Akhisar, 12 milyon zeytin ağacını buldu markaya asılacak

Güncelleme Tarihi:

Akhisar, 12 milyon zeytin ağacını buldu markaya asılacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 00:00

Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden birisi olan Manisa’nın Akhisar ilçesinde 12 milyon zeytin ağacına ulaşıldı.

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, Akhisar’ın bilinirlik olarak eksiklerinin olduğunu belirtirken, “Akhisar yıllardır bu işin üreticiliğini yaptı. Bazı zamanlar zeytinini başka yerlere gönderip orada işletti ve ön plana çıkamadı. Ancak bölgede ciddi anlamda bir sanayileşme söz konusu. Akhisar da kendi markasını oluşturmak için hazır. Bundan sonra tamamen tanıtım odaklı işlere yöneleceğiz” dedi.

Zeytin ağacı sayısı iki kat arttı

Akhisar 3’üncü Zeytin Hasat Şenliği’nde konuşan Demirci, Türkiye’de 170 milyon zeytin ağacı olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: “Bu rakama son 10 yılda 2’ye katlayarak geldik. Zeytinyağı üretimi önümüzdeki 2-3 yıl içinde 150 bin tondan 400 bin tona yükselecek. Bu alanda da dünya ikinciliğini hedefliyoruz. Akhisar özelinde ise hep bir üretim görüyoruz ama ne yazık ki bunun sanayisi kurulamıyordu. Bu problem de çözülmeye başlandı. Bölgede 245 zeytin işleme tesisi ile 35 zeytinyağı üretimi fabrikası var.”

Katma değerli ürün

Hasat şenliğinde artan zeytin ağacının önemini vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: “Zeytin ve zeytinyağı katma değerli ürünler ve cari açığın gündemde olduğu dönemde çok daha ön plana çıkması gerekiyor. Türkiye’nin 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin içerisinde zeytin ve zeytinyağı ihracatından da beklentimiz büyük. Bu yıl 300 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı bekliyoruz. Önümüzdeki yıl bunu yüzde 100 artırıp 600 milyon dolara getireceğiz. Birkaç yıl sonra da 1 milyar dolara yükseltme hedefimiz var. 2023 yılında ise bu sektörümüzden 5 milyar dolarlık ihracat bekliyoruz.”

Bölgesel rumuzlar artmalı

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe markalaşmaya daha fazla önem verilmesine dikkat çeken Büyükekşi, şöyle devam etti: “Bu alanda biraz daha fazla bölgesel rumuzlar ön plana çıkmalı. Kutulu ihracat yapar hale gelmeniz gerekiyor. Ancak böyle katma değer alabiliriz. Akhisar bu konuda Ayvalık ve Edremit’e göre geri kalmış durumda ancak zeytin ağacı en fazla olan bölge de burası. Biraz daha tanıtıma yüklenilmesi gerekiyor.”

Zeytin hasadında maliyet düşmeli

AKHİSAR Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, Türkiye’de şemsiyeli hasat makinesinin ilk kez Akhisar’da kullanıldığını belirtti. Demirci, şöyle konuştu: “Sektör 40-45 ülkeye ihracat yapıyor. Bu alanda şampiyon olmak istiyorsak maliyetleri düşürüp rekabetçi olmalıyız. Diğer türlü ayakta kalmamız mümkün değil. Hasat makinelerinin yaygınlaşabilmesi için yüzde 7 oranında kırsal kalkınma desteğiyle alınmasını mümkün kılacak girişimlerimizi hızlandırdık.”

Tütünün merkeziydi

AKHİSAR’ın son 10 yılda zeytin ve zeytinyağı konusunda adını duyurduğunu dile getiren Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, şunları söyledi: “Akhisar 10-15 yıl öncesine kadar tütün üretiminin merkeziydi. Şu anda Türkiye’deki yeşil zeytin üretiminin yüzde 70’i, siyah zeytin üretiminin ise yüzde 30’u Akhisar’da gerçekleşiyor. Yıllık 200 milyon liralık zeytin üretimi gerçekleşiyor.”

Akhisar’ın zeytinyağı başka yere kaçıyordu

BU yıl Akhisar’da 180 bin ton zeytin üretimi beklediklerini söyleyen Emin Demirci, “Yağda iddialı şirketler, reklamlarını Ayvalık ve Edremit’ten aldıkları zeytinyağı üzerine kuruyorlar. Aslında kullandıkları zeytinyağının büyük bölümü Akhisar’dan gidiyor. Akhisar’da sıkım tesisi eksikliğinden dolayı zeytinimizi Ayvalık ve Edremit’e gönderiyorduk. Artık durum değişiyor. Yatırımlar arttı. Akhisar’ın zeytini burada kalıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!