Tarih hırsızlığı için güçbirliği

Güncelleme Tarihi:

Tarih hırsızlığı için güçbirliği
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

7 Bilgeler Kenti Milet’ten Berlin’e kaçırılan Güney Agora Kapısı’nın Türkiye’ye iadesi için Yunanistan’la ortak çaba harcanacak

TÜRKİYE ile Yunanistan arasındaki barış ve dostluk rüzgarları, dünyaca ünlü Milet harabelerinden 1850 yılında kaçırılan Güney Agora kapısının, ait olduğu topraklara iadesine de umut oldu. Tarihi yakınlaşmaya konu olan, Milet'teki 35 metre boyunda, 12 metre enindeki kapı 150 yıl önce çalındı.

O da Berlin Müzesi'nde

ŞU anda Almanya'nın Bergama'dan kaçırılan Zeus Sunağı'nın da bulunduğu Berlin Müzesi'nde sergilenen kapının Milet'e getirilmesi için Didim'in Akyeniköy Belediyesi ve Yunanistan'ın Girit Adası'ndaki belediyeler, ortak hareket etme kararı aldı. Bu amaçla kampanya başlatacağı açıklandı.

Ortaklaşa başvurulacak

İLK somut adımın Akyeniköylüler'in, 29 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında kardeş kent Girit'in Miletos kentine yapacağı gezide atılacağı ve Berlin Müzesi'nden kapının resmen isteneceği bildirildi. Yazıya Türk ve Yunan başkanların imza koyacağı kaydedildi.

İadeye kadar mücadele

KAMPANYANIN, kapı Türkiye'ye iade edilinceye kadar süreceği belirtildi. Akyeniköy Belediye Başkanı Yılmaz Öz, ‘‘Miletoslular beldemizi ziyaretleri sırasında, atalarının yaşadığı bu topraklardaki kapının ilginç öyküsünü öğrendi. Güçbirliği kararı aldık, uygulamaya koyuyoruz’’ dedi.

Geldiler kazdılar götürdüler

FİLOZOFLAR kenti, 3 bin yıllık geçmişe sahip Milet'e 1849'da kazıya gelen Alman arkeologlar, bir yıllık çalışmayla Güney Agora Kapısı'nın yanı sıra bir çok tarihi eseri de günışığına çıkardı. Belediye Başkanı Yılmaz Öz, Güney Kapısı'nın Osmanlı Dönemi'nde ortadan kaybolduğunu belirterek, ‘‘Agora Kapısı'nın izinle veya kaçırılarak mı götürüldüğü yönünde hiçbir bulguya sahip değiliz, ancak kapının gerçek yerinde olmasını istiyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!