Türkiye'nin tek kaktüs çiftliği Antalya'da

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin tek kaktüs çiftliği Antalyada
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2001 00:00


Türkiye'nin tek kaktüs çiftliğinde, dünyadaki 9 bin çeşit kaktüsün 3 bin 500'ü yetiştiriliyor. Çiftliğin sahibi Antalyalı Taner Angay, kaktüs ithalatına 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal zamanında izin verildiğini bildirdi. Taner Angay, "Kaktüsün Türkiye'deki geçmişi 15 yıl gibi kısa bir zamandır. Avrupa'da kaktüs 500 yıldır yetiştirilmektedir" dedi. Dünyada 9 bin çeşit kaktüs bulunduğunu anlatan Angay, bu kaktüs çeşitlerinin 3 bin 500'ünü üretmeyi başardığını, hedefinin ise 9 bin çeşidi üretmek olduğunu belirtti.

Yılda 50 bin adet kaktüs yetiştirip başta İstanbul olmak üzere çeşitli illere gönderdiğini bildiren Angay, yeni seralar yaptığını ve bu geniş alanda çok daha fazla çeşit kaktüs üreteceğini kaydetti. Angay, şunları söyledi:

"Şu anda yerim dar. Seralar yetmiyor. Yeni seralar yapıyorum. O zaman dev kaktüsler de yetiştireceğim. Amerikan filmlerinde gördüğümüz dev kaktüsleri Antalya'da da göreceğiz. Şu anda ürettiğim kaktüsler 750 bin lira ile 100 milyon lira arasında alıcı buluyor. Ancak yeni üreteceğim çeşitlerin fiyatı çok yüksek olacak."

Taner Angay, Türkiye'de hala bir kaktüs derneğinin kurulmadığından yakınarak, şöyle konuştu: "Avrupa, 500 yıldır kaktüsü tanıyor. Sadece Almanya'da 40 bin kaktüs derneği üyesi var. Almanya'da kaktüs koleksiyonculuğu yapanların sayısı ise 300 bindir. Türkiye'de ise daha yeni kaktüs koleksiyonculuğu yapanlar var. Zaten ürettiğim 3 bin 500 çeşidin büyük bölümünü kaktüs koleksiyoncuları alıyor. Piyasada satılanlar ise bakımı zor olmayan kaktüs çeşitleri."

Kaktüsün bilgisayar ve televizyonun yaydığı radyasyonu aldığı yönünde iddialar olduğunu bildiren Angay, "Bu konuda araştırma yok, ama yaygın bir kanı var. Bilim adamlarının bunu araştırması gerekli. Kaktüs ayrıca sanayide de kullanılmaya başlandı. Kaktüsün liflerinden çok sağlam ipler yapılmaktadır. Kökleri ve meyveleri yenilebilen kaktüs çeşitleri var. Bazı kaktüs çeşitlerinden de içki yapılabilmektedir. Buna en güzel örnek tekiladır" dedi. (a.a)
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!