OÖBP’nin cilvesi

Güncelleme Tarihi:

OÖBP’nin cilvesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ortaöğretim Başarı Puanları (OÖBP), dün açıklanan ÖSS sonuçlarını altüst etti. Yerleştirme puanları sonrasında ÖSS sözel, sayısal ve dil puanı birincileri, ikincilerin gerisinde kaldı. Puanı düşük okul, birinciyi ikinciliğe taşıdı.

ÖĞRENCİ Seçme Sınavı'nda (ÖSS) elde ettikleri başarıyla sözel, sayısal, yabancı dil ve eşit ağırlıklı puan türlerinde birinci olan adaylar, ağırlıklı orta öğretim başarı puanının eklenmesiyle hesaplanan ve yerleştirmede asıl gözönüne alınacak olan Y-ÖSS puanlarına bakıldığında, sınavda ikinci olan adayların gerisinde kaldı.

Sözelde 173.121 puanla birinci olan Oruç Baba İnan, 172.815 puanla ikinciliği paylaşan Yusuf Bahadır Turhan ve Buket Avcı'dan daha az Y-ÖSS puanı alabildi. Sözel puan türünün birincisi Oruç Baba İnan 213.632 Y-ÖSS puanı alırken, ikinciler Yusuf Bahadır Turhan ile Buket Avcı, 212.815 Y-ÖSS puanı ile İnan'ın önüne geçti.

BİRİNCİLER GERİDE KALDI

Sayısal puan türünde ise birinciliği paylaşan 2 adaydan Cengiz Pehlevan, Y-ÖSS puanında Erdinç Çiftçi'yi geride bıraktı. İkinci olan Caner Önal ve Ramazan Bitirgen ile üçüncüler Tevfik Bahadır Sarıkaya, Mehmet Köseoğlu, Halil Ozan Gözbaşı, Baran Kanmaz, İsmail Çırak da, birinci Erdinç Çiftçi'den daha fazla Y-ÖSS puanı aldılar.

Sınavda sayısal puan türünün yanı sıra eşit ağırlıklı puan türünde de birinci olan Erdinç Çiftçi, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı eklendiğinde, eşit ağırlıklı puan türünde de ikincilerin gerisinde kaldı.

İKİNCİBİRİNCİYİGEÇTİ

Eşit ağırlıklı puan türünde 173.402 puanla birinci olan Erdinç Çiftçi, 211.425 Y-ÖSS puanı elde etti. Bu puan türünde 173.250 ÖSS puanı ile ikinciliği paylaşan Buket Avcı aldığı 213.250 Y-ÖSS puanı, Özgür Ferhat ise 213.094 Y-ÖSS puanı ile Çiftçi'nin önüne geçti.

Yabancı dil puan türünde de sınavın ikincisi olan Fatma Kırelli, birinci olan Selin Elver'den daha fazla Y-ÖSS puanı aldı.

ANKARA / a.a.

Ham puanda en iyiler

2000-ÖSS'de ham puanlarına göre birinciler şöyle:

SAYISAL BİRİNCİLERİ: Tuzla Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi'nden Cengiz Pehlevan ve Adana Fen Lisesi'nden Erdinç Çiftçi.

Sayısal ikincileri: Ramazan Bitirgen (Meram Anadolu Lisesi), Caner Önal (Özel İzmir Fen Lisesi), Seçkin Özsaraç (Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi), Osman Pamuk (İzmir Fen Lisesi).

Sayısal üçüncüleri: Zikri Bayraktar (Cağaloğlu Anadolu Lisesi), İsmail Çırak (Adana Fen Lisesi), Halil Ozan Gözbaşı (İzmir Fen Lisesi), Baran Kanmaz (K.Maraş Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi), Mehmet Köseoğlu (Denizli Erbakır Fen Lisesi), Tevfik Bahadır Sarıkaya (Antalya Anadolu Lisesi).

EŞİT AĞIRLIKLI BİRİNCİSİ: Erdinç Çiftçi (Adana Fen Lisesi- aynı zamanda sayısal birincisi).

Eşit ağırlıklı ikincileri: Buket Avcı (Beşiktaş Sabancı Lisesi- Yabancı Dil Ağırlıklı), Özgür Ferhat (Bursa Yıldırım Nuri Erbak Lisesi), Ramazan Bitirgen (Meram Anadolu Lisesi- aynı zamanda sayısal ikincisi)

SÖZEL BİRİNCİSİ: Oruç Baba İnan (Akşehir Selçuklu Lisesi)

Sözel ikincileri: Buket Avcı (Beşiktaş Sakıp Sabancı Lisesi- aynı zamanda eşit ağırlıklı ikincisi), Örgür Ferhat (Bursa Yıldırım Nuri Erbak Lisesi- aynı zamanda eşit ağırlıklı ikincisi), Yusuf Bahadır Turan (Ankara Atatürk Anadolu Lisesi).

