Melikgazi mumyasını aganigi ilacı yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Melikgazi mumyasını aganigi ilacı yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

KAYSERİ'nin Melikgazi Köyü'ndeki Melikgazi Türbesi'nde yıllarca ‘‘şifa kaynağı’’ olarak görülen ve bu nedenle zarara uğratılan, 4 yıl önce de ‘‘İslamiyet döneminde mumya olmadığı ve yeteri kadar korunamadığı’’ gerekçesiyle gömülen Selçuklu yöneticilerinin mumyalarının, bu kez de topraktan çıkarılması kararlaştırıldı.

Selçuklu Beyi Melikgazi'nin, Pınarbaşı İlçesi'nin Melikgazi Köyü'nde bulunan türbesi, yıllarca vatandaşların şifa kaynağı olarak görüldü. Melikgazi ve beraberindeki 3 Selçuklu yöneticisinin mumyalanmış cesetleri, türbeye mumla giren kişiler yüzünden 1978 yılında kısmen yandı. Yanan kısım suyla söndürülmek istenince, mumyadaki kayıp daha da arttı.

1935 yılında bir eli koparılan Melikgazi'nin, dişleri öğütülerek, kısır kadınlara kaynamış suyla içirildi ve çocuk umudu oldu. Deri ve kemiklerinden alınan küçük parçaların her biri, bir hastalığa şifa olarak gösterildi.

Türbedeki koruma önlemlerinin yeteri kadar sağlanamaması ve köylüler ile bazı yöneticilerin, ‘‘İslamiyet döneminde mumya yoktu. Bunlar uydurma’’ düşüncesi üzerine, Melikgazi dışındaki mumyalar, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün talebi ve Kayseri İl Müftülüğü'nün gözetiminde, 4 yıl önce türbe içinde toprağa gömüldü.

Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu da, ‘‘kurul kararı olmadan gömüldüğü ve tescilli tarihi eser sayıldıkları’’ gerekçesiyle, mumyaları topraktan çıkarma kararı aldı.

Kurul Başkanı ve Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zafer Bayburtluoğlu, şunları kaydetti:

‘‘İslamiyet'te mumya geleneği yoktur. Ancak Danişmendliler İslamiyet'i seçtikten sonra da bu geleneği sürdürmüşler. Danişmendliler, Selçuklulardaki mumya geleneğinin izlerini, Kayseri'de Melikgazi, Amasya'da Gök Medrese, Konya'da Kılıçarslan Türbesi'nde görüyoruz.’ a.a.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!