Süper valiye süper kızak

Güncelleme Tarihi:

Süper valiye süper kızak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Valiler kararnamesi dün Cumhurbaşkanı'nın onayından çıktı. Süper vali olarak nitelendirilen Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu kızağa alındı. Recep Yazıcıoğlu'nun kızağa alınmasına ‘‘Polisten vali mi olur?’’ demesi neden oldu.

İki aya yakın süredir koalisyonda üzerinde pazarlık yapılan valiler kararnamesi sonunda Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayından çıktı. Kararnameyle ‘süper vali’ olarak isimlendirilen Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu kızağa alındı. Yazıcıoğlu'nun kızak görev olan merkez valiliğine çekilmesine iki gün önce söylediği ‘‘Polisten vali mi olur?’’ sözleri neden oldu. Kararname taslağında Denizli'ye atanması planlanan Yazıcıoğlu'nun yeri bu sözleri üzerine emniyet kökenli valiler ve il emniyet müdürlerinden gelen yoğun tepkiler üzerine merkez valiliği olarak değiştirildi. Yazıcığolu, Marmara felaketinin ardından birçok kişi tarafından ‘deprem bölgesi valisi olsun’’ diye önerilmişti.

DİREKT MERKEZE

Kararnameyle oğlu Murat Bilican'ın tutumları dolayısıyla sıkıntıya giren ve hakkında soruşturma açılan Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican da merkeze çekildi. Ancak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne herhangi bir atama yapılmadı. Bu görevin daha önce Bilican'ın yerine vekalet eden Doç.Dr.Turan Genç tarafından bir süre daha götürüleceği bildirildi. Genç de kararnameyle Merkez Valisi yapıldı. Emniyet Genel Müdürlerinin valiler arasından atanması zorunluluğu bulunduğundan Genç'in bir süre bu görevi yürüteceği, ardından da asaleten atanacağı öğrenildi. Bu kararnameyle ilk kez bir uygulama da gerçekleşti. Daha önce hiç kimse direk olarak Merkez Valiliği'ne atanmamıştı.

GÜR ANKARA VALİSİ

Kararnameyle hakkında soruşturma açılan Bursa Valisi Orhan Taşanlar da merkeze çekildi. Kararnamedeki önemli bir değişiklik de İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Yahya Gür'ün Ankara Valiliği'ne atanmasıyla yaşandı. Gür'den boşalan İçişleri Müsteşarlığı'na getirilecek isim üzerinde hükümet ile Çankaya arasında sıkı bir pazarlık yaşandı. Cumhurbaşkanı'nın hükümetin gösterdiği isme itirazı üzerine içişleri Müsteşarlığı'na Kahramanmaraş Valisi Saim Çotur getirildi. Kalp krizi nedeniyle yaşamını kaybeden Aydın Arslan'dan boşalan OHAL Bölge Valiliği'ne ise Hatay Valisi Gökhan Aydıner atandı. Resmi Gazete'nin yarınki sayısında yayınlanması beklenen kararnameye göre yeni valilerin görev yerleri şöyle:

YENİ VALİLER-GÖREV YERLERİ

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Yahya Gür Ankara Valiliği'ne, Kahramanmaraş Valisi Saim Çotur İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na, Kahramanmaraş Valiliği'ne İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ali Bilir, Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican merkeze, Diyarbakır Valisi Nafiz Kayalı merkeze, Diyarbakır Valiliği'ne Muğla Valisi Cemil Serhatlı, Ağrı Valisi Lütfi Yiğenoğlu Muğla'ya, Antalya Valisi Hüsnü Tuğlu merkeze, Isparta Valisi Ertuğrul Dokuzoğlu Antalya'ya, Kırklareli Valisi Kemal Önal Kocaeli'ne, Kocaeli Valisi Memduh Oğuz Kırklareli'ne, Hatay Valisi Gökhan Aydıner boş bulunan OHAL Valiliği'ne, Bursa Valisi Orhan Taşanlar merkeze, Eskişehir Valisi Ali Fuat Güven Bursa'ya, Trabzon Valisi İsmet Gürbüz Civelek merkeze, Niğde Valisi Adil Yazar Trabzon'a, Bilecik Valisi Refik Öztürk Niğde'ye, Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu merkeze, OHAL Vali Yardımcısı Hüseyin Başkaya Şırnak'a, Şırnak Valisi Halil Ulusoy boş bulunan Uşak'a, Erzurum Valisi Ahmet Kayhan boş bulunan Konya'ya, İçişleri Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Derya Kadıoğlu Erzurum'a, Tekirdağ Valisi Zeki Şanal merkeze, İçişleri Personel Genel Müdürü Cemalettin Sevim Tekirdağ'a, Sakarya Valisi Yener Rakıcıoğlu Hatay'a, Merkez Valisi Cahit Kıraç Sakarya'ya, Ankara Vali Vekili Tamer Ersoy Bingöl'e, İçişleri Mahalli İdareler Genel Müdürü Halil İbrahim Daşöz Isparta'ya, Hakkari Valisi Nihat Canpolat Kayseri'ye atandı.

