Okul bahçesi işgal altında

Güncelleme Tarihi:

Okul bahçesi işgal altında
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bayrampaşa'daki Anadolu Lisesi tam 34 yıldır okul alanını istila eden gecekondulardan toprağını kurtarmak için mücadele veriyor. Veliler bu rezalete bir an önce son verilmesini istiyor.

Bayrampaşa Tuna Lisesi ile Bayrampaşa Anadolu Lisesi'nin uzun yıllar süren mücadelesi sonucu parsellerden ancak 14'ü boşaltılabildi. İşgalden arındırılan alana Tuna Lisesi'nin yeni binası yapıldı. Tuna Lisesi'nin eski binasına ise yeni kurulan Bayrampaşa Anadolu Lisesi taşındı. Fakat İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Kaymakamlık, okul idaresi ve velilerin mücadelesine rağmen arazinin büyük bir bölümü işgalcilerin elinden alınamadı.

Milli Emlak Müdürlüğü'ne, yani devlete ait olan ve 1960'ta Milli Eğitim Bakanlığı'na okul alanı olarak verilen 12 dönümlük arazideki işgallerin kaldırılması için ilk resmi yazışma 2 Şubat 1966'da yapıldı.

Bayrampaşa eski Belediye Başkanı Necdet Özkan, okul alanındaki gecekondu sahiplerine ilçede arsa tahsis etti. Ama gecekondu sahiplerinden sadece 14'ü tahsis edilen arsalara karşılık işgal ettikleri alanı boşaltmayı kabul etti. Kalan 12 dönümlük yedi parselin sahipleri ise, bu pazarlığı reddetti.

Milli Eğitim'in açtığı davaları kaybedeceğini anlayan işgalciler geçtiğimiz yıl kendilerine ilçede yer gösterilirse gecekondularından feragat edeceklerini açıkladı. Bayrampaşa Belediyesi ise ellerinde arsa kalmadığını söyleyerek, işgalcilere başka bir alternatif sundu. Belediye, yedi gecekondu sahibine toplu konut alanı içinde yapılan dairelere taşınmalarını önerdi. Ama, gecekondu sahipleri bu yeni mülklerin bedelini, uygun taksitlerle de olsa ödemek zorunda kalacakları için belediyenin önerisini reddetti.

Ellerindeki koz

Gecekondu alanının tahliyesinin önündeki en büyük engel Bedrettin Dalan döneminde, işgalcilere ‘‘tapu tahsis belgesi’’ verilmiş olması. Bayrampaşa Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Nilgün Keleş, yasaya göre sağlık ve eğitime ayrılan alanların başkasına peşkeş çekilmesinin mümkün olmadığını söyledi: ‘‘Üç dört fazla oy almak uğruna yapılan bu yasadışı hareketten ötürü, yüzlerce öğrenci mağdur edildi. İşgalciler, kendilerine yasal dayanak elde ettiler.’’

Okul Koruma Derneği Başkanı Nuri Yiğit, ‘‘Adamlar 40-50 yıl boyunca Hazine'ye ait okul alanının üstüne konmuş, bunun için devlete bedel ödemek zorunda oldukları halde şimdi gelmiş devletle pazarlığa oturmuşlar’’ dedi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey de işgal edilen alanın okula kazandırılması için çaba sarfedenlerin başında yer alıyor. Deprem konusunda açılan şiir yarışmasının üçüncüsü olan, Bayrampaşa Anadolu Lisesi öğrencisi Fikriye Susam'a ödülünü Balıbey verdi. Fikriye Susam, ‘‘Bize verilebilecek en iyi ödül okul alanımızın işgalcilerden kurtarılmasıdır’’ dedi. Ömer Balıbey, Fikriye'ye elinden geleni yapacağını söyledi.

Yedi dönümlük arazileri işgalcilerin istilası altındayken öğrenciler, 50 metrekarelik bahçede soluklanmaya çalışıyor. Koruma Derneği Başkanı Yiğit, gecekonduların sahipleri tarafından bekarlara kiraya verdiğini, burada kalanların çocuklara teşhircilik yaptığını söyledi. Okulun öğretmenleri de Yiğit'in bu iddiasını doğruladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!