'Bal gibi Türk kahvesi, 'imambayıldı'yı niye değiştirmedik'

Güncelleme Tarihi:

Bal gibi Türk kahvesi, imambayıldıyı niye değiştirmedik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2011 10:31

Türklere olan sevgisi ile bilinen Yiannis Boutaris, Ocak 2011’de Selanik Belediye Başkanı seçildi. Boutaris bugün Bahçeşehir Üniversitesi tarafından organize edilen Türk-Yunan ilişkileri üzerine bir seminerde baş konuşmacı olmak üzere İstanbul’da... Boutaris İstanbul'a gelmeden önce Selanik'te Türk-Yunan ilişkilerini, kültürel ve turistik atılımlarını ve çok sevdiği şehri Selanik için gelecek planlarını anlattı.

Haberin Devamı

Boutaris, Cumhuriyet Gazetesi'nden Ilım Baturalp'e şu açıklamalarda bulundu:

 

Türk'e kendimi daha yakın hissediyorum

 

Türkler, Yunanlılar, Yahudiler; biz beş yüz yıl iç içe yaşadık ve sorunsuz, mutlu yaşadık. Aslında bu süreç beş yüz yıldan da uzun. Bizans İmparatorluğu yerini Osmanlı İmparatorluğu’na bıraktığında hayatın akışı, yaşam şartları pek değişmedi. Hükümdar değişti fakat yaşam tarzları aynı kaldı. Osmanlı İmparatorluğu zamanında din farklıydı belki ama, Müslümanlık Yunanlılar için çok makbul bir dindi ve Müslümanlar ile Hıristiyanlar bir arada barış içinde hayatlarını sürdürdüler. Bir sürü farklı kültür zaman içinde birbirlerine karıştılar ve ortak bir kültür haline geldiler.

 

Haberin Devamı

Ben mesela bir Türk’e kendimi bir Alman’a hissettiğimden çok daha yakın hissediyorum. Bir Almanla hiçbir ortak noktam yok fakat bir Türk ile bir sürü ortak noktam var. Öncelikle aramızdaki nefreti unutmamız lazım; aynı toprakların insanıyız, aynı tarihi paylaşıyoruz hayat tarzımız, yemeklerimiz hep aynı... Bu nefreti unutmamız için birbirimize kapılarımızı açmalıyız. Bu bir günde olacak bir şey değil ama imkânsız da değil.

 

Osmanlı gezintisi  

 

Bizim şu anda belediye olarak birçok projemiz var, bazıları hemen hemen bitmek üzere. Örneğin birinin adını “Osmanlı Gezintisi” koyduk. Şehirde bulunan tarihi binaları, camileri, hamamları bulup, onların üzerine Osmanlı tarihi eserleri olduklarını gösteren ve anlatan plakalar yerleştiriyoruz. Bunlardan bir tanesi de Çelebi’nin evi, kendisi Selanik’i çok seviyordu.

 

2012 etkinliklerinin iki aşaması olacak, ilk bölüm nisan ortasından haziranın ortasına kadar sürecek, ikinci bölüm ise eylül ortasında başlayıp kasım ortasında sonlanacak. Türklere Selanik’in Osmanlı tarafını ve bu tarafın diğer kültürlerle nasıl harmanlandığını ve var olduğunu tanıtmak, göstermek istiyoruz.

 

Haberin Devamı

“Selanik’te bir hafta sonu” teması içerisinde, kültürel aktiviteler ve alışveriş imkânları sunan paketler hazırlamak istiyoruz. Selanik’te gerçekten gezilecek pek çok tarihi eser var, mesela Yeni Cami, artık ibadet mekânı olarak değil de kültürel etkinlikler için kullanılsa da, bu şehirdeki Osmanlı kültürünün varlığının ispatı.

 

İstanbul-Selanik arası tekne yarışı düzenleyeceğiz

 

2012 için de büyük planlarımız var. İstanbul-Selanik arası bir tekne yarışı organize etmek istiyoruz. Şu anda bunun için görüşmeler içerisindeyiz. İstanbul-Selanik arası denizden 380 mil bir uzaklık, aralarda dört tane mola noktası belirledik, her dört durakta kültürel etkinlikler organize etmeyi planlıyoruz. Ayrıca İstanbul-Selanik bisiklet ve eski araba yarışı organize etmek de planlarımız arasında. Böyle etkinliklerle, aslında Türklerin ve Yunanlıların birbirlerine ne kadar benzediklerini iki halka da göstermek istiyoruz.

 

Haberin Devamı

Yunan değil Türk kahvesi

 

Bu arada yemekten söz açılmışken, önemli bir konuya değinmek istiyorum. Hani şu “Yunan kahvesi mi Türk kahvesi mi” meselesi. Ben çocukken biz hep “Türk kahvesi” içtik, buna hiçbir zaman kimse “Yunan kahvesi” demedi. Ta ki birisi çıkıp, buna biz Yunan kahvesi diyelim, Türklerle alakamız olmasın diyene kadar. Bu propagandadan başka bir şey değildi. Saçmalık! Bizde de “imambayıldı” yenir, peki onun adını neden değiştirmedik?

 

Haritada Türkiye Yunanistan'dan büyük

 

Haritaya baktığınızda Türkiye’nin Yunanistan’dan da Kıbrıs’tan da, İsrail’den de ne kadar büyük olduğunu görebilirsiniz. Bence eninde sonunda bir şekilde iki tarafın da kârlı çıkabileceği bir çözüme ulaşılacaktır, ortak bir çare bulmamak saçmalık olur. Bence ilişkileri düzeltmekte kültürün çok önemli bir rolü var. Ortak kültürümüz ve “şehir diplomasi” sayesinde -ki bu demektir ki siyasi farklarımız olabilir veya olduğu sanılabilir, fakat şu gerçeği asla unutmamamız gerekir- insanlarımız barış içinde, iyi yaşamak istiyorlar, kavga etmek istemiyorlar. Bunu hatırlamak çok önemli. Bunu da ancak kültürel etkinlikler sayesinde, sanatsal işbirliği sayesinde elde edebiliriz.

 

Haberin Devamı

Biz sizinle çok benziyoruz

 

Türklere vermek istediğimiz mesaj “gelin bizi tanıyın” çünkü biz sizinle aslında çok benziyoruz. Gelin, Selanik’i tanıyın, keşfedin, benzerliklere şaşıracaksınız. Bir Türk buraya geldiğinde, egzotik, yabancı topraklara gitmiyor aslında, kendi geçmişini, kendi tarihi mirasını ziyaret ediyor. Biz Türkleri şehirimizde görmek istiyoruz, burası onların da tarihi.

 

Selanik kozmopolitan ruhunu geri kazansın istiyorum

 

Bir dahaki seçimler 2014’te olacak, yani ben iki buçuk sene daha bu şehrin belediye başkanıyım. En büyük isteğim, Selanik’in “kozmopolitan” ruhunu geri kazanması. İlerleyici, sıcak, arkadaş canlısı, atılgan ve yeni fırsatlara, yeni girişimlere açık bir şehir olması. Selaniklilere, kaybettikleri komşuluk kavramını geri kazandırmak istiyorum, onlara şehirlerini sevdirmek istiyorum. Komşuma “günaydın” diyebilmek istiyorum, tabii Akdeniz’in güzel havası da bunu kolaylaştıracaktır...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!