Kenan Aydın, Almanya'da ‘örnek girişimci’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Kenan Aydın, Almanyada ‘örnek girişimci’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en etkin ekonomi dergilerinden BusinessWeek, Almanya'da yaşayan ve 30 kişinin çalıştığı bir inşaat firması kuran Kenan Aydın adlı bir Türk'ü, ‘‘örnek girişimci’’ olarak gösterdi. Dergi, Batı Almanya'nın 1982-92 yılları arasında gösterdiği gelişmede Kenan Aydın gibi girişimcilerin büyük rolü olduğunu belirtti.

Dünyaca ünlü ekonomi yayın organı BusinessWeek, son sayısında 18 yıldan beri Almanya'da yaşayan Kenan Aydın adlı bir Türk'ü, ‘‘örnek girişimci’’ olarak gösterdi. Kenan Aydın'a bir sayfa ayıran dergi, kurduğu inşaat şirketinde 30 kişiyi çalıştıran Aydın için, ‘‘Kenan Aydın gibi girişimciler, 1988-92 yılları arasında Batı Almanya'nın yüzde 1.5 gelişmesine yardım ettiler’’ değerlendirmesini yaptı.

İşsizliğin yüzde 11.5'a çıktığı Almanya'nın ancak Kenan Aydın gibi yabancı girişimciler sayesinde yeni iş alanları yaratabileceği kaydedilen makalede, Alman ekonomisinde Türkler'in önemi konusunda şu görüşlere yer verildi:

İŞ GÜCÜNÜN YÜZDE 10’U

‘‘Almanya'da yaşayan Türkler büyük bir girişimcilik örneği sergiliyor. Almanya'ya 1960 yılından sonra gelmiş 42 bin Türk bugün işletme sahibi olarak çalışıyor. 2001 yılında 106 bin'e çıkacak Türk girişimci sayısı bu ülke için Türklerin önemini gösteriyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası tam bir yıkım içerisinde bulunan ülkeyi büyük bir sanayi gücü haline getiren Tükler bu gün kendi işlerini yaratarak Alman iş gücünün yüzde 10'nunu oluşturuyorlar. Almanya'da Türk yatırımcılar girişimcilikleriyle şu anda yüzde 11.5 olan işsizlik oranının yüzde 20'ye çıkmasını önlüyorlar. Türkler ayrıca çalışkanlıkları ve girişimcilikleri ile aldıkları sosyal yardımlardan daha fazlasını vergi olarak devlete ödüyorlar.’’

Hizmet sektöründe Almanlar'ın çalışmak istememesinin bu alanı tamamen yabancılara, özellikle Türklere bıraktığına dikkat çekilen yazıda, uzun saatler yüksek tempoda çalışmayı gerektiren bu işlerde başarılı olan Türkler'in, özellikle yiyecek sektöründe egemenlik kurduklarına dikkat çekilerek şöyle devam edildi:

‘‘Almanya'da yaşayan Türk yatırımıcılar sadece yiyecek ve inşaat sektöründe faaliyet göstermiyor. Geçen yıl 110 milyon dolar ciro yapan Qiaen Bio Teknoloji şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çolpan gibi Türk girişimciler emek yoğun alandan teknoloji yoğun alana geçiş yapıyorlar. Çolpan yönetimindeki şirket hisselerinin ABD Nasdaq borsasında 2 yıl içerisinde 5 kat değer kazanması da Almanya'nın ihtiyacı olan girişimci ruhun adresini gösteriyor.’’

ÇİFTE VATANDAŞLIK

‘‘Girişimcilikleri ve çalışkanlıkları ile örnek vatandaş olan Türkler'e çifte vatandaşlık hakkı verilmiyor’’ denilen yazıda, ‘‘20. yüzyılın sonunda hala kan esasına dayalı vatandaşlık yasasına sahip olan Almanya bu yasayı değiştirmek istemiyor. Alman nufusun yabancılara göre yavaş artması ve yasanın çıkışından sonra büyük bir göç dalgası ile karşılışma olasılıkları Almanlar'ı korkutuyor. Ancak bu yasa Almanya'nın çok ihtiyaç duyuduğu Türk girişimicilerin bu ülkede daha büyük yatırımlar yapmalarını engelliyor’’ değerlendirmesi yapıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!