Ayıba eğitimde son

Güncelleme Tarihi:

Ayıba eğitimde son
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Okul müdürlerinin, kuşkulandığı kız öğrenciyi bekâret kontrolüne sevk etme yetkisi kaldırılıyor. Yönetmelikteki ‘‘iffetsizliği tespit edilmiş olmak’’ ibaresi siliniyor. Bu düzenlemeyle bir ayıba son verilirken, iffet nedeniyle okuldan atılma da sona eriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Bekaret kontrolü ayıbı’na son veriyor. İşgüzar bir okul müdürü tarafından zorla bekaret kontrolüne gönderilmek ve iffetsizlikle suçlanarak aşağılanmak, YURT-KUR yurtlarında barınan kız öğrencilerin ardından liseli kızlar için de sorun olmaktan çıkacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda, lise müdürlerine, kuşkulandığı kız öğrenciyi bekaret kontrolü için zorla doktora sevk etme yetkisi veren yönetmelik hükmü değiştiliyor. 31 Ocak 1995 tarihinde yönetmeliğe eklenen 17'nci maddenin Ç bendi ile soyut bir kavram olan ‘iffetsizlik’ iddiasıyla kız öğrencilerin okuldan atılmasına olanak tanınmış, bunun belirlenmesi için de okul müdürlerine kız öğrencileri bekaret kontrolüne yollama yetkisi verilmişti. Birkaç işgüzar eğitimcinin hatalı uygulamaları üzerine, ‘İran özentisi’ olarak nitelenen yönetmelik maddesi yoğun eleştiri almıştı.

Yapılacak değişiklikle, bu madde yönetmelikten silinecek. Bayramdan sonra Talim ve Terbiye Kurulu'nun gündemine alınması beklenen ve Bakan Metin Bostancıoğlu'nun onayıyla kesinleşek değişikliğe göre, artık lise ve dengi okul müdürleri hiçbir kız öğrenciyi, ‘iffetinden şüphelenip’ zorla bekaret kontrolüne gönderemeyecek. Kız öğrencilere, ‘iffetsizlik’ gerekçesiyle okuldan atılma cezası verilemeyecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!