Şehit Kubilay’ı andık

Güncelleme Tarihi:

Şehit Kubilay’ı andık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

CUMHURİYET ve laiklik düşmanı yobazlar tarafından Menemen'de şehit edilen Yedeksubay Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay, ölümünün 70. yıldönümünde anıldı. Menemen Yıldıztepe'deki Kubilay Anıtı'nda düzenlenen törene, İzmir Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, DSP İzmir Milletvekilleri Güler Aslan, Suat Çağlayan, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Baratalı, metropol ilçe belediye başkanları, Kubilay'ın oğlu Vedat Kubilay ile torunu Kemal Kubilay, siyasi parti temsilcileri katıldı.

KUBİLAY Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma töreninde, çeşitli mesajlar okundu. Devrim Şehidi Kubilay'ın Cumhuriyet'in yılmaz bekçisi olduğunu belirten İzmir Valisi Alaaddin Yüksel, ‘‘Cumhuriyet tarihinde rejimi yıkmak için kanlı olaylar olmuştur. Eğer tarihin tekerrür etmesini istemiyorsanız, mutlaka tarihten ders almanız gerekir’’ dedi. Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmak isteyenlerin Sevr Antlaşması'nda karşı tarafta yer alanlar olduğunu belirten Vali Yüksel, ‘‘Başka rejimlere özenti duyan ümmetçi bozuntularını bu millet biliyor. Bu hainlerin dış destekçileri de gereken dersi mutlaka alacaktır’’ diye konuştu.

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu da, Şehit Asteğmen Kubilay için gönderdiği anma mesajında, laiklik karşıtı faaliyetlerin Türk Milleti ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin azim ve kararlılığı sayesinde hüsrana uğradığını belirterek, ‘‘Kubilay'ın yaktığı meşale, ülkesi ve milleti için bölünmez bir bütün olan Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal egemenliğini, Atatürk ilke ve inkılaplarını, cumhuriyeti korumayı ve kollamayı Türk Milleti için bir görev haline getirmiştir’’ dedi.

TÖRENİN ardından yapılan saygı yürüyüşünden sonra, Belediye önündeki Kubilay Büstü'ne karanfil bırakıldı, Prof. Dr. Necmi Ülker, ADD Genel Başkanı Avukat Halil İbrahim Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı ‘‘İrticaya Karşı Atatürkçü Tavır’’ konulu panel düzenlendi. Uğur KAYAN - Ersay ÖZALP

KUBİLAY OLAYI

MENEMEN, Erbilli Şeyh Esat'ın görevlendirdiği altı yobaz tarafından, 23 Aralık 1930'da şeriat bayrağıyla kana bulandı. Manisa’ya dışardan gelip kamp kuran, Derviş Mehmet'in önderliğindeki yobazlar, esrarlı sigara içip, silahlarla Menemen'e gelip Müftü Camii'ne gitti. Mihraptaki yeşil bayrağı alıp belediye meydanına dikti. Kendisini ‘‘mehdi’’ ilan eden Derviş Mehmet, ‘‘70 bin kişilik hilafet ordusu geliyor. Bize katılmayanlar kılıçtan geçirilecek’’ dedi. Mürteciler, tekbirlerle sancağın etrafında dönerken, yedeksubay Kubilay bir manga askerle müdahale etti. Kubilay gericilerin arasına girdi, tek kurşunla yere yığıldı. Askerler de karşılık verdi, ancak öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleri kullandıkları için irticacılara tesir etmedi. Derviş Mehmet ‘‘Bize kurşun işlemez’’ diye bağırırken, yaralı Kubilay'ın başını bağ bıçağıyla kesti, yeşil bayrağın tepesine bağladı. Bu sırada mahalle bekçileri Şevki ve Hasan silah seslerini duyup gelince, yobazların açtığı ateş sonucu şehit düştü. Jandarma Alayı'nın takviye birliği ulaşınca, ele başılar öldürüldü. Kaçanlar ve suç ortakları yakalanıp yargılandı. 28 kişi idam edildi. Kubilay olayı, tarihe kara sayfa olarak geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!