayıs’ta açıldı. Türk ve Yunan mutfaklarının sentezlendiği Aquarium’da, Ege ve Akdeniz’e özgü meze çeşitleri, ızgara et ve balık alternatifleri var. Dört çeşit peynir karışımı, sızma zeytinyağı, yoğurt, sarımsak ve baharatlardan oluşan ‘Tirokafteri’, baklava yufkasına sarılmış ıspanaklı ve peynirli börekten oluşan ‘Spanakopita’, kurutulmuş domates ve acı biber ezmesi ‘Bezirgani’, tereyağ ve sarımsak sos eşliğinde ‘Marsilya Usulü Karides’ en çok tercih edilenleri arasında. Meze ve ara sıcaklar 8-30, ana yemekler 26-56, tatlılar 12-15 lira. (232) 414 52 00

Mönüsü yenilendi
ZARİFİ’S RESTAURANT


2000 yılında Fehmi Yaşar, H.Gürhan Ozanoğlu ve Serdar Temizkan tarafından kurulan Zarifi’s, yeni sezon için Şef Panagiotis Koutsouvelis danışmanlığında mönüsünü yeniledi, Grek mutfağının lezzetlerini çeşitlendirdi. Mezelerde Giritli Dakos salatası (13 lira), midye salma (15 lira), patates yatağında kalamar ızgara (15 lira), güveçte domates ve Şili biberli Trakya peyniri (14 lira) dikkat çekiyor. Mekanda her çarşamba, cuma ve cumartesi akşamları Yannis Kordomenidis sahne alıyor. Pazar hariç her gün 19.30-01.00 arası açık. (212) 293 54 80

60 yıllık deneyim
İMROZ


1941’de Balıkpazarı Krepen Pasajı’nda Yorgo Okumuş (90) tarafından açılan İmroz, 1982’den beri Nevizade Sokak’ta. Yorgo Okumuş, hâlâ işinin başında. Akşam 18.00’den sonra gelip müşterilerle sohbet ediyor. Muhabbet bozulmasın diye müzik çalınmıyor. Mönüsünde her gün 40 çeşit soğuk, 20 çeşit sıcak meze ve taze balıklar yer alıyor. Torik soslu, tarama, fava, patlıcanlı mezeler, sardalya pilaki soğuk mezeler arasında favori. Kendine özgü soteleri, yaprak ciğeri, tereyağlı karidesi ve muska böreği de mutlaka denenmeli. Sebze mezeler 5, balık mezeleri 10, ana yemekler 10-20 lira arasında. (212) 249 90 73

Rum evi havasında
AGAPIA MEYHANE

Mehmet Narttürk’ün 2003 yılında kurduğu Agapia Meyhane, açık alanda 40, kapalı alanda 90 kişiyi ağırlayabiliyor. Mönüden acılı girit tarama, Girit usulü levrek, Ege otları ve Agapia tabağı dikkat çekiyor. Beyaz-mavi bir köşkte, adeta Rum evi havasında hizmet veren Agapa Meyhane, her gün 13.00-02.00 arası açık. (216) 347 85 96.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!