İslami holdinglerde banker faciası olacak

Güncelleme Tarihi:

İslami holdinglerde banker faciası olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘İslami banka’ olarak bilinen ve faiz yerine ‘kár ortaklığı’yla çalışan Albaraka Türk'ün Genel Müdürü Osman Akyüz, ‘‘islami banker faciası’’ uyarısı yaptı. Akyüz, ‘‘İki kişi bir araya gelip holding kuruyor. Çantasını alıp Almanya'da para topluyor. Bu iş banker faciasına dönecek’’ dedi.

Türkiye'nin ilk özel finans kurumu olan Albaraka Türk'ün Genel Müdürü Osman Akyüz, İslami holdinglerde banker faciasının yaşanacağını söyledi. Haftalık Ekonomist Dergisi'ne ilginç açıklamalarda bulunan Osman Akyüz, ‘‘İki adam bir araya geliyor holding kuruyor, çantayı alıp Almanya'ya gidiyor ve para topluyor. Mark bazında yüzde 25-30 kár payı veriyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle yüksek bir kár payı yok. Benim verebildiğim en fazla yüzde 7. Bu olay, 1980'deki gibi bir banker faciasına dönüşürse kimse şaşırmasın’’ diye konuştu.

Bir zamanlar Maliye Bakanlığı hesap uzmanlığı görevinde de bulunan, Türkiye'nin ilk Özel Finans Kurumu Albaraka Türk'ün Genel Müdürü Osman Akyüz şöyle konuştu:

TEHLİKELİ GÖRÜYORUM

Son yıllarda İslami veya yeşil sermaye olarak adlandıran holdinglerin sayısında artış var. Ben bu işi tehlikeli görüyorum. Bunların altyapılarının devlet tarafından denetlenmesi lazım. Bu işi yapanlar, bu işin ehli mi, değil mi bilinmiyor. İki adam biraraya geliyor, holding kuruyor, çantayı alıp Almanya'da para topluyor. Yıllar önce Almanya'da Türkler'in kurduğu işçi şirketleri vardı. O zamanlar 100'ün üzerinde işçi kooperatifi şirketi kurulmuştu. Fabrika kuruyoruz diye işçilerin kiminden 5 bin, kiminden 100 bin mark topladılar. Sonra bu paralar battı, gitti. Ben şu anki ortamı da o günlere benzetiyorum. Öyle şeyler duyuyoruz ki, mark bazında yüzde 25-30 kár payı veriliyor. Olur mu böyle birşey? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kár payı yok. Benim verebildiğim kár payı yüzde 5, en fazla yüzde 7 olur. 1980'li yıllarda banker furyası çıkmıştı. Bankalar yüzde 20 faiz verirken, bankerler yüzde 50-70 faiz veriyorlardı. Bu holdingler de tıpkı bu gelişmenin içinde. Bu olay yakında bir banker faciasına dönüşürse kimse şaşırmasın.

Bunların içinde Kombassan, devletin yapamadığını yaptı. Bunu da samimiyetle söylüyorum. 2 milyar mark civarında parayı Türkiye'ye getirdi. Bu Türkiye ekonomisi için büyük bir imkandı. Devletin yıllarca uğraşıp da çekemediği parayı Kombassan çekmişti. ‘Fabrika kuruyorum, üretim yapıyorum’ dedi ve o paraları yastık altından çıkardı. İşte devlet bir süre sonra devreye girmeli ve Kombassan'ı resmi bir zemine çekmeliydi.

SOLCU MÜŞTERİMİZ DE VAR

Geçtiğimiz iki yıl içinde bir karalama döneminden geçtik. Hálá da devam ediyor. Kimliğimiz gizli değil. Patronlarımızın kim olduğu da açık. Muhafazakár olmak, dine biraz bağlı olmak 'irtica' ise buna diyecek birşeyimiz yok. Bizim şansızlığımız şu oldu. Politize edildik, kullanıldık. Ben finans işi yapıyorum, apaçık bir şirketim. Ama Türkiye şartları bizi politize etti. Biz irticayı finanse ediyormuşuz. Ben nasıl finanse ediyorum irticayı, tanımı nedir bu irticanın. ASKON, MÜSİAD gibi dernekler siyasi eğilimi olan dernekler. Ama biz finans kurumuyuz. Benim mahafazakár, solcu gayrimüslim, yani her kesimden müşterim var. Beni onların dünya görüşleri ilgilendirmez. Beni verdiğim parayı geri verip vermediği ilgilendirir. Bende nasıl marjnal müşteriler varsa, bunlar devletin elinde de var.

Albaraka’nın arkasında Dallah Grubu var

Albaraka Türk Genel Müdürü Osman Akyüz, Ekonomist'in Dallah Grubu ile Ülker'in bağlantısına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı: ‘‘Dallah Grubu'nun Türkiye'de Ülker'de yüzde 33'lük payı var. Ülker'in yönetim kurulunda Dallah Grubu'nu temsil eden bir üye var. Dallah Ülker'den sadece kár payı alıyor.’’

Türkiye'nin ilk Özel Finans Kurumu olan Albaraka Türk, şube sayısı 22'ye ulaştı, şu anda 3.8 trilyon lira olan sermaye de 10 trilyon liraya çıkarılacak. 1985 yılında faaliyete geçen Albaraka Türk'ün yüzde 50'den fazlası Suudi Arabistan kökenli Dallah Grubu'na, yüzde 13'ü İslam Kalkınma Bankası'ına ait. Albaraka'da en büyük yerli yatırımcı ise yüzde 20'lik payla Topbaş Ailesi. 1998 yılında 600 milyon dolarlık fon toplayan ve Özel Finans Kurumları içinde pazar payı yüzde 30 olan Albaraka Türk, bu rakamı 700 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!