Çiniler de ortada yok hırsızları da

Güncelleme Tarihi:

Çiniler de ortada yok hırsızları da
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Piyalepaşa Camii'nden iki yıl önce çalınan 425 yıllık İznik çinilerinin yerine yenileri yaptırıldı, camiye alarm sistemi kuruldu.

Ancak paha biçilemeyen çiniler ve hırsızlarından hálá bir haber yok!

MİMAR Sinan'ın ölümsüz eserlerinden Piyalepaşa Camii'nin minber bölümünde bulunan ve acımasızca parçalanarak çalınan İznik çinileri de, hırsızları da hálá bulunamadı. 1998 yılı ocak ayında çalınan 425 yıllık çinilerin yerine yenileri yaptırıldı, ancak sadece görünümü kurtaran yeni çiniler eskilerinin manevi değerini yansıtmaktan çok uzak.

Kasımpaşa Zincirlikuyu Caddesi üzerinde bulunan camiye, iki yıl önce gece geç saatlerde, demir kapıyı sökerek, aşağıya sarkıttıkları iple giren hırsızlar, çinilerle birlikte ortadan kaybolmuşlardı.

Paha biçilemeyen ancak antika piyasasında 10 bin doların üzerinde alıcı bulabileceği belirtilen İznik çinilerinin ve hırsızlarının izine iki yıldır rastlanamadı. Arama çalışmaları sırasında bir kargo aracı içinde bulunan iki parça halindeki çinilerin de çalınanlar olmadığı anlaşıldı.

Alarm sistemli cami

Piyalepaşa Camii'nin 15 yıllık imamı Ömer Özçelik ve cami cemaati, yeni çiniler yaptırmak için aralarında para toplayarak Kütahya'da İznik çinileri yapan bir firmayla anlaştılar. Orjinallerinin benzeri olan ve yedi metrekarelik alanı kaplayan 67 çini iki buçuk milyara mal oldu. Çiniler bulunacak diye altı ay yerlerini boş bırakan imam Özçelik, monte ettirdikleri yeni çinilerin de aynı akibeti yaşamaması için alarm ve projektörlü önlem aldıklarını söyledi. Alarm takılan camii çevresinin geceleri de projektörle aydınlatıldığını anlatan Ömer Özçelik, tarihi eserlere zarar verilmesinin en büyük sebebinin müzayedeler olduğunu öne sürdü.

Özçelik,‘‘İnsanlar, kültür varlıklarımızı ticari amaçları için kullanmaya başladıklarından, bu tür hırsızlıkların önüne geçilemiyor. Bu eserler, bulundukları yerde vitrinlerde durduklarından daha güzel. Bizim bir parçamız. Onlara hakettikleri değeri vermeliyiz’’ diye konuştu.

Çiniciliği gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı yetkilileri de ‘‘Yapılan yeni çiniler, eskilerinin manevi değerini hiçbir zaman yansıtamazlar. Sadece görünüm olarak eksikliği tamamlarlar. Tarihi eserlerimizden sorumlu kurumların tam olarak belirlenememesi yüzünden bu tür olaylar yaşanıyor’’ dediler.

Piyalepaşa Camii'nden çalınan tarihi çinilerin 25'i de daha önce çalınmıştı. 25 çini 1997 yılında Fransa'nın Louvre kentinde sergilenmişti.

MİMAR SİNAN’IN CAMİİ

Piyalepaşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman zamanında Donanma Komutanı Kaptan-ı Derya Piyale Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı. 1574 yılında yapılan camiinin iç bölümlerinde kullanılan çiniler aynı döneme ait. Caminin üçerli iki sıra halinde altı kubbesi var. Duvarlar kesme taş ve tuğla karışımı. Caminin dışında 60 adet sütun var. Önde bulunan son cemaat yerinin iki sıra halindeki sütunlarının üstü açık. Binanın sağ ve solunda bulunan sütunların üstü ise kapalı. Camii'nin iki kapısı arasındaki alanda ise tek şerefeli minare bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!