Sabiha Gökçen Havaalanı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Sabiha Gökçen Havaalanı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2001 00:00

Haberin Devamı

Yapımı tamamlanan İstanbul'un ikinci havaalanı, trafiğe açıldı. Pendik Kurtköy'deki Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'na biri askeri, diğeri de Türk Hava Yolları'na (THY) ait olmak üzere 2 uçak iniş yaptı.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na ilk olarak, Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan havalanan ''Casa-CN235'' tipi uçak indi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Dursun Ali Ercan, Dış Hatlar Terminali'nde davetlilere yaptığı konuşmada, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı Projesi'nin, büyük bir projenin küçük bir parçası olduğunu belirtti.

Ercan, ''Havaalanı Projesi, İleri Teknoloji Endüstri Parkı Projesi'nin (İTEP) başarıyla tamamlanan ilk kısmıdır. Buranın getirisi Silahlı Kuvvetler'in projelerine yansıyacaktır. Havaalanının konfor düzeyi yükseldikçe, daha iyiye gittikçe, Avrupa'nın gerisinde kalmak istemiyoruz, o zaman resmi bir devlet töreniyle de açılışımızı duyuracağız'' dedi.

Daha sonra, Atatürk Havalimanı'ndan havalanan Kaptan Pilot İskender Çarkçı ve İkinci Kaptan Ziya Yılmaz idaresindeki Türk Hava Yolları'na ait 100 kişilik RJ Tipi ''Kütahya'' adlı yolcu uçağı, alana iniş yaptı.

Aralarında THY Genel Müdür Yardımcıları Birol Yüksel, Oktay Öztekin'in de bulunduğu THY yöneticilerinden 10 kişilik bir ekibi getiren uçak, ilk olarak pistten pas geçtikten sonra ikinci seferde inişini gerçekleştirdi.

45 uçak park yapabilecek

Toplam 655 hektar alan üzerine kurulu havaalanında, 45 uçağın park yapabileceği şekilde 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde biri iniş-kalkış, diğeri uçağın park yerine geldiği iki pist yer alıyor.

22 bin metrekare kullanım alanı bulunan dış hatlar terminali, yılda 3 milyon yolcunun rahatlıkla geçiş yapabileceği şekilde inşa edildi. İç hatlar terminali ise yıllık 500 bin yolcu kapasiteli. Havaalanının gidiş terminalinde 16, geliş terminalinde 12 olmak üzere toplam 28 adet pasaport bankosu bulunuyor.

7 bin 500 araçlık otopark

Havaalanı, yılda 90 bin ton yük işleyebilecek kargo binası 7 bin metrekarelik kapalı depolama alanına, uçak büyüklüğüne göre değişen park pozisyonlu 63 bin 200 metrekarelik özel kargo apronuna, her biri 20'şer metrekare büyüklüğünde 18 soğuk hava deposuna, hidrolik yükleme rampalarına, 7 bin 500 metrekarelik büyük araç otopark alanına sahip.

Gelişmiş teknolojilerle donatılmış güvenlik sistemi ve atıksu için biyolojik arıtma bulunan havaalanında, 3 adet 5 bin metreküplük akaryakıt deposundan park yerindeki 22 uçağa aynı anda hidrantlarla yakıt doldurulabilecek.

400 polis görev yapacak

İstanbul'un 2'nci, Türkiye'nin uluslararası trafiğe açık 19'uncu havaalanı olacak Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, Kozyatağı'na 24, TEM Otoyolu'na ise 1.5 kilometre uzaklıkta. 600 personelin hizmet vereceği havaalanına İstanbul Vali Yardımcısı Şener Can mülki amir olarak, koruma şube müdürlüğüne Ergin Katan, gümrük muhafaza teşkilatına da Selahattin Mutlu atandı. 42 jandarma kulesi bulunan havaalanında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün her biriminden 400 polis görev yapacak. Savunma Bakanlığı'nın 6 büyük çalışmasını kapsayan İleri Teknoloji Endüstrisi Projesi'nin (İTEP) bir parçası olan havaalanından elde edilecek gelir, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın alımlarına ek kaynak oluşturacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!