En yüksek anıt Beşiktaş’a

Güncelleme Tarihi:

En yüksek anıt Beşiktaş’a
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en yüksek Atatürk anıtı olacak ‘Atatürk-Cumhuriyet-Demokrasi Anıtı’ Beşiktaş'ta inşa ediliyor. Beşiktaş Belediyesi tarafından, Barbaros Bulvarı girişindeki yeşil alan üzerinde inşa edilen anıt, 3 metre çapında, 35 metre yüksekliğindeki sütun ile üç taşıyıcı kolon arasında yer alacak. Anıt, Atatürk Heykeli, Cumhuriyet'i simgeleyen genç kız, demokrasiyi simgeleyen genç erkek figürlerinden oluşacak. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı öncesinde tamamlanmasına çalışılan anıt, 170 milyar liraya malolacak.

Cumhuriyet ve demokrasinin yükselmesinin, yücelmesinin pırıltısını simgeleyen anıtın 35 metre yüksekliğindeki dev silindirik formunun üstü gündüz güneş, gece lazerle parıldayacak özel ayna cam (temperli sekurit cam) ile kaplanacak. Anıtın İstanbul Limanı'na bakan yüzünde, rüzg*arda dalgalanarak Türkiye haritasını oluşturan pelerini ile Atatürk heykeli yer alacak. Gece özel bir ışıklandırma sistemiyle aydınlatılacak olan anıt, İstanbul Boğazı'na giriş yapan gemilerden ve Sarayburnu, Sirkeci, Üsküdar, Salacak, Beylerbeyi gibi uzak semtlerden görülebilecek.

Beşiktaş'ta yıllardır, görkemli bir Atatürk anıtının özleminin çekildiğini belirten Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, şu bilgileri verdi: ‘‘Çağdaş biçim, çağdaş konsept, çağdaş malzeme ile çağdaş bir anıt yapılması konusunda Belediye Meclisi'nde alınan karar, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandıktan sonra çalışmalar başlatıldı. Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Tamer Başoğlu'ndan ilelebet yaşayacak, görsel ve artistik ögeler taşıyan kalıcı bir anıt için yardımcı olmasını rica ettik. Prof. Başoğlu tarafından hazırlanan projeye göre Atatürk-Cumhuriyet-Demokrasi Anıtı, 35 metre yüksekliğinde silindirik bir kule ile taşıyıcı üç kolondan oluşuyor. Kule ayna cam, kolonlar granit kaplanacak. Anıtın limana bakan ön yüzünde Atatürk Heykeli yer alacak, Atatürk Heykeli’nin solunda Cumhuriyet’i simgeleyen genç kız, sağında demokrasiyi simgeleyen genç erkek figürleri yer alacak. Cumhuriyetimiz ve demokrasimizin yükselişini ve pırıltısını simgeleyen Anıt, özel bir aydınlatma sistemiyle ışıklandırılacağından geceleri, denizden ve çok uzaklardan görülebilecek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!