Apo’ya Stalin nişanı

Güncelleme Tarihi:

Apo’ya Stalin nişanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ukrayna Komünist Partisi, Stalin'in bilimadamı, sanatçı, edebiyatçı ve mucitlere verdiği ‘‘Stalin Nişanı’’ için teröristbaşı Abdullah Öcalan'ı önerdi. Hangi özellikleriyle Apo'nun bu nişana aday gösterildiği ise açıklanmadı.

TERÖRİSTBAŞI Abdullah Öcalan'a Ukrayna Komünist Partisi tarafından ‘‘Stalin nişanı’’ verilmesi önerildi.

Bu öneri, Ukrayna Komünist Partisi Uluslararası Özel Komitesi'nin 15 Şubat'ta yaptığı toplantıda getirildi. Komünist Parti içinde yer alan Ukrayna Bolşevik Partisi Lideri Eduard Uyaperv ‘Apo’ya Stalin Nişanı verelim' önerisini getirdi ve olumlu karşılandı.

Konuya ilişkin haber Ukrayna Komünist Partisi'nin içinde ve aşırı solunda yer alan Bolşevik Parti'nin yayın organı İskra Gazetesi'nde de yayınlandı.

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği'ne başvuran parti yöneticileri, önerinin Öcalan'a bildirilmesini istediler.

APO KABUL EDECEK Mİ

Öcalan'ın yakalanarak Türkiye'ye getirilmesinden sonra ortaya koymaya çalıştığı çizgiyi dikkate alanlar ise Apo'nun söz konusu nişanı, ‘‘Stalin'in diktatör olarak tanınması’’ dolayısıyla hoş karşılamayacağını belirtiyorlar.

Stalin'in uluslararası alanda olduğu kadar kendi ülkesinde de diktatör olarak kabul edildiği ve aleyhinde propaganda yapıldığı belirtilirken, Öcalan'ın verilecek ödülü, yeni imajını zedeler niletikte göreceği yorumu yapılıyor. Öcalan'ın bu ödülü, kendisine sahip çıkmasını beklediği Avrupa karşısında da olumsuz bir gelişme olarak değerlendireceği belirtiliyor.

‘Abdullah Öcalan’a Stalin Nişanı verelim' önerisi, Ukraynalı Bolşeviklerin kendi geçmişlerini dahi bilmediklerini ya da inkar ettiklerini gösteriyor.

Stalin'in 60'ıncı yıldönümü için ihdas edilen ve Sovyetler Birliği'nde 1939-1953 yılları arasında bizzat Stalin tarafından verilen bu nişan, şimdiye kadar hiç kanlı bir teröriste verilmedi. Kendisi acımasız bir diktatör olan Stalin bile adını taşıyan ödülü sadece bilim, sanat, edebiyat ve buluşlar alanında parlamış SSCB vatandaşlarına veriyordu.

En kanlı diktatör

1879 yılında Gürcistan'da dünyaya gelen ve Stalin (Çelik adam) takma adını kullanan Yosif Visaryonoviç Cugaşvili, tarihe adını ‘dünyanın en kanlı diktatörlerinden biri’ olarak yazdırdı. 15 yaşında katıldığı Tiflis Ortodoks seminerinde Marksist görüşlerle tanışan küçük Josif, siyasete 19 yaşında Gürcü sosyal demokrat örgütü Mesam Desi'ye üye olarak atıldı. 1913'ten sonra ise Stalin takma adını kullanmaya başladı. 1905'te Lenin'le tanışan ve Marksism ve Milli Mesele adlı kuramsal yapıtı gözden geçirmek için Lenin'le birlikte Krakov'a giden Stalin, 1913'te tutuklanarak Kuzey Kutbu'na sürüldü. 1917 devriminin ardından Komünist Parti saflarında hızla yükselen Stalin, 1922'de partinin genel sekreteri oldu. Rakibi Troçki'yi Meksika'da öldürten Stalin Sovyetler Birliği'ni 30 yıldan fazla demir yumrukla yönetti. En yakın dostlarını dahi düşman görerek siyasi polisi vasıtasıyla bir bir ortadan kaldırdı. İkinci Dünya Savaşı'nda da milyonlarca Sovyet vatandaşını Alman ordularının önüne acımasızca sürdü. Savaş sonrasında Almanlarla işbirliği yaptığı iddiasıyla milyonlarla Rus'u Sibirya'ya sürgüne gönderdi. Milyonlarca insan yollarda öldü. Acımasızlığı ile ün yapan Stalin sürekli ‘komplo ve suikast’ korkusuyla yaşadı. 5 Mart 1953'de de öldü.

BİLİMİ TEŞVİK ÖDÜLÜYDÜ

Stalin Nişanı, Komünist Sovyetler'in bilimi, şiiri, edebiyatı, sanatı, mucitleri teşvik etmek için verdiği bir cesaretlendirme ödülüydü ve hiçbir yabancıya verilmedi. 1957'de adı Lenin Nişanı olarak değiştirildi. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla da sona erdi.

Komünist Parti’de yer alan Ukrayna Bolşevik Partisi Lideri Uyaperv ‘Apo’ya Stalin Nişanı verelim' önerisini getirirken ‘Öcalan’ın bilimin, edebiyatın veya sanatın hangi dalında Sovyetler Birliği'ne önemli katkılarda bulunduğu (!)' konusuna açıklık getiremedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!