Kök hücre nakliyle kurtuldular

Güncelleme Tarihi:

Kök hücre nakliyle kurtuldular
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2011 10:35

Özellikle sigara tiryakilerinde görülen damar tıkanıklığı (burger hastalığı) sonrası uzuv kaybı, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde iki hastaya uygulanan kök hücre nakli ile önlendi. İki hastanın tıkalı ayak atardamarları, kök hücre naklinin ardından açıldı ve ayakları kesilmekten kurtuldu.

Haberin Devamı

AÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Türkay ile İç Hastalıkları ve Hematoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Karadoğan, bilim dünyasının genetik ve hücre biyolojisinde önemli ilerlemeler kaydettiğini açıkladı. İnsanlarda her türlü hücreye dönüşebilme yeteneği olan kök hücrelerle uygulanan tedavi yönteminde başarılı sonuçlar alındığını söyleyen Prof. Dr. Türkay, hastaneye başvuran ve burger hastalığı teşhisi konulan iki hastaya kök hücre nakli yaptıklarını ve ayak atardamarlarında açılma yaşandığını söyledi. Özellikle sigara içenlerde gözlenen bir damar tıkanıklığı olan burger hastalarının parmak, ayak ve bacak kesilme riski ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Prof. Dr. Cengiz Türkay, "Burger, hastayı yatağa bağlayan ciddi ağrılara yol açan bir hastalık. Hastaların kök hücre nakli sonrasında hem yaşam kaliteleri artırıldı, hem de uzuvları kesilmekten kurtarıldı" dedi.

Prof. Dr. Karadoğan ise bunun dünyada uygulama örnekleri olduğunu, Türkiye’de ise ilk kez kendilerinin yaşama geçirdiğini kaydetti. Prof. Dr. Karadoğan, "Kişinin kendi kemik iliğinden alınan hücreler laboratuvar ortamında işlemlerden geçiriliyor. Ayrıştırılan kök hücreler, uygun hale getirilmesinin ardından hastaya enjekte ediliyor" diye konuştu.

’BUDAMAYA PARMAKLARIMDAN BAŞLANDI’

Günde 2 paket sigara içen ve yakalandığı burger hastalığı nedeniyle ayakları tarak kemiği hizasından kesilen Çorumlu işçi 32 yaşındaki Hüseyin Özen, kök hücre nakli sayesinde bacağının kesilmekten kurtulduğunu söyledi. Halk arasında ’budama hastalığı’ olarak da bilinen ’burger hastalığı’na her gün içtiği 2 paket sigaranın neden olduğunu söyleyen Hüseyin Özen, şunları anlattı:

"Bundan 5 yıl önce ayak parmaklarımda karıncalanma oldu. Gittiğim hastanede sigaranın neden olduğu burger hastalığı teşhisi konuldu. Kan sıvılaştırıcı ilaçlar içmeye başladım. Bir yıl önce ayak parmaklarımda yeniden uyuşma ve karıncalanmalar oldu. Önce sağ ayak baş parmağımı, iki ay sonra da tarak kemiği hizasından kestiler. Yavaş yavaş buduyorlardı. Antalya’daki akrabalarım sayesinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne getirildim. Kök hücre nakli yapıldı ve bacağım kesilmekten kurtarıldı. Bir yıl önce yatağa bağımlı bir hastaydım. Şimdi yürüyorum. Kendi ihtiyaçlarımı karşılayabiliyorum."

GÜNDE 3 PAKET SİGARA İÇİYORDU

Antalyalı 48 yaşındaki Demir Özağaç ise burger hastalarının kaçınılmaz sonu olan uzuv kaybının kendilerini de vurduğunu, Ancak AÜ Hastanesi’ne gelerek daha fazla budanmadan ayak ve bacaklarını kurtardıklarını söyledi. Günde 3 paket sigara içtiğini söyleyen Demir Özağaç, "Günde 3 paket sigara içen bir tiryakiydim. Sol ayak parmaklarım kesildi. Ayağa kalkamıyordum. Kök hücre naklinden sonra ayak ve bacağımın kesileceği düşüncesinden kurtuldum" dedi.

KÖK HÜCRE NAKLİ NASIL OLUYOR?

Kemik iliğinde kan hücrelerini oluşturan kök hücreler bulunur. Bu kök hücreler aldıkları uyarılara göre değişerek, çoğalarak, olgunlaşarak değişik kan hücrelerini oluştururlar. Kök hücreleri elde etmek için ya doğrudan kemik iliği ya da kan kullanılır. Kemik iliğinden kök hücre 500- 1000 kez kalça kemiklerine iğne ile girerek ve kemikten enjektörlere kemik iliği çekip torbalara nakledilerek toplanır. Toplanan kök hücreler bir torba içerisinde ya hemen toplanır toplanmaz ya da dondurulup gerektiği zaman verilmek üzere laboratuvarda saklanır. Kemik iliğini oluşturacak kök hücreler damar yoluyla kan verir gibi verilir. Hücreler kendi üzerindeki işaretleyiciler aracılığıyla kemik iliğini bulur ve yerleşir, burada üretime başlar.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!