Terim'den Koç yönetimine ‘takım oyunu’ dersi

Güncelleme Tarihi:

Terimden Koç yönetimine ‘takım oyunu’ dersi
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Koç Allianz Hayat'ın düzenlediği ‘‘Liderlik ve Takım Çalışması’’ konferansında konuşan Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, ‘‘İşlerinizle ilgili karar verirken rötar yapmayın’’ dedi.

Koç Holding'in yaklaşık 350 yöneticisi, Koç Allianz Hayat'ta düzenlenen ‘‘Liderlik ve Takım Çalışması’’ konferansında aralarında Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in de yer aldığı ilginç bir ekipten ders aldı. Konferansta, dünyanın en iyi 10 konuşmacısından biri olan Prof. Robert Swan, orkestra şefi Rengin Gökmen ve Deniz Kurmay Albay Atilla Özdöl de konuştu. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Koç Holding yöneticilerine, ‘‘Karar verirken rötar yapmayın. En kötü karar, kararsızlıktır’’ dedi.

Terim, Türkiye'de teknik direktörlerin üç dakikada görevden alındığını hatırlatarak, böyle bir ülkede takım liderliği yapmanın zor olduğunu söyledi. Kendisine devlet kademesindeki en üst makamlardan bile özel kurye ile gönderilen mektuplarla takımını nasıl yönetmesi gerektiği konusunda akıl verildiğini söyleyen Terim, ‘‘Öyle bir iş yapıyorsunuz ki 7 yaşından 70 yaşına kadar milyonlarca insan futboldan anlıyor. Ve size nasıl davranmanız gerektiğini öğretmeye çalışıyor. Oysa Türkiye'de bir dakika sonra ne olacağını kestirmek bile mümkün değil. Fakat ben takımımın 1-1.5 yıl sonrasını planlıyorum’’ diye konuştu.

FATURA ÖDEMEK

Göreve geldiği ilk yıllarda ileri sürdüğü şartların kamuoyunda yadırgandığını hatırlatan Terim, takım çalışmasının esaslarını şöyle özetledi:

‘‘Göreve geldiğimde dört yıllık sözleşme imzaladım. Oysa Türkiye'de 4 dakika sonra ne olacağı belli değil. Fakat ben istikrara önem verdiğim için böyle yaptım. İdari, ekonomik kararlarda teknik adamın söz sahibi olmasını istedim. Onun için benim mukavelemde teknik direktör yazmaz. Her alandan sorumlu adam diye yazar. Çünkü Türkiye'de fertler sorumluluk almıyorlar. Kimin hatalı olduğu değil, faturayı kimin ödeyeceği önemli. Sporcularımın sorumluluk sahibi olmasını isterim. Ancak bağımsız davranmalarını da isterim. Bir karar alırken takımdaki bütün arkadaşlarıma tek tek danışır, fakat nihai kararı ben veririm. Onlar düşünmeden bir dakika önce ben onların düşündüğünü düşünmek zorundayım. Sizlere de tavsiyem karar verirken rötar yapmayın. En kötü karar, kararsızlıktan iyidir.’’

850 milyon dolarlık gemiden sorumluyuz

Deniz Kurmay Albay Atilla Özdöl, Koç Allianz'daki konuşmasında, Deniz Kuvvetleri'nde bir gemi komutanının 450 kişiden ve 850 milyon dolarlık bir gemiden sorumlu olduğunu söyledi. Bu nedenle Deniz Kuvvetleri'nde subaylara sadece bir kez gemi komutanı olma şansı verildiğini söyleyen Özdöl, yönetim anlayışlarının takım çalışmasına dayandığını belirtti. Özdöl,‘‘Deniz Kuvvetleri'nde takım çalışması önemli değil, hayatidir. Biz takımlarımızı oluştururken her takımın misyonunu açık şekilde tanımlarız. Kişilere uygun rolü veririz. Takım ve insan arasında net bir iletişim sağlarız. Rol, en uygun personele verilir’’ dedi.

Çok sesli orkestrada saniyeler planlanır

Koç Allianz Hayat'ın konferansında konuşan orkestra şefi Rengim Gökmen, 6 milyon yıllık insanlık tarihinde çok sesli müziğin ancak 12'nci yüzyılda ortaya çıktığını ve Rönesans'la geliştiğini söyledi. Çok sesli müzik icra eden 120 kişilik bir orkestrada disiplin, planlama ve hoşgörünün şart olduğunu belirten Gökmen, çok seslilik ile demokrasi arasında kurulan bağlantıyı da eleştirdi. Demokrasinin genellikle isteyen herkesin her şeyi söylemesi olarak yanlış şekilde tanımlandığını vurgulayan Gökmen, ‘‘Halbuki müzikte çok seslilik saniyeleri planlamaya, disipline, saygıya ve hoşgörüye dayanıyor. Büyük bir orkestrada çok sesli müzik icra edilirken her eleman bütünün bir parçasıdır’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!