Hırsızlardan korunmanın en ucuz yolu

Güncelleme Tarihi:

Hırsızlardan korunmanın en ucuz yolu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2011 15:11

Hırsızların ev ve iş yerlerine girerken kullandığı kilit kırma yöntemi, kapı kilidine takılan koruyucu çelik rozet ile büyük ölçüde önlenebiliyor.

Haberin Devamı

Ev ve işyeri hırsızlıklarının büyük çoğunluğu, kapının kilidinin dışarıda  kalan bölümünü çekiç veya pense kullanarak kıran hırsızların içerde kalan  mekanizmaya ulaşarak kilidi devre dışı bırakmasıyla meydana geliyor. Uzmanlar,  kapıdan girilerek gerçekleştirilen hırsızlıklardan korunmak için, kilidin kapının  dışında kalan bölümünü muhafaza altına alan koruyucu çelik rozet taktırılmasını  öneriyor.

Sakarya Çilingirler ve Anahtarcılar Derneği Başkanı Şaban Asrak, ev ve iş  yeri hırsızlıklarında en çok kullanılan yöntemin kilit silindirini kırmak  olduğunu belirterek, hırsızların çekiç yardımıyla kapı üzerindeki anahtar  girişine baskı uyguladıklarını ve bu yöntemle kapının içindeki pirinç bölümü  kırdıklarını belirtti.

Kilidi kıran hırsızların kapının içinde kalan mekanizmaya kısa sürede  ulaştığına dikkati çeken Asrak, “Hırsızlar bu yöntemle kilidi etkisiz hale  getiriyor. Daha sonra tornavida yardımıyla ikiye ayrılan kilidin içinden sisteme  müdahale ederek kapıyı kolaylıkla açıyor. Bunu önlemenin birkaç yolu var” dedi.

Haberin Devamı

Bazı firmaların hırsızlıkların önüne geçebilmek için çelikle takviye  edilmiş kilitler geliştirdiklerini belirten Asrak, “Bu kilitlerde hırsızların  baskı uygulayarak kırdıkları pirinç bölüm yerine, çelik gövde uygulanmış. Hırsız  kırmak istese de de çelik gövdeyi kolaylıkla kıramıyor. Ayrıca, kendiliğinden  kırılmalı kilit sistemi de var. Hırsız kilitteki pirinç bölümü kırmak isterken,  kilit daha üst bir kısımdan, mekanizmayı etkisiz hale getirmeyecek bölümden  kırılıyor. Bu da hırsızın işine gelmiyor” diye konuştu.

Asrak, çelik gövdeli kilit taktırma maliyetinin 250 liraya kadar  çıkabildiğini anlatarak, en ucuz yöntemin silindir koruyucu olarak adlandırılan  çelik rozet taktırmak olduğunu söyledi.

15-20 LİRA ARASINDA

Çelik rozetin kilit yuvasını kaplayarak kırma ya da yerinden çıkarma  amaçlı darbelerden koruduğunu ifade eden Asrak, şöyle devam etti:

“Kilit koruyucuyla, kilidin zayıf noktasını güçlendirmiş oluyorsunuz.  Çelik rozeti biz de monte ediyoruz ama eli tornavida tutan herkes bu işlemi  kendisi yapabilir. Bu rozeti de 15 ile 20 lira arasında değişen rakamlarla  anahtarcılardan temin edebilirler. Normalde kapımıza takılan kilidi, hırsızlar  zayıf noktasından kırarak içeri giriyor. Kilidimizi olduğu halde bırakırsak,  zayıf ve savunmasız durumdadır. Basit bit yöntemle, çelik rozeti kilidin dışına  monte ettiğimiz zaman kapımız savunma konumunda olur. Bütün mesele, kilidimizi  korumaktır. Ev ve iş yerlerinden hırsızlıkların yüzde 75'i kilit kırılarak  yapılıyor. Kilitleri çelik rozetle koruyarak, hırsızlıkların yüzde 75'inin önüne  geçmiş oluruz.”
         
ÜST KATTAKİ DAİRELERE DİKKAT 

Haberin Devamı

Ev sahiplerinin kısa süreliğine bile olsa bir yere giderken kapılarını  kilitlemesinin önemine işaret eden Asrak, kapının kilitlenmemesi durumunda dekor olmaktan başka bir işe yaramayacağını dile getirdi.

Asrak, özellikle 2. kat ve üzerindeki dairelerde oturan ev sahiplerinin  hırsızlara karşı daha duyarlı hareket etmeleri gerektiğine dikkat çekerek,  “Özelikle üst katlarda oturan ev sahiplerinin çelik rozet sistemini evlerinde  kullanmalarını istiyoruz. Çünkü hırsızlar binaların üst katlarında daha az  hareket olduğu için üst katlarda daha çok çalışma imkanı buluyorlar. Özelikle 3,  4 ve 5. katlarda oturan daire sahipleri, bu tür önlemlere daha çok dikkat  etsinler. Tavsiye ettiğimiz sistemlerin üzerinde özellikle dursunlar” dedi.

Haberin Devamı

Vatandaşların kapılarda mutlaka ikinci bir üst kilit kullanması  gerektiğini sözlerine ekleyen Asrak, tüm kilitlerin açılabileceğini ancak  hırsızların kendilerini uzun süre uğraştıran kilitlerden kaçındığını sözlerine  ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!