Ankara'yla uğraştı, merkeze alındı

Erzincan Valiliği'nden bürokraside kızak görev olarak bilinen merkez valiliğine atanan Recep Yazıcıoğlu, kamuoyunda ilginç önerileri ve bürokrasiye yönelik sivri dilli eleştirileriyle tanınıyordu.

1948 yılında Trabzon'un Sürmene İlçesi'nde doğan Yazıcıoğlu, 1968 yılında maiyet memurluğundan başladığı bürokrasi yaşamında valiliğe kadar yükseldi. 1971-84 yılları arasında Kalkandere, Bahçe, Hamur, Ayvacık, Kırıkhan, Alaca ve Akçakoca Kaymakamlığında bulunan Yazıcıoğlu, 1984'te Tokat Valiliği'ne atandı. Yazıcıoğlu, 1989'da Aydın'a 1991'de de Erzincan Valiliği'ne getirildi. Erzincan'da en uzun süreli görev yapan valilerden biri olan Yazıcıoğlu, 1992'de yaşanan Erzincan depremindeki başarılı yöneticiliğiyle kamuoyunda büyük takdir toplamıştı. Bu kentteki görevi sırasında Türkiye'nin temel sorunları konusunda ilginç öneriler üreten Yazıcıoğlu, zaman zaman Ankara'nın tepkisini çekmişti. Yazıcıoğlu, yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını istemiş, Ankara'nın müdahaleleri konusunda eleştirilerde bulunmuştu.

Son olarak, 17 Ağustos depreminin ardından Yazıcıoğlu ismi bir kez daha gündeme gelmişti.

Kızağa çekilen diğer ünlüler

Orhan Taşanlar: Skandallarla gündeme geldi

ORHAN Taşanlar'ın adı son günlerde bir uyuşturucu kaçakçısının pasaportunda sahtecilik olayıyla gündeme gelmişti. 1993'te İstanbul'da yakalanan ve sınırdışı edilmek üzere olan İran uyruklu uyuşturucu kaçakçısı Mahboob Alan, Ankara'ya getirildi. Dönemin Özel Harekat Şube Başkanı İbrahim Şahin, Alan'ın sınırdışı edilmiş gibi gösterilmesi işlemi Yabancılar Şubesi'nden dönünce, devreye dönemin Ankara Emniyet Müdürü Taşanlar girdi. Taşanlar'ın bu dava nedeniyle önümüzdeki günlerde yargı önüne çıkması bekleniyor. Orhan Taşanlar, gazeteci Metin Göktepe'nin polisler tarafından dövülerek öldürülmesi sırasında da İstanbul Emniyeti'nin başındaydı.

Necati Bilican: Oğlu, başını derde soktu

EMNİYET Genel Müdürü Necati Bilican'ın adı, son dönemde oğlu Murat Bilican'ın ortağı olduğu Bodrum'daki kaçak diskotek nedeniyle gündeme gelmişti. Murat Bilican skandalın ortaya çıkmasının ardından diskoteği devredeceği yolundaki sözünü tutmazken, büyük eleştirilere maruz kalan Necati Bilican, yaklaşık iki ay izne çıktı. Oğul Bilican, korumalarının cep telefonuyla yaptığı özel telefon görüşmeleri nedeniyle de babasını zor durumda bırakmıştı.

Bu iddiayı gündeme getiren İstanbul Narkotik Şube Başkanı Ferruh Tankuş görevinden alınmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!