Sözel üçüncüleri: Ali Canlıer (Ankara, Özel Yamanlar Fen Lisesi), İsmail Dönmez (Fatih Şehremeni isesi), Fevzi Savrun (Adana Fen Lisesi).

YABANCI DİL BİRİNCİSİ: Selin Ever (İçel, Özel Türkmen Lisesi)

Yabancı dil ikincisi: Fatma Kırelli (İzmir Gaziemir Lisesi).

Yabancı dil üçüncüleri: Ayşe Demir (Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi), Funda Özokçu (Eskişehir Anadolu Lisesi), Burcu Öztürk (Balıkesir Lisesi).

Yerleştirmede en iyiler

2000-ÖSS'de okul başarı puanları eklenerek hesaplanan Y-ÖSS puanlarına göre birinciler şöyle:

Sayısal birincisi: Tuzla Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi'nden Cengiz Pehlevan

Sözel ve eşit ağırlıklı birincisi: Beşiktaş Sakıp Sabancı Lisesi'nden Buket Avcı

Yabancı dil birincisi: Gaziemir Lisesi'nden Fatma Kırelli

Okul başarı puanları hesaplandıktan sonra dereceleri paylaşmaları beklenen öğrenciler de şöyle:

Sayısal: Adana Fen Lisesi'nden Erdinç Çiftçi, Meram Anadolu Lisesi'nden Ramazan Bitirgen, Özel İzmir Fen Lisesi'nden Cafer Önal, Gazintep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi'nden Seçkin Özsaraç, İzmir Fen Lisesi'nden Osman Pamuk, Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nden Zikri Bayraktar, Adana Fen Lisesi'nden İsmail Çırak, İzmir Fen Lisesi'nden Halil Ozan Gözbaşı, K.Maraş Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi'nden Baran Kanmaz, Denizli Erbakır Fen Lisesi'nden Mehmet Köseoğlu

Sözel: Akşehir Selçuklu Lisesi'nden Oruç Baba İnan, Yıldırım Nuri Erbak Lisesi'nden Özgür Ferhat, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nden Yusuf Bahadır Turhan, Özel Yamanlar Fen Lisesi'nden Ali Canlıer, Fatih Şehremini Lisesi'nden İsmail Dönmez, Adana Fen Lisesi'nden Fevzi Savrun

Eşit ağırlık: Adana Fen Lisesi'nden Erdinç Çiftçi, Yıldırım Nuri Erbak Lisesi'nden Özgür Ferhat, Meram Anadolu Lisesi'nden Ramazan Bitirgen

Yabancı dil: Özel Türkmen Lisesi'nden Selin Ever, Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi'nden Ayşe Demir, Eskişehir Anadolu Lisesi'nden Funda Özokçu, Balıkesir Lisesi'nden Burcu Öztürk.

Hürriyet'ten tercih robotu

ÜNİVERSİTE sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adayları tercih heyecanı sardı. Öğrencilere en önemli kararı almaları gereken bu dönemde en büyük destek Hürriyet'ten geliyor. Hürriyet ile birlikte bugünden itibaren YAY-SAT bayilerinden alınnabilecek olan 'Tercih Robotu CD-ROM'unda adayların bilgisayar ortamında en doğru tercihi yapmaları sağlanıyor.

Türkiye ve KKTC'deki 76 üniversite ve bunlara bağlı 5 bin 835 bölüm ve program hakkında geniş bilgileri kapsayan Tercih Robotu CD-ROM'da adayların mezun oldukları lise ve alanlarına göre, elde ettikleri puanlarla girebilecekleri tüm üniversiteler ile bölüm ve programların listesi yer alıyor.

Bugünden itibaren YAY-SAT bayilerinde satışa sunulan Tercih Robotu CD-ROM'u Hürriyet'le birlikte yalnız 2 milyon liraya satın alınabilecek.

Tercih Robotu'nda yer alan veriler şunlar:

Taban ve tavan puanlar, kontenjan, geçen yıl yerleştirilen aday sayısı, elde edilen puana denk 1 puan aralığında geçen yıl kaç adayın bulunduğu, yüzdelik dilimi, öğretim ve puan türü, öğretim süresi ve burslu, ya da paralı olup olmadığına yönelik bilgiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!