İstanbul’u bölge merkezi seçti, Türkiye ve Çin’in trenle bağlanmasını istedi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’u bölge merkezi seçti, Türkiye ve Çin’in trenle bağlanmasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Li&Fung Yönetim Kurulu Başkanı Victor Fung, “Türkiye ve Çin gelişmekte olan ekonomilerde parlayan birer yıldız. Bir ucunda Türkiye’nin bir ucunda Çin’in olduğu tren yolu ile iki ülke uluslararı ticaret büyük ivme kazanabilir” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN sayılı büyük satın alma gruplarından Hong Konglu Li&Fung’un Yönetim Kurulu Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Victor Fung, “Türkiye ve Çin gelişmekte olan ekonomilerde parlayan birer yıldız. Bir ucunda Türkiye’nin bir ucunda Çin’in olduğu tren yolu ile iki ülke arasındaki ticarette büyük ivme kazandırabilir. İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması projesini iyi biliyorum. Bu projeyi destekliyorum. Çin’de hızlı trenle ilgili çalışmalarda oldukça yol alındı. Gelişen teknolojiyi tren yollarını geliştirmek için kullanabiliriz” dedi.
Türkiye bölgesel merkez
Victor Fung, 2010 yılında Türkiye’den 400 milyon dolarlık satın alma gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları dile getirdi: “Türkiye orta ve uzun vadede büyük bir potansiyel taşıyor. Doğu Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve hatta Rusya için çok önemli bir üretim ve tedarik merkezi. Uzak Asya için hem tedarik hem de satış parazı. Türkiye’de 400 kişinin çalıştığı bir operasyonumuz var. Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmayı planlıyoruz. Li&Fung Grubu olarak İtalya ve Portekiz dahil, Kuzey Afrika, ve Doğu Avrupa ülkelerindeki operasyonlarımızı İstanbul’daki merkezden yönetiyoruz.”
Grubun İstanbul’un faaliyet alanı içindeki tüm ülkelerden yaptığı toplam satın almanın geçen yıl 1 milyar doları aştığını kaydeden Victor Fung, şunları söyledi: “Türkiye’den yaptığmız satın almanın yüzde 95’ini tekstil ürünleri oluşturuyor. Türkiye sadece kaliteli üretim demek değil aynı zamanda iyi tasarım demek. Türkiye’den aldığımız ürünleri büyük oranda Avrupa’ya satıyoruz. Ancak Türk üreticileri ile bunları Uzak Asya’ya da satmayı görüşüyoruz. Çünkü Çin’de, Hong Kong’da Türk ürünleri Avrupalı muamelesi görüyor. Kalite ve iyi tasarım anlamına geliyor. Bu fırsatları da görüşüyoruz.”
Çin’e geçişte Hong Kong
Türkiye ile Hong Kong arasında karşılıklı ticaret ve yatırımın artırılması konusunda çaba göstermeye hazır olduğunu belirten Fung, iki ülke arasındaki işbirliğini artırma potansiyelinin büyük şirketler kadar KOBİ’ler arasında da olabiceğini kaydetti. Victor Fung, Türkiye’nin neredeyse ikinci evi olduğunu belirterek, “Hong Konglu şirketler de Türkiye’nin değerinin farkında. Çok tanınan bir otel zinciri İstanbul’daki ilk otelini önümüzdeki yıl açacak. Hong Kong dünyadaki en büyük 10’uncu ticaret kenti ve Çin’e geçiş için bir platform olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEİK’le işbirliği anlaşması imzaladı

Haberin Devamı

MİLLETLERARASI Ticaret Odası Başkanı Victor Fung, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi arasındaki işbirliğinin artırılması için iyi niyet anlaşması imzaladı. İmza törenine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı katıldı. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’la bir araya geldiğini belirten Victor Fung, “Rahmi Koç ile başkanı olduğu Glabal İlişkiler Forumu’nun çalışmalarını görüştük” dedi.

Çin bir fırsat okyanusu iyi değerlendirmeliyiz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Hep ucuz bir pazar olduğu düşüncesiyle Çin ve Hindistan, özellikle Asya Pasifik ülkelerini ihmal ettik. Türk iş dünyası  olarak Çin’i bir fırsat okyanusu olarak görüyoruz. Çin’de iç tüketim artıyor. Tüketimdeki kalite yükseliyor. Çin’in bu dönüşüm Türk şirketleri için bir çok fırsatı beraberinde getiriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!