Modada Çakmaktaş devri

Güncelleme Tarihi:

Modada Çakmaktaş devri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Eda ÖZELMAS

Hani eskiden ‘‘Taş Devri’’ vardı ya, Çakmaktaş'lar ve Moloztaş'lar hep kürklü etekler ve kürklü botlarla gezinirlerdi. İşte 2000 yılında da aynen öyle olacak gibi duruyor. Çünkü şimdi, saçlara, başlara, kulaklara, ellere, bileklere, ayaklara yani heryere yapay kürk takılıyor. Ama en çok da yakalara...

Kadının ve modanın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan trendlere akıl sır erdirmek her babayiğidin harcı değil. Bir zamanlar çok moda olan, sonradan ‘‘pek demode’’ bulunan ve dolaplardan kaldırılıp gözün görmeyeceği yerlere tıkıştırılan kürkler geri döndü. Ama bir farkla. Bu seferkiler gerçek değil yapay. Yani, nasıl yapılıyorsa yapılıyor ama hiçbir canlının kanı dökülmeden yapılıyor. Biz de, bir parça da olsa, giydiğimiz ve taktığımız herşeyde olmalı mantığıyla hareket ediyoruz. Dünyayı kasıp kavuran bir ‘‘yapay kürk’’ fırtınası esiyor. Aslında hiçbirimiz yabancı değiliz bu görüntülere. Çünkü bizde de sokalarda, kafelerde ve gece klüplerinde her kadın bir kürk parçasıyla gezmekte şu sıralar...

Her çeşidi var

Kürk deyince akla hemen bir çeşit gelmesin. Bunlar çok çeşitli. Açık kanverengi, kısacık tüylü olanları da var, zebra gibi siyah beyaz şeritlileri de... Hatta son zamanlarda siyah beyaz beneklileri de çıktı. Siyah uzun tüylüler geçen seneden beri vardı, ama kahverengi alacalı bulacalı olanlar yeni çıktı. Bunlar hangi hayvanların kürkünden esinlenerek yapılmış bilemiyoruz ama çok trendi oldukları ve kapış kapış gittikleri bir gerçek...

Markaların çantaları

Fendi, Hermes, Armani gibi ünlü markalar yeni sezon çantalarını ille de kürklü yaptılar. Bu trende uymayan bir tek Louis Vuitton kaldı gibi. Ama o da pek yakında piyasaya sürecekmiş kürklü çantalardan, öyle duyduk. Çantaların sapları değil ama içine eşya doldurduğumuz kısmı komple kürk olarak dizayn ediliyor. Ya da ön kısmı, markanın amblemi olan kısım kürkle kaplanıyor. Çok değişik çeşitleri var ama en çok tutulanlar, her tarafı, yani sapı, içi, dışı bütünüyle kürk olanlar. Hatta ben gözümle gördüm; bir mağazada bir adet kürk ceket alana bir adet de kürk çanta hediye ediliyordu. Bu arada tabii gece elbiselerinde de kürkün yeri büyük. Mesela Versace'nin çok frapan bir kokteyl elbisesinin ya göğüs kısmı kürklerle çevrelenmiş oluyor, ya da eteklerinde kürk parçaları oluyor. Bu trendi geceleri sıkı sıkıya takip edenler arasında da Julia Roberts, Claudia Schieffer ve Helena Bonham Carter gibi ünlüler bulunuyor.

Ayakları sıcak tutuyor

Ayaklarda kürkün hakimiyeti yeni bir olay. Öyle 80'lerden filan kalma değil. Şimdi bütün modacılar ayakkabı ve bot tasarımlarında kürk olayına derin bir dalış yapıyorlar. Bazılarının ayak kısmı kumaş veya deri ama bacağı saran kısım tamamıyla kürk, bazılarının da her tarafı kürkle kaplı. Modele göre değişiyor. Jennifer Lopez ve Mariah Carey'in ayaklarında bunları görenler var gerçekten. Aslında bu trend de evvelden vardı ama sokaklarda değil, Uludağ, Kartalkaya gibi kayak merkezlerinde vardı. Biliyorsunuz, bir dönem bütün kadınlar ve hatta adamlar kayağa giderken ayaklarına üzeri tamamen uzun tüylerle kaplı kar botları, yani apreski giyerlerdi. Bu moda da tabii ki Avusturya ve Romanya'daki kayak merkezlerinden gelmeydi. Dünya jet-set'i yapar da bizimkiler eksik kalır mı hiç? Türkler, dünyanın en şık ve modaya uygun giyinen milletlerinden biriyken, nasıl olur da kürk modasını takip etmezler. Mümkün mü? Değil, öyleyse her adımda bir kürk görmeye alışmak gerek galiba.

Aksesuvarları kapış kapış

Amerika ve Japonya başta olmak üzere, envai çeşit ülke kadınları bileklerine kürklü bilezikler takıyorlar. Bunların kalın ve bileği saranları olduğu gibi, birkaç tane birden ardarda takılan inceleri de mevcut. Kulaklara küpe niyetine kızılderili usulü iki uzun kürk parçası takılıyor. Bir de üstelik ucundan boncuklar sallanıyor. Saçlara takılan lastikli, geçmeli ve topuz yapan çubuklu tokaların bile kürklüleri var. E, malum devir milenyum devri. Şimdi moda baştan ayağa kürkle kaplanmak... Ayaklara deyince, mecazi değil gerçek anlamda. Ayaklara takılan yüzükler bir dönem çok modaydı ya, şimdi o yüzüklerin kürklüleri de çıkmış. Yaz gelsin, göreceksiniz.

Kürklere hücum hali

Biz de ‘‘ne oluyor’’ diyerek, son zamanların en trendi mağazalarından birine sorduk, ve gördük ki, kürk satışları almış başını gidiyor... Mango'nun Halkla İlişkiler Müdürü Serap Kaptanoğlu; 99 sonbahar-kış koleksiyonunda kürk kullanımının trende yön veren en belirgin unsur olduğunu söylüyor. Kaptanoğlu, ‘‘Fiyatları açısından da yapay kürkler çok uygun. Kürklü etekler, elbiseler, dalmaçya desenli ceketler, kollarında kürk eklemeler olan hırkalar çok gözde. Ayrıca yapay kürkten yapılmış cüzdan, atkı, şapka, otriş gibi aksesuvarlarımız da var’’ diyor.

İnsel Tanıtım'dan Seçil Atak, Derishow'da bu sezon kürk yakalı ceketlerin, kısa astragan ve sırtı açık büstiyerlerin de kullanıldığına dikkat çekiyor. Atak, ‘‘İncecik tül bluzlarda bile yakalara kürk takılıyor bu sene. Ayakkabılar ve çantalar da mutlaka, bir parça da olsa kürkle süsleniyor’’ diyor. Ayrıca, dünyaca ünlü markalardan Escada da kürke sarınmış durumda... Şal yakadan bebe yakaya kadar her tür yaka ve kol kürklü... Özellikle kaşmir ceketlerde, anoraklarda, uzun mantolarda ve yüksek çizme konçlarında kürk, vazgeçilmez bir aksesuvar durumunda